Ramazan Bayramı’nda Nasıl Beslenmeliyiz?

Ramazan ayı sona erdi ve bayram geldi. Peki Ramazan Bayramı bir diğer adıyla Şeker Bayramı’nda nasıl beslenmeliyiz? Bir aylık oruç döneminden sonra beslenmemize nasıl dikkat etmeliyiz? Tatlıların, hamur işlerinin ve bayram şekerinin bol olduğu...

Ramazan ayı sona erdi ve bayram geldi. Peki Ramazan Bayramı bir diğer adıyla Şeker Bayramı’nda nasıl beslenmeliyiz? Bir aylık oruç döneminden sonra beslenmemize nasıl dikkat etmeliyiz? Tatlıların, hamur işlerinin ve bayram şekerinin bol olduğu bayram gününde beslenmede nasıl bir denge sağlamalıyız? 

Diyetisyen Beyza Mekseliyna Adsız, Ramazan Bayramı’nda beslenme konusunda tavsiyelerde bulundu. Mekseliyna Adsız, bayram sabahı güne hafif bir kahvaltı ile başlanmasını, aşırı karbonhidrattan kaçınılmasını önererek şunları söyledi: “Ramazan ayı boyunca gündüz saatlerinde yeme içmeden uzak durulduğu için metabolizmamızda yavaşlama, bağırsaklarda tembelleşme ve kabızlık gibi problemler görülebilir. Ramazan Bayramı’nın ilk günü eğer yeme içmeye bir anda yüklenirsek hazımsızlık, şişkinlik, kusma, baş ağrısı gaz gibi problemler oluşabilir. Vücudu yavaş yavaş gündüz beslenmesine alıştırmalı, su tüketimi, egzersizi arttırmalı ve tükettiğimiz besinleri iyice çiğnemeye özen göstermeliyiz. Sağlıklı ve huzurlu bir bayram geçirmeniz dileğiyle.”

İşte Diyetisyen Adsız’dan Bayramda Beslenme Önerileri

  • Bayramda güne hafif bir kahvaltıyla başlanmalı ve gün boyu öğün atlanmamalıdır. Bir anda tek bir çeşide yüklenmeyin, aşırı karbonhidrat ve aşırı yağlı bir öğün tüketmek mide şikayetleri yaratabilir. 
  • Ara öğünlere özen gösterilmeli; yağsız süt, fındık, badem gibi yağlı tohumlar ya da meyve/kuru meyve yenilerek metabolizma hızlandırılmalıdır.
  • Besinler iyi çiğnenmeli, yavaş yavaş, azar azar ve sık yenilmelidir.
  • Bayram boyunca tatlı ve çikolata tüketimine dikkat edilmelidir.
  • Ramazan ayı boyunca su tüketimi belirli saatler arasına sıkıştırıldığı için tüketim miktarında azalmalar olabilir. Ramazan bayramında su tüketimini yavaş yavaş arttırın ve oturarak su içmeye dikkat edin.
  • Bayram ziyaretleri sırasında çay ve kahve tüketimi de sınırlandırılmalıdır. Aşırı miktarlarda olduğunda çarpıntı, kalp ritim bozuklukları, mide problemlerine sebep olabilmektedir.
  • Bayram ziyaretlerinde ikramların porsiyonları mümkün olduğunca küçük olarak tercih edilmelidir. Tatlı tüketilecekse, hamurlu ve şerbetli tatlılar yerine küçük porsiyonlar halinde sütlü tatlılar tüketilmelidir. 
  • Akşam yemeğinde çok yağlı besinler tercih edilmemeli, porsiyon ölçüleri normal olmalı ve akşam yemekleri erken saatlerde yenmelidir.
  • Ramazan ayı boyunca yavaşlayan metabolizmanızı hızlandırmak ve gün içerisinde tükettiğiniz besinlerden aldığınız kalorileri harcamak için gün içinde daha aktif olunmalıdır ve bayramda alınan enerjiyle, harcanan enerji dengesini kurmak için en azından yürüyüş ve spor aktiviteleri için fırsat oluşturulmalıdır.  (BSHA – Bilim ve Sağlık Haber Ajansı)

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Sağlık Haberleri

Tedavi Edilmeyen Boyun Ağrısı Sağlık Sorununa Yol Açabilir!
Özel Hastaneler Yönetmeliği Kronolojisi
Türk Sağlık Sen İ̇zmir’den Menderes Devlet Hastanesi Hakkında Açıklama
Yenidoğan Ölümleri Yanlış Politikaların Sonucudur
Yaralı Kalpler Neden Aşktan Korkar ?