Anadolu Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Nuray Özaslan'ın "Uluslararası Kültürel Miras Yönetimi Online Lisansüstü Programı Geliştirme Projesi", British Academy tarafından Newton Mobility Grant Scheme 2016 ödülüne layık görüldü.
Prof. Dr. Özaslan, projenin oluşum sürecinden bahsederek, "Anadolu Üniversitesi Mimarlık Anabilim Dalı olarak Mimari Koruma Yüksek Lisans Programı kapsamında daha geniş kitlelere ulaşabilecek etkin ve özgün bir online program geliştirmek için Oxford Brookes Üniversitesi'nde program yürütücüsü olan Prof. Dr. Aylin Orbaşlı ile temasa geçtik. Sonrasında da projeyi oluşturup British Academy'e ödül için başvurduk" ifadelerini kullandı.
Türkiye'nin kültürel zenginliklerinin özgünlüğünü yitirmeden gelecek kuşaklara aktarılması gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Özaslan, son zamanlarda yerel yönetim ve yatırımcıların bu konuda çalışmalar yaptığını ifade etti. Birkaç iyi örnek dışında restorasyon çalışmalarının uluslararası standart ve yaklaşımları yansıtmadığını söyleyen Prof. Dr. Özaslan, "Bu alanda bir yandan karar vericiler açısından farkındalık ve duyarlılıkların geliştirilmesi gerekirken bir yandan da akademik ve uygulama alanında bu konuda çalışmalar yapanların uluslararası, çağdaş, sorumlu ve yaratıcı yaklaşımlar geliştirebilmelerine yardımcı olmak gerekiyor" dedi.
Online eğitim ile mimari koruma müfredatı geliştirilecek
Proje önerisinin, "Araştırma, öğretme ve uygulamayı bütünleştirmek, öğrenme deneyimini zenginleştirir" ilkesine dayandığını ifade eden Prof. Dr. Özaslan, projenin amacını şu şekilde açıkladı:
"Anadolu Üniversitesi Mimarlık Anabilim Dalı yüksek lisans programlarından bir olan "Mimari Koruma" programının müfredatını, İngiltere'nin kültürel miras yönetimi konusundaki akademik ve uygulama deneyimlerinden yararlanarak, hem yapısal hem de içerik anlamında iyileştirmeyi ve geliştirmeyi amaçlıyoruz."
Projenin gerçekleşmesinde Anadolu Üniversitesinin olanaklarından faydalanacaklarını belirten Prof. Dr. Nuray Özaslan, projeyi, online bir öğrenme platformu aracılığıyla Balkan ve Orta Asya ülkeleri ile Türkiye başta olmak üzere, uluslararası boyutta geniş bir coğrafyaya dağılan öğrencilere, uygulama alanında çalışanlara, karar vericilere ve yerel yönetimlerde bu alanda çalışanlara ulaştırabilmeyi hedeflediklerini de bildirdi.
Proje başvurusunda destek olan Anadolu Üniversitesi Yönetimi ve Proje Birimine teşekkürlerini sunan Prof. Dr. Özaslan, araştırma sürecinde oluşacak bilgi birikiminin, Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Sistemi bağlantıları ile uluslararası öğrenci kitlesine ulaşacak eğitim-öğretim yayınlarına dönüştürüleceğini belirtti.
İHA