Prof. Dr. Sarıkaya: "Erkekler, testis kanseri açısından uyanık olmalı"

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Üroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve Orta Karadeniz Bölgesi Üroljik Cerrahi Derneği Başkanı Prof.

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Üroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve Orta Karadeniz Bölgesi Üroljik Cerrahi Derneği Başkanı Prof. Dr. Şaban Sarıkaya, 20-40 yaş arası erkeklerin testis kanseri açısından uyanık olması gerektiğini belirtti.

Orta Karadeniz Bölgesi Üroljik Cerrahi Derneği, 25-29 Eylül Üroloji Haftası nedeniyle Samsun Yelken Kulübü'nde organize edilen toplantıda üyeleriyle bir araya geldi. Yaklaşık 50 üroloji ve radyoloji uzmanının yer aldığı buluşmada açılış konuşmasını yapan Prof. Dr. Şaban Sarıkaya, Ürolojik Cerrahi Derneği olarak amaçlarının üroloji eğitimi, araştırma ve hizmet standartlarını yükseltmek olduğunu belirtti. Mezuniyet sonrası eğitim faaliyetleri ile üroloji uzmanlarının kendilerini geliştirmeleri gerektiğini vurgulayan Sarıkaya, bunun yanı sıra ürolojik hastalıklar hakkında toplumsal farkındalık oluşturmanın da önemli olduğunu söyledi. Ürolojinin her yaşta erkek ve kadınlarda böbrekler, idrar yolları ve erkek üreme organlarının hastalıklarının tanı ve tedavisi ile uğraşan bir uzmanlık alanı olduğunu ifade eden Sarıkaya, idrar kaçırma, zor idrar yapma, idrarda kanama, taş düşürme gibi şikayetleri olanların mutlaka bir üroloji uzmanına başvurması gerektiğini vurguladı.

"Erken teşhis önemli"

Böbrek, prostat ve mesane kanserlerinin sık görülen öldürücü kanserler olduğunu söyleyen Prof. Dr. Sarıkaya, "Ancak erken teşhis edildiğinde günümüz imkanlarında son derece başarılı tedavi edilebildikleri de bir gerçektir. 20-40 yaş arası erkelerin testis kanseri açısından uyanık olmalarını istiyoruz. Çocuklardaki tekrarlayan idrar yolu iltihaplarının, mesane bozukluklarının ve idrar yolları taşlarının halen ülkemizde böbrek yetmezliklerinin en önemli nedenleri arasında yer aldığı gerçeğini unutmamak gerekiyor. Ürolojik hastalıkların hemen hepsinde başarılı bir tedavi için üroloji uzmanına geç kalmadan başvurmak çok önemlidir" dedi.

Konuşmaların ardından soru-cevap kısmına geçildi. Böbrek, prostat ve mesane kanser hastalıkları üzerine yapılan değerlendirmeler ile toplantı sona erdi.

İHA

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Sağlık Haberleri

Işık Frekansı Nedir?
Hamilelikte Uçak Yolculuğuna Dikkat !
Tedavi Edilmeyen Boyun Ağrısı Sağlık Sorununa Yol Açabilir!
Özel Hastaneler Yönetmeliği Kronolojisi
Türk Sağlık Sen İ̇zmir’den Menderes Devlet Hastanesi Hakkında Açıklama