Rektör Özdemir: "Üniversite-iş Dünyası, Üniversite-sanayi İşbirliği İçinde Olmalı"

Toros Üniversitesi Rektör Prof. Dr. Yüksel Özdemir, üniversite-iş dünyası, üniversite-sanayi işbirliklerinin çok önemli olduğunu vurgulayarak, "Üniversitede...

Toros Üniversitesi Rektör Prof. Dr. Yüksel Özdemir, üniversite-iş dünyası, üniversite-sanayi işbirliklerinin çok önemli olduğunu vurgulayarak, "Üniversitede sadece teorik bilgi sunarak bir yerlere varamayız. Sektörlerin ihtiyaçları ne ise ve hangi nitelikte eleman istediklerini çok iyi belirleyip, bunu da birlikte yapabilirlerse bu sorunun üstesinden gelebilirler. Bizim üniversite olarak çıkış noktamız budur" dedi.

Katıldığı bir radyo programında Toros Üniversitesi Sürekli Eğitim ve Araştırma Merkezi (TORSEM) ile Mersin'de faaliyet gösteren yaşlı bakım ve huzurevleriyle ortaklaşa düzenlenen Hasta ve Yaşlı Bakım Refakatçısı Sertifika programı hakkında bilgi veren Rektör Özdemir, üniversite olarak sektörlerin ihtiyaç duyduğu kalifiye eleman yetiştirme noktasında ciddi çalışmalar yaptıklarını söyledi. Bu bağlamda üniversite-iş dünyası, üniversite-sanayi işbirliklerinin çok önemli olduğunu vurgulayan Özdemir, "Üniversitelerin kuruluş amacı, Anayasa'daki görevi, toplumun refahını artırmak için gerekli bilimsel çalışmalar yapmak. Bir diğeri ise toplumun ihtiyaç duyduğu hizmeti yapabilecek, hem teknolojik hem de sosyal açıdan nitelikli elemanlar yetiştirmektir. Dolayısıyla üniversiteler toplumun ihtiyaçlarını sorunlarını çok iyi belirleyip, bununla ilgili gerekli adımları atması gerekiyor. Biz üniversite olarak öncelikle bölgedeki toplumsal ihtiyaçları belirleyip, birlikte iş birlikleri yapıyoruz. Son yıllarda gördüğümüz tablo, bir tarafta iş arayan üniversite mezunları, diğer tarafta ise nitelikli eleman arayan sektör temsilcileri var. Demek ki, ortada yanlış bir şeyler var. Bunu çözmenin tek yolu da birlikte çalışmamızdır. Üniversitede sadece teorik bilgi sunarak bir yerlere varamayız. Sektörlerin ihtiyaçları ne ise ve hangi nitelikte eleman istediklerini çok iyi belirleyip, bunu da birlikte yapabilirlerse bu sorunun üstesinden gelebilirler. Bizim üniversite olarak çıkış noktamız budur" diye konuştu.

Yaşlı ve hasta bakımı konusunun gelişmiş ülkelerde çok önemli bir konu olduğuna dikkat çeken Özdemir, ülkemizde de bu alandaki kalifiye eleman boşluğunu TORSEM'in sektör temsilcileri ile işbirliği içinde açtığı sertifika programlarıyla aşmak istediklerini belirtti. Yaşlı bakımının üstünde durulması gereken bir konu olduğunu dile getiren Özdemir, "Birçok üniversitede bununla ilgili 2 yıllık bölümler var. Ülkemizde ortalama yaş ilerledikçe bu sorunları görmeye başlıyoruz. Diğer taraftan da kentleşme hızlıca artıyor. Kente geldiğiniz zaman hizmete muhtaç kişilerin ihtiyacı önemli bir şekilde artıyor. Bu durumda da bu işleri nitelikli bir şekilde yürütebilecek elemanlara ihtiyaç duyuyorsunuz.Yaşlı bakım merkezleriyle konuştuğumuzda en büyük sıkıntıları nitelikli eleman bulamamaları olduğunu gördük. Bu çok kötü bir durum çünkü oradaki bireylerin daha uzun süre daha mutlu bir şekilde yaşamalarını sağlamak için personel olmazsa olmazdır. Sağlık bilgisine sahip olacak, psikoloji bilgisine sahip olacak, onlara sevgi ile yaklaşabilecek çok geniş donanımlı kişileri ihtiyaç var. Bizim yaptığımız şey toplam 560 saatlik bir eğitim haritası. Neredeyse 6 aya tekabül eden çok ciddi bir eğitim. 560 saatin 189 saati teorik, 371 saati ise protokol imzaladığımız yaşlı bakım merkezlerinde uygulamalı olarak gerçekleştirilecek. Şu anda 5 yaşlı bakım merkeziyle imzaladığımız bir protokol var ve 50 kişiyi istihdam edebilecek düzeydeler. İş birliği içerisinde olduğumuz yaşlı bakım merkezleri istihdamı sağlayacaklar zaten. Biz bu sertifika programı ile sektörün ihtiyaçlarını karşılayabilecek, istihdam edebilecekleri nitelikteki elemanları yetiştirmeye çalışıyoruz" şeklinde konuştu.

Özdemir, sertifika programına kayıt yaptırmak isteyen kişilerin konuyla ilgili detaylı bilgilere üniversitenin internet sitesinde ulaşabileceğini belirtti.

İHA

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.