Prof. Dr. Kantar: “Türkiye’de Her Yıl 2 Bin 500 Civarında Çocuk Kanser Oluyor”

Türkiye Pediatrik Onkoloji Grubu ile Türkiye Milli Pediatri Derneği Kayseri Şubesi tarafından düzenlenen, "Çocukluk Kanserlerine Yaklaşım" başlıklı kongrede...

Türkiye Pediatrik Onkoloji Grubu ile Türkiye Milli Pediatri Derneği Kayseri Şubesi tarafından düzenlenen, "Çocukluk Kanserlerine Yaklaşım" başlıklı kongrede konuşan Türkiye Pediatrik Onkoloji Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Mehmet Kantar, ülkede her yıl yaklaşık 2 bin 500 çocuğun kansere yakalandığını söyledi.

Erciyes Üniversitesi Sabancı Kültür Sitesinde gerçekleştirilen kongreye, Türkiye Pediatrik Onkoloji Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Mehmet Kantar, Türkiye Milli Pediatri Derneği Kayseri Şube Başkanı ve ERÜ Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hakan Poyrazoğlu , Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Hematolojisi ve Onkolojisi Anabilim Dalı emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Akif Özdemir ve çok sayıda akademisyen katıldı.

Moderatörlüğünü Prof. Dr. Mehmet Akif Özdemir'in yaptığı ilk oturumda, " "Pediatrik Kanserlerde Epidemiyoloji ve Etiyoloji" başlıklı sunumunu gerçekleştiren Prof. Dr. Mehmet Kantar, yaş arttıkça kanser vakaları artmakla birlikte, dünyada ve Türkiye'de çocukluk dönemi kanserlerinin sayılarında artış görüldüğünü kaydetti.

Dünyada 14 yaşına kadar her 700 çocuktan biri kanser

Tüm dünyada 14 yaşına kadar her 700 çocuktan biri kanser olduğunu belirten Prof. Dr. Mehmet Kantar, "Ve kanser nedeniyle tedavi gören çocukların tüm dünyada, yüzde 70'i bu hastalıktan kurtuluyor, yüzde 30'u kaybediliyor. Dolayısıyla, çocuklar içerisinde de, kansere bağlı ölümler önemli bir mortalite nedeni" dedi. Prof. Dr. Mehmet Kantar, Türkiye'de ise her yaklaşık 2 bin 500 civarında çocuğun kanser olduğunu ifade etti.

Türkiye'de kemik kanseri diğer ülkelerden daha fazla

Çocukluk kanserlerinin gelişmiş ülkelerde daha fazla görüldüğüne dikkat çeken Prof. Dr. Mehmet Kantar, Türkiye'de diğer ülkelerden farklı olarak kemik kanseri görülme oranının daha fazla olduğunu söyledi. Prof. Dr. Mehmet Kantar, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Türkiye'de her 3 bireyden biri adolesan ya da çocuk. Tüm dünyada da, Türkiye'de de kanser artıyor. Ülkemizde kanserin arttığına yönelik herhangi bir veri yok elimizde. Ancak bazı verileri kullanarak, bu sonuca ulaşıyoruz. Dünyada yapılan araştırmalarda en çok lösemi; ki her yüz kanserden 25-30'u lösemi, beyin tümörleri, karaciğer tümörlerinde bir artış saptanmış. Türkiye'de de tüm dünyada olduğu gibi en sık lösemi, lenfomalar ikinci sırada, beyin tümörleri üçüncü sırada. Diğer ülkelerden farklı olarak kemik tümörleri ülkemizde daha fazla."

En fazla kan kanseri görülüyor

Prof. Dr. Mehmet Kantar, çocukluk çağı kanserlerinin nedenlerinde dair yapılan araştırmalarda, genetik geçişin etkisinin ancak yüzde 5 olduğunu vurguladı. Türkiye'de de dünyada da en fazla görülen kanser türünün kan kanseri olduğunu kaydeden Prof. Dr. Mehmet Kantar, "Yaşa göre de çok değişiyor kanser görülme oranları. İlk 4 yaşa kadar daha çok lösemi görülüyor. Sonra lenf kanserleri, beyin tümörleri, karın ve göz tümörleri bulunuyor. Sonu "blasyon" ekiyle biten tüm tümörler erken çocukluk dönemi tümörleri. 5 ve 9 yaş arasında yine aynı sıra var ancak beyin tümörleri artmaya başlıyor. Ergenlik döneminde ise lenf kanserlerinin görülme sıklığı artıyor. Boy atma döneminde ise kemik tümörleri bir anda ön plana çıkıyor" ifadelerini kullandı.

Ölüm oranları azalıyor

Prof. Dr. Mehmet Kantar, son olarak, yetişmiş insan gücünün ve bilgi birikiminin artması, merkezileşme, standart protokollerin kullanımı ile dünyada pediatrik onkolojide kanser tedavilerinde başarının giderek yükseldiğini ve buna bağlı olarak ölüm oranlarının azaldığını sözlerine ekledi.

İHA

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Sağlık Haberleri

Işık Frekansı Nedir?
Hamilelikte Uçak Yolculuğuna Dikkat !
Tedavi Edilmeyen Boyun Ağrısı Sağlık Sorununa Yol Açabilir!
Özel Hastaneler Yönetmeliği Kronolojisi
Türk Sağlık Sen İ̇zmir’den Menderes Devlet Hastanesi Hakkında Açıklama