Prostat Tedavisinde ’Altın Standart’

Son 10 yılda bütün Avrupa ülkeleri ve Amerika'da yaygın olarak kullanılan HOLEP yöntemi prostat tedavisinde "altın standart" kabul ediliyor.

Son 10 yılda bütün Avrupa ülkeleri ve Amerika'da yaygın olarak kullanılan HOLEP yöntemi prostat tedavisinde "altın standart" kabul ediliyor.

Medical Park İzmir Hastanesi Üroloji Uzmanı Doç. Dr. Murat Arslan, prostat büyümesi tedavisinde kullanılan HOLEP'in başarılı sonuçlar verdiğini belirterek, "HOLEP ameliyatı, hastanın idrar yaptığı kanaldan hiçbir kesi yapmadan girilerek, Holmium Lazerle kapalı olarak yapılır ve büyüyen prostat kapsülünden ayrılarak çıkarıldığı için hastada hiç prostat dokusu kalmaz. Yöntem, prostat tedavisinde yeni altın standart olarak üroloji kitap ve kılavuzlarında yerini aldı" dedi.

Kanama yok

Yöntemle ilgili bilgi veren Üroloji Uzmanı Doç. Dr. Murat Arslan, "Aynen açık ameliyatta olduğu gibi prostatın tamamı çıkarılır. Büyümüş olan prostat dokusu, normal idrar yolundan girilerek prostat kapsülünden ayrılır, lazer kullanıldığı için kanama olmaz. Holmium Lazerin doku derinliğinin çok az olmasından dolayı prostat kapsülünün dışındaki erkeklikle ilgili sinirler üzerinde hiçbir zararlı tesiri yoktur. İdrar kesesine atılan prostat dokusu "morsellatör" denilen özel bir aletle parçalanır idrar kanalından emilerek çıkartılır. Parçalanmış şekilde çıkarılan bu prostat dokusu tahlile gönderilerek prostat kanseri olup olmadığı da araştırılır" diye konuştu.

300 grama kadar büyüyor

Doç. Dr. Murat Arslan normal bir prostatın ağırlığının 18-20 gram civarında olduğunu belirterek şöyle devam etti:

"Büyümüş bir prostatta bu ağırlık 200 hatta bazen 300 grama kadar varabilir. 40 yaşını aşmış erkeklerde vücuttaki hormonal değişikliklere bağlı olarak prostat bezi büyüme başlar. 60 yaşın üstündeki erkeklerin yüzde 50'si, 70-80 yaşlarındaki erkeklerin yüzde 80'i, prostatın kanser olmayan büyümesi ya da tıbbi terimi ile "Benign Prostat Hiperplazisi (BPH)" problemi yaşar."

"Cerrahi girişim gerekebilir"

Prostat şikayetleri ile başvuran hastaya; PSA testi, prostatın büyüklüğünü görmek için ultrasonografi ve idrarın akış hızını görmek için üroflowmetri testi yaptıklarını kaydeden Arslan, "Tetkiklerin sonucuna göre, hafif derecedeki prostat büyümesinde ilaç tedavisi önerilir ve hastanın düzenli kontrolleri yapılarak prostat takip altına alınır. İdrarın çok zayıf yapılması, mesanede boşaltılamayan idrar kalması veya hastanın şikayetlerinin çok olması halinde cerrahi girişim gerekebilir" ifadelerini kullandı.

"HOLEP yöntemi, başarılı sonuçlar veriyor"

"Erkeklerin korkulu rüyası olan prostat büyümesinin tedavisinde geliştirilen ve büyüyen prostatı tamamen çıkaran HOLEP yöntemi başarılı sonuçlar veriyor" diyen Doç. Dr. Murat Arslan, şunları kaydetti:

"TUR, Greenlight ve plazmakinetik gibi yöntemlerde prostat dokusunun tamamen çıkarılamaması ve lazer teknolojisindeki gelişmeler sonucunda geliştirilen HOLEP ameliyatı, hastanın idrar yaptığı kanaldan girilerek, Holmium Lazerle kapalı olarak yapılır ve büyüyen prostat, kapsülünden ayrılarak çıkarıldığı için hastada hiç prostat dokusu kalmaz. Bu yöntemin kapalı olarak yapılması hastanın hemen ertesi gün evine gidebilmesi, çok rahat idrar yapması ve erkeklik üzerine zararının olmaması gibi avantajlar sağlar. Ayrıca bu yöntemin en büyük avantajlarından birinin de her büyüklükteki prostata yapılabilmesidir. 80-100 gramın üstündeki prostatlara açık prostat ameliyatı yapılırken bu yöntemle tamamen kapalı olarak 300 gramın üstündeki prostatlar da HOLEP ile çıkarılabiliyor."

Senede bir muayene uyarısı

Türkiye genelinde 3-4 merkezde ve Ege Bölgesi'nde sadece Medical Park İzmir Hastanesinde uygulanan HOLEP yöntemi sayesinde hastanın 24 saat gibi kısa bir sürede taburcu edildiğini söyleyen Üroloji Uzmanı Doç. Dr. Murat Arslan, 50 yaşın üzerinde her erkeğin senede bir kere üroloji uzmanına muayene olması ve PSA testi yaptırması gerektiğini tavsiye ederek, bu basit kan testi ile prostat kanserinin erken teşhis edilebileceğini bildirdi.

İHA

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Sağlık Haberleri

Çocuklara Empati Kazandırmanın Önemi
Diş Hekimleri İ̇ş Bırakıyor
Kabızlık Kader Değil
Işık Frekansı Nedir?
Hamilelikte Uçak Yolculuğuna Dikkat !