Acıbadem Adana Hastanesi Psikologu Meriç Mavi, karnesinde zayıf getiren çocuklara ailelerin herhangi bir ceza sistemi uygulamaması gerektiğini belirterek, "Çocuğun sadece ders notu kötü geldiği için cezalandırmak, tatil yapmasını önlemek ona aslında çok büyük zarar verir. Çünkü ders nedeni ile ailesinden bu davranışı gören çocuk ilerde daha büyük hatalar yaşarsa işin içinden hiç çıkamayacağını düşünebilir" dedi.
Psikolog Meriç Mavi, yarın karne alacak çocuklara ailelerin dersleri zayıf diye tepki göstermemesi gerektiğini söyledi.
"Şiddet, çocuklar için büyük bir travma sebebidir"
Karnesinde zayıf getiren çocuklara ailelerin tepki göstermemesi gerektiğini vurgulayan Meriç Mavi, "Öncelikle zayıfı olan çocuğun ilerideki ders başarısını şimdiden öngöremeyeceğimizin bilincinde olmamız gerekir. Çocuk derslerini ilerde ki dönemler içerisinde toparlayabilir. Onu sadece dersleri kötü geldiği için cezalandırmak, tatil yapmasını önlemek çocuğa aslında çok büyük zarar getirir. Yaşı çok küçük bir çocuğun zayıf getirmesi ve hatta şiddet gösteren aileleri de varsayarsak bu onlar için aslında gelecek için büyük bir travma sebebidir. Bu nedenle esasında çocuk için ödül veya cezalandırma sisteminin olmaması gerekiyor" şeklinde konuştu.
"Kıyaslama hayatımızın her aşamasında çok yanlış"
Bazı ailelerin çocuklarını başka çocuklar ile kıyaslamasının da yanlış olduğunu belirten Acıbadem Adana Hastanesi Psikoloğu Meriç Mavi, "Kıyaslama hayatımızın her aşamasında çok yanlış. Çocukların derslerini kıyasladığımız zaman ve hatta onların ilerde okuyacakları bölümü daha çocuğun bile haberi yokken, onun fikrini almadan başkalarına anlattığımız zaman çocuğu zan altında bırakmış oluyoruz. Ona sen yalancısın demekle sen bu okulu okuyacaksın demek arasında neredeyse pek fark yok" ifadelerini kullandı.
"Aileler çocuklarıyla günde en az 1 saat vakit geçirmeli"
Ailelere çocuklarıyla gün içerisinde en az 1 saat vakit geçirmelerini öneren Psikolog Meriç Mavi, "Çocuğu odasında yalnız bırakmak anne ve babanın kaçtığı sorumluluk nedeniyle ortaya çıkar aslında. Çocuk tek başına oynamak ve vakit geçirmek zorunda değildir. Onun yaş standartlarına uygun oyunlarla, filmlerle vakit geçirilebilir. Ayrıca çocuğa çok fazla oyuncak almak da çocuğu ilerde arkadaşlarından soyutlayabilir" dedi.
Çocukların yaz döneminde bir yaz okuluna gönderilmesini de öneren Psikolog Meriç Mavi, "Okul zamanında çocuğun vakit ayıramadığı şeylere onu yönlendirebiliriz. Yaz okulları bu anlamda iyi bir alternatif olabilir. Çocuğun ilgi alanına göre onun isteyeceği aktiviteler onlara bu yaz dönemlerinde yeni döneme motivasyon anlamında iyi gelecektir" diye konuştu.
"Tatilde belirli ölçülerle ders çalışılabilir"
Psikolog Meriç Mavi, tatilde çocukların ders çalışıp çalışmaması konusuna da değinerek, "Çocuklar hiçbir zaman tatillerde ders çalışmamalı denilemez. Çünkü bazı çocuklar bu sefer dönem başladığında kalem tutmayı bile adeta unutabiliyor. O yüzden belki haftada 1 veya 2 test çözmeli veya okuma yapmalı. Düzeltmeyi umduğu bir ders varsa ona da özellikle yönelebilir. Ama çocuğu tatilde her gün belli bir disiplin içinde ders çalıştırmak da doğru bir yol değil" dedi.
İHA