Radyonüklid Tedavi Kanser Hastaları İçin Yeni Bir Işık Oldu

Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Nükleer Tıp Anabilim Dalı Başkanı Prof.

Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Nükleer Tıp Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Gülay Durmuş Altun, Radyonüklid tedavinin, başta prostat kanseri hastaları olmak üzere diğer kanser türü hastaları için bir ışık olduğunu söyledi.

Edirne Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesinde tıp öğrencilerinin katımları ile "Nöroendokrin tümör ve prostat tümörlerde lutesyum tedavisi" konulu basın toplantısı düzenlendi. Toplantıda, tedavinin dünya genelinde son 3 yıldır kullanılmaya başlandığına dikkat çeken Prof. Dr. Altun, "Başta prostat kanseri ve diğer kanser türü hastaları için tabiri caizse güneş patlaması yaşattı" dedi.

"Radyonüklid tedavi kanserli hücreyi öldürüyor"

Radyonüklid tedavinin kemoterapi gibi insanların vücuduna zarar vermediğini belirten Prof. Dr. Altun, "Bu tedavide akıl bir molekülün ucuna radyoaktif madde takıyoruz. Bu radyoaktif insanın vücuduna zarar verecek yüksek dozlarda değil. Kemoterapi gibi insanların vücuduna zararlar vermiyor. Çok düşük yoğunlukta bir ilaç veriyoruz. Bu akıllı ilaç radyonüklidiyle birlikte vücuttaki kanserli hücreyi buluyor. Akıllığı buradan geliyor. Yani bir güdümlü füzenin yaptığı gibi oluyor. Akıllı molekül kanser hücresini buluyor. O hücreyi üzerine çıkarttığı elektronlar ve gama ışığıyla öldürüyor. Radyoaktivitesiyle DNA'sını kırıyor ve ölemeyen kanser hücresini vücuda yayılmış kanser hücresini bulduğu yerde ölüme sevk ediyor. DNA'sını kırıyor ve ölmelisin diyerek onu öldürüyor. Normalde biliyorsunuz kanser hücresinin temel problemi ölememesi ve sürekli yayılması. Ama bu tedavi kanserli hücreyi öldürüyor. Aynı zamanda kanserli hücrenin yanındaki normal hücrelere de hiçbir zarar vermiyor. Damardan kan yoluyla verildiği içinde vücudun hangi bölgesinde olursa olsun kanserli hücreyi buluyor" diye konuştu.

"Kanserli hücreyi diğerlerinden ayırıp öldürüyor"

Prof. Dr. Altun, kemoterapinin kötü ya da iyi huylu ayırmadan zarar veren bir uygulama olduğunu fakat Radyonüklid tedavisinin akıllı moleküllerle kanserli hücreleri öldürdüğünü belirtti. Prof. Dr. Altun, "Kemoterapi genelde hücrenin kullandığı beslenme yollarıyla hücrenin içine içerek kötü huylu iyi huylu ayırmadan zarar veren bir uygulama. Bu zaman sürecinde hastaya çeşitli zararlar veriyor. Radyonüklid tedavisinde ise akıllı molekül kanserli hücreyi diğerlerinden ayırıp buluyor ve bulduğu yerde öldürüyor. Kanda dolaşırken kanser hücresi taşıyan kötü huylu hücreleri bularak öldürüyor. Yan etkisi ise en düşük seviyede. Normalde 4 saat süreyle kontrol altında tutuyoruz. 45 ve 60 günlük süreler içerisinde hastanın durumu ve tedaviye verdiği cevap bazında tekrar veriyoruz" dedi.

İHA

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Sağlık Haberleri

Tedavi Edilmeyen Boyun Ağrısı Sağlık Sorununa Yol Açabilir!
Özel Hastaneler Yönetmeliği Kronolojisi
Türk Sağlık Sen İ̇zmir’den Menderes Devlet Hastanesi Hakkında Açıklama
Yenidoğan Ölümleri Yanlış Politikaların Sonucudur
Yaralı Kalpler Neden Aşktan Korkar ?