Acıbadem Adana Hastanesi'nde 1-31 Ekim Meme Kanseri Farkındalık Ayı nedeniyle, "Erken Tanı Hayat Kurtarır" adı altında bilinçlendirme toplantısı düzenlendi.
Hastanenin konferans salonundaki etkinliğe Adana'da faaliyet gösteren altı Rotary Kulübü'nün başkanları ve üyeleri katıldı.
Acıbadem Adana Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Özgür Yağmur, etkinlikte yaptığı konuşmada, meme kanserinin dünyada ortalama her 8 kadından birinde görüldüğünü ve her yıl yaklaşık 450 bin kadının meme kanseri nedeniyle hayatını kaybettiğini söyledi. Bu kanser türünde kadının birinci derece yakınında meme kanseri öyküsü olmasının büyük önem taşıdığını ve özellikle annenin veya kardeşin menopoz dönemi öncesi meme kanseri olması durumunda riskin çok daha fazla arttığını belirten Prof. Dr. Yağmur, bu kişilerin bir uzman hekim tarafından takibe alınması gerektiğini vurguladı.
Erken teşhiste 3 altın kural
Konuşmasında meme kanserinde erken teşhisin önemine değinen Prof. Dr. Yağmur, şöyle devam etti:
"Meme kanserinde erken tanı konulması durumunda hem meme koruyucu cerrahi şansı doğuyor, hem de hayat kurtarıcı bir tedavi mümkün olabiliyor. Günümüzün modern tedavi yöntemleriyle uzun yaşam sürelerine ulaşılan bu hastalık grubunda, memenin korunarak radikal cerrahi tedavilerinin uygulanabiliyor olması bir kadın için oldukça büyük öneme sahip. Meme kanseri farkındalık çalışmaları sayesinde kadınların bu konudaki bilgi seviyesi günümüzde artmış olsa bile, erken teşhiste çok önemli bir rol oynayan mamografik tarama, hekim muayenesi ve kendi kendini muayene etme ihmal edilmemesi gereken 3 altın kuraldır."
HPV rahim ağzı kanseri nedeni
Acıbadem Adana Hastanesi Kadın Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Erdal Candan ise kanser türlerinden meme ve rahim ağzı kanserlerini örnek vererek bu hastalıklarda özellikle erken tanı konulması durumunda günümüzde yüz güldüren sonuçlar elde edilebildiğini söyledi. Dr. Candan, "Meme kanseri, tüm kadın kanserlerine bağlı ölüm nedenlerinin yüzde 14'ü gibi yüksek bir rakamı oluşturmakta. Rahim ağzı yani serviks kanserleri de bir zamanlar dünyada kadınlar arasında kanser ilişkili ölümlerin en sık görülen nedenlerinden biriydi. Hemen hemen tüm serviks kanser vakalarındaki etken şu anda Human PapillomaVirus yani HPV olarak bilinmektedir. HPV ile enfekte çoğu insan buna bağlı ciddi problemler yaşamaz ancak çok küçük bir yüzdede kanser gelişebilir. HPV; anüs, vajen, vulva ve serviks kanseri gibi birçok kanser tipinin ortaya çıkma olasılığını arttırır" diye konuştu.
İHA