Ramazan Ayında Ağız Ve Diş Bakımı

Antalya Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi Diş Hekimi Önder Öney, oruç tutan kişilerin ağız ve diş sağlıkları ile genel sağlıklarına, oruç tutmayanlara...

Antalya Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi Diş Hekimi Önder Öney, oruç tutan kişilerin ağız ve diş sağlıkları ile genel sağlıklarına, oruç tutmayanlara oranla daha fazla özen göstermesi gerektiğini söyledi.

Antalya Kamu Hastaneleri Birliğine bağlı Antalya Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi Diş Hekimi Önder Öney, Ramazan ayında değişen beslenme düzeni nedeniyle ağız ve diş sağlığı noktasında uyarılarda bulundu. Ramazan ayında beslenme sisteminin değişmesi, 24 saat içinde tüketilen öğün miktarının azalması nedeniyle ağız ve diş bakımına her zamankinden daha fazla özen göstermek gerektiğini ifade eden Dt. Önder Öney, "Bu durumun hem genel sağlığımız hem de ağız ve diş sağlığımız üzerinde önemli etkileri bulunmaktadır. Dolayısıyla oruç tutan kişiler ağız ve diş sağlıkları ile genel sağlıklarına, oruç tutmayanlara oranla daha fazla özen göstermeliler" dedi.

"Ramazan'da çay, kahve ve gazlı içeceklerden uzak durun"

"Çay, kahve gibi kafein içeren içeceklerden ve gazlı içeceklerden mümkün olduğu kadar uzak durulmalı" diyen Öney, "Bu içecekler diüretik (idrar söktürücü) özellikleri nedeniyle idrar yoluyla vücuttan su kaybını arttırır ve ağızda kuruluk yapar. Oruç tutmak, mide asit seviyelerini arttırarak midede yanma, ağırlık hissi ve ağızda kötü ekşi tat ve kokuya yol açabilir. Bunu önlemek için sahurda lif bakımından zengin sebze, meyve ve baklagiller tüketilmelidir" ifadelerini kaydetti.

Ramazanda ağız kokusunun nedenleri ve önlemleri

Ağız konusunu önlemek için yapılması gerekenler hakkında bilgi veren Diş Hekimi Önder Öney şunları söyledi:

"Oruç tutan kişilerde ağız kuruluğu, ağızda kötü tat ve nefesin kötü kokmasının görülme olasılığı artmaktadır. Sebebi ağız kuruluğu, iyi temizlenmeyen diş yüzeyi ve diş aralarında biriken bakteriler, ağız içindeki ve dilin arka kısmındaki bakteriler ile mide ve boğazdan gelen bakterilerdir. Sahur ve iftar sonrasında yapılacak diş fırçalama ve diş ipi kullanımı hem diş çürüğü oluşumunu hem dişeti iltihaplarını hem de ağız kokusunu önleyecektir. Her diş fırçalamasından sonra dilin sırt ve arka kısımlarını, yanakların iç yüzlerini özel dil temizleyici aparat veya fırçalarla iyice temizlemenin de ağız ve diş sağlığı için olumlu etkisi bulunmaktadır."

Ayrıca normal tükürük salgısının içeriğindeki maddelerin dişleri ve ağız dokularını koruyucu etkisi bulunduğunu ifade eden Dt. Önder Öney, "Tükürük salgısı azaldığı veya tamamen kaybolduğunda diş çürüğü, ağız enfeksiyonları ve ağız kokusu görülme riski de artmaktadır. Dolayısıyla iftar ve sahurda bol miktarda su içilmesi ve kafeinli içeceklerden, kek, bisküvi, çikolata gibi çok fazla yağ, şeker ve beyaz un içeren gıdalardan kaçınılması gerekmektedir. Çünkü bu tür gıdalar çürük yapıcı bakterilerin çoğalmasını ve dişlerde çürük oluşumunu kolaylaştırır" dedi.

İHA

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Sağlık Haberleri

Çocuklara Empati Kazandırmanın Önemi
Diş Hekimleri İ̇ş Bırakıyor
Kabızlık Kader Değil
Işık Frekansı Nedir?
Hamilelikte Uçak Yolculuğuna Dikkat !