Rektör Çapak: “Bölgeye Katkı Sağlayacağız”

Üniversitelerin Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşması projesi kapsamında pilot üniversite seçilen Bingöl Üniversitesi'nin...

Üniversitelerin Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşması projesi kapsamında pilot üniversite seçilen Bingöl Üniversitesi'nin Rektörü İbrahim Çapak, "Ben üniversitenin sadece Bingöl'e değil bölgeye çok katkısı olacağına inanıyorum. Yeter ki hedeflerimize kararlı adımlarla ilerleyelim" dedi.

Tarım ve Havza Bazlı Kalkınma alanında pilot üniversite seçilen Bingöl Üniversitesi'nin Rektörü İbrahim Çapak, kentte görev yapan basın temsilcileriyle bir araya geldi. Proje kapsamında akademik desteğin yanında ekonomik destek de verileceğini belirten Çapak, "Performansa dayalı olarak bu destek arttırılacak. Üniversiteye sadece bu yıl için önerilen miktar 8 milyon TL'dir" dedi.

Üniversitenin misyon farklılaşmasından dolayı yapması gereken ekstra bir takım işler olduğunu belirten Çapak, "Üniversitemizin yapacağı, AR-GE çalışmaları, bir takım fikirler vermek, ürünün elde edilmesi konusunda kaliteli ve daha fazla nasıl elde edilebileceği üzerinde duracak. Bu bağlamda özelde Bingöl, genelde bölgeyi ön plana çıkarak ürünler üzerinde çalışma yapmamız gerekiyor. Bütün ürünlerde birden ortaya çıkmak, ilerlemek mümkün değil. Bizim merkezi araştırma laboratuvarımız var, çok da güçlü bir laboratuvar. Burada bütün analizler yapılabiliyor. Bu süreç içerisinde arkadaşlarımızın getireceği projeler bağlamında toprak analizi dâhil olmak üzere, Yedisu Fasulyesi dahil olmak üzere diğer fasulyelerden farkı nedir nasıl arttırılabilir gibi bütün alanlarla ilgili bir takım araştırmalar yapılacak" diye konuştu.

Program kapsamında proje ekipleri oluşacağını ifade eden Çapak, şunları söyledi:

"Yapılacak projeler neticesinde elde edilecek sonuçlara bağlı olarak adımlar atılacak. Bu noktada üniversitemiz destek alıyor. Hem akademik destek, hem de ekonomik destek. Sırf bu proje için üniversitemize verilen 10 tane asistan kadrosu var. Üniversite bünyesinde pilot üniversite koordinatörlüğü ofisi oluşturmaya çalışıyoruz. Bu noktada bu projede yer alacak hocalarımız, arkadaşlarımız orayla hemhal olacaklar ve orada bir takım projeler üretip bunun hayata nasıl geçirilebileceği üzerinde duracaklar. Bu sadece üniversite ile olabilecek bir şey değil. Üniversite bunun bilimsel boyutunu yerine getirecek. Belki yer yer uygulamalar yapacak. Bizim yapmamız gereken sizin katkınızla halka ulaşmak, ilgililere ulaşmak ve ilgilileri ikna etmek. Yoksa biz sadece bilimsel çalışmalar yapıp Yedisu Fasulyesi çok kalitelidir, şöyle yaparsak şöyle olur diyebiliriz ama eğer ilgililer bunu alıp üretmezse o bilgi orada kalır. Onun için kolektif bir çalışma gerekli."

Pilot üniversite seçilen 5 üniversiteye ekonomik destek verileceğini ifade eden Çapak, "Akademik desteğin yanında ekonomik destek verilecek ve performansa dayalı olarak bu destek arttırılacak. Üniversiteye sadece bu yıl için önerilen miktar 8 milyon TL'dir. Performansa dayalı olarak bu miktarın artırılacağı YÖK Başkanı ve pilot üniversite rektörlerinin de bulunduğu toplantıda bizzat Kalkınma Bakanı tarafından ifade edildi. Biz üniversite olarak elimizden gelen her şeyi yapacağız. Bugün atacağımız adımlar 5-10 yıl sonra kendini gösterecektir. Çünkü bugün yapacağız çalışmalar hemen olma imkânı yok. Ümitliyim, iyi bir ekibimiz var. Ben üniversitenin sadece Bingöl'e değil bölgeye çok katkısı olacağına inanıyorum. Yeter ki hedeflerimize kararlı adımlarla ilerleyelim" ifadelerini kullandı.

İHA

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.