Roman Milletvekili Purçu: "Çocuklarımız Kağıt Toplamasın, Madde Bağımlısı Olmasın"

Türkiye'nin ilk Roman kökenli milletvekili CHP'li Özcan Purçu, Roman vatandaşların en büyük sorununun eğitim olduğunu ifade ederek, "Biz de bu ülkeye...

Türkiye'nin ilk Roman kökenli milletvekili CHP'li Özcan Purçu, Roman vatandaşların en büyük sorununun eğitim olduğunu ifade ederek, "Biz de bu ülkeye hizmet etmek istiyoruz. Biz de bu ülkeye faydalı insanlar olmak istiyoruz. Biz de mühendis, doktor, öğretmen çocukları çıkarmak istiyoruz. Artık kağıt toplamasınlar, çiçek satmasınlar, hurdacılık yapmasınlar, sokakta boş gezmesinler, madde bağımlısı olmasınlar artık" dedi.

Akdeniz Roman Dernekleri Federasyonu (AKROMFED) tarafından hazırlanan, "Okulum Umudumdur" Roman Eğitimi Sempozyumu başladı. Mersin'de Atlıhan Otel'de düzenlenen sempozyumun açılışına CHP İzmir milletvekili Özcan Purçu, CHP Mersin milletvekili Hüseyin Çamak, Toroslar Belediye Başkanı Hamit Tuna, AKROMFED Başkanı Ali Daylam, Akdeniz Belediyesi Eşbaşkan Yardımcısı Bedrettin Gündeş, Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu temsilcisi Mehmet Caner Demir ve Roman vatandaşlar katıldı.

Sempozyumun açılış konuşmasını yapan Başkan Ali Daylam, Romanların en büyük problemlerinden birinin eğitim olduğunu söyledi. Bu sorunun kendileri için kanayan bir yara olduğunu kaydeden Daylam, "Bunun yanında istihdam boyutu da var. Romanların istihdam boyutuna baktığımızda Mersin'de işsizlik oranında yüzde 96,5 olduğunu görüyoruz. Aslında bu Türkiye'nin sorunu. Bunları paralel olarak yürütmek gerekiyor. İlkokula başlayan yüzde 35,5, liseye giden oranımız yüzde 10'larda, üniversiteyi bitiren sayımız binde 2. Bu konu gerçekten düşünülmesi gereken ve bununla ilgili siyasi adımların üstünde üst bakışla Türkiye'nin sorunu ve yapılması gereken çok önemli çalışmalar muhakkak vardır. Çocuklarımızın eğitimleriyle beraber ailelerin de eğitimleri çok önemli. Romanların biraz daha üniversite boyutuyla buluşabilmeleri, kamu kurumlarıyla buluşmaları bizlerin yapacağı çok önemli çalışmalarla mümkündür. Devletimizin Romanlarla ilgili hafızası yok. Daha önce hiçbir çalışma yapılmamış. Şimdi çalışma yapılmaya başlandı. Yoksulluk artık üzerimize yapışan bir gömlek gibi. Yoksulluk miras gibi babadan çocuklara geçiyor. Bu soruna artık çözüm bulmalıyız" diye konuştu.

"Toplumdaki tüm yaraların sarılabilmesinin tek yolu eğitim ve öğretimdir"

Toroslar Belediye Başkanı Hamit Tuna ise toplum içinde kimsenin tek başına mutlu olma şansının olmadığını belirterek, "Toplumda da dezavantajlı olarak yaşayanlar var ise eğer insani olarak değerlendirme özelliğine sahipseniz, o dezavantajlı yaşayan insanları da görmezden gelemezsiniz. Ortalama da herkesin eşit olduğu, ortalamada huzuru bulabilmek için herkesin aynı şartlar içerisinde yaşaması gerektiğini biliyoruz. Biz de 2004 yılında Belediye Başkanı olduktan sonra özellikle toplumumuzda dezavantajlı yaşayan insanları bir projeksiyon altına aldık. İlk olarak da Romanların içinde bulunduğu bir projeyi takip ettik. O günden sonrada Roman Dernekleri Federasyonuyla iyi bir diyalogla bugüne kadar geldik. Bugüne kadar birçok proje yaptık, destek olduk. Toplumdaki tüm yaraların sarılabilmesinin tek yolu eğitim ve öğretimdir. Eğitimli toplumlar her türlü yarasını bir şekilde sararlar. Eğitimsiz toplumlarda hep sıkıntı vardır. Biz istiyoruz ki Roman çocukları da avukat, öğretmen olsun, her konumda her yerde eğitimlerini yarım bırakmadan yoluna devam etsin. Roman aile reisleri de çocuklarını yetiştirirken çocuklarıyla ilgili olacaklar, çocuk yetiştirme konusunda bilgili olacaklar, çocuklarını takip edecekler. Dezavantajlı Roman vatandaşlarımızı eşitlerinin arasına hep birlikte getireceğiz inşallah" şeklinde konuştu.

CHP İzmir Milletvekili Özcan Purçu da Roman vatandaşların en büyük sıkıntısının, en büyük sorununun eğitim olduğunu vurgulayarak, "Roman vatandaşlarımızın barınma, sağlık, ön yargı, dışlanmışlık, bütün bildiğiniz sebeplerin kaynağı eğitimdir. Baktığınız zaman Roman mahallerine eğitim 20., 30. sırada. Sabah bizim babalarımız, annelerimiz kaldığı zaman bugün ne işi yapacağım, çocuklarıma ne yedireceğim diye düşünüyor. Biz öyle büyüdük. Bizim önceliğimiz hep karnımızı doyurmak, bunu düşünmek zorunda kaldık. O yüzden çocuklarımızı okula gönderelim" ifadelerini kullandı.

"Bizde bu ülkeye hizmet etmek, faydalı olmak istiyoruz"

Kendilerinden kaynaklanan da çok sıkıntılar olduğunu dile getiren Purçu, "Bunları da biz çözmemiz gerekiyor. Özellikle çocuklarımızı okula göndermiyoruz, okula göndermemiz lazım. Çocuklarımızı erken evlendirmemiz lazım. Özellikle kız çocuklarımızın okula devam için bütün çalışmaları yapmamız lazım. Projenin adı çok güzel. Çocuklara okulu umut haline getirmemiz lazım. Okula giden çocuğa, o okulun umut olduğunu hissettirmemiz gerekiyor. Biz de bu ülkeye hizmet etmek istiyoruz. Biz de bu ülkeye faydalı insanlar olmak istiyoruz. Biz de mühendis, doktor, öğretmen çocukları çıkarmak istiyoruz. Artık kağıt toplamasınlar, çiçek satmasınlar, hurdacılık yapmasınlar, sokakta boş gezmesinler, madde bağımlısı olmasınlar artık. Biz bunu istiyoruz, bunun için mücadele ediyoruz, çalışıyoruz. Çalışmaya da devam edeceğiz" dedi.

Konuşmaların ardından sempozyum "Bir Umut Bir Hayal" konulu sunumla başladı. Sempozyum 2 gün sürecek.

İHA

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Genel Haberleri

Kestane nasıl pişirilir? Kestane pişirmenin püf noktaları nedir?
Dünya Kız Çocukları Günü ne zaman 2021? En güzel Dünya Kız Çocukları Günü mesajları