Doğu Karadeniz Bölgesi'nde 2006 yılında görülmeye başlayan Ricania Simulans adlı kelebek türü böcek hızlı bir şekilde yayılmaya devam ederken, durum bilim adamlarını da tedirgin ediyor.
Doğu Karadeniz Bölgesi'ni tehdit altında alan Ricania Simulans adlı kelebek türü böcek, bitkilere vermeye başladığı zararın ardından çay bahçelerini de etkisi altına almaya başladı. 2006 yılında Rusya limanlarına giren, ardından Gürcistan'da yayılan ve Karadeniz'e getirilen meyve fidanları ile bölgeye giren Ricania Simulans 11 yılda bölgeyi etkisi altına aldı. Genellikle bitki gövdelerindeki görülmeyen kelebekler Ağustos ayında hızlı bir şekilde yayılıyor. Kelebek bitki saplarına yerleşerek kurumasına neden oluyor.
Rize Tarım il Müdürlüğü tarafından konuyla ilgili yapılan açıklamada, "Üreme dönemlerinde hızlı bir şekilde üreyen kelebek türü tüm meyve ve sebzeler ile çaya zarar vermeye başladı. Karadeniz Bölgesi'nde hızlı bir şekilde yayılan ve Giresun'a kadar uzanan Ricania çay bitkisini de etkisi altına alması ile çay bahçelerinin kızarmasına neden olmaya başladı" denildi.
Rize Tarım il Müdürlüğü bu konuda çeşitli üniversitelerle işbirliği yaparken, Samsun Zirai Mücadele Araştırma Müdürlüğü ile de ortak çalışma başlatıldı. İzmir Bornova Üniversitesi Zirai Mücadele Araştırma Enstitüsü, Artvin Çoruh Üniversitesi, Giresun Fındık Araştırma Enstitüsü, Çay Araştırma Enstitüsü ve Ankara Zirai Mücadele Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü zararlı ile mücadeleyi sürdürüyor. Kelebekleri yok edecek parazitler üzerinde çalışılıyor.
İHA