Romatizmaya Karşı Akdeniz Tipi Beslenin

Uzmanlara göre sebze ve meyve tüketiminin antioksidan etkisi, tüm hastalıklarda olduğu gibi romatizmadan korunmada da etkili oluyor.

Uzmanlara göre sebze ve meyve tüketiminin antioksidan etkisi, tüm hastalıklarda olduğu gibi romatizmadan korunmada da etkili oluyor. Akdeniz beslenme tipindeki protein ihtiyacının çoğunlukla balıktan karşılanması, zeytinyağı kullanımı da diğer öneriler arasında yer alıyor.

Medicana International Ankara Hastanesi Romatoloji Uzmanı Prof. Dr. Hakan Erdem, sigara kullanımı ve beslenme alışkanlıklarının romatizma (romatoid artrit) gelişimine neden olduğunu belirterek, önleyici olarak veya tedaviyle birlikte Akdeniz tipi beslenmenin önemine işaret etti. Hastaların moda bitki ve meyve kürlerini tercih etmek yerine ilaç tedavisiyle birlikte doğru beslenme alışkanlığı edinmesinin önemini vurgulayan Erdem, "Son dönemde glutensiz diyet ile tedavi öne sürülmektedir. Sadece diyetle romatoid artriti tedavi etmek mümkün değildir ve glutensiz beslenme ile bu hastaların yüzde 1'inden bile daha azında eklem ağrılarında azalma görülmektedir. Süt, gluten, alkol, et gibi gıdalardan hangisini aldığınızda eklem ağrınız artıyorsa o gıdalardan kaçınılması önerilmektedir" dedi.

Tüm hastalıklarda olduğu gibi romatoid artrit gelişiminde de başta beslenme olmak üzere çevresel faktörlerin etkisine işaret eden Prof. Dr. Erdem, şöyle konuştu:

"Temel olarak iltihap arttırıcı gıdalar olan kızartılmış yiyecekler, rafine edilmiş karbonhidratlar, gazlı içecekler, kuyruk yağı gibi hayvansal yağlar ve işlenmiş etlerden kaçınılmalı. Dengeli, sebze ve meyve temelli, yeterince yağsız et, daha çok balık ağırlıklı protein ve sağlıklı yağ saylayan badem ve ceviz gibi kuru yemişleri içeren beslenme tercih edilmeli. Buna en yakın beslenme Akdeniz tarzı beslenmedir. Bu tür beslenmenin iltihabı baskıladığı ve eklem ağrısını azaltmada etkili olduğu iddia edilmektedir. İlaç tedavisine ek olarak beslenme tarzındaki değişiklikler önemli."

"Protein ihtiyacınızın çoğunu balıktan karşılayın"

Romatoid gelişiminin engellenmesinde balık ve balık yağının öneminin büyük olduğunu belirten Prof. Dr. Erdem, "Haftada 2-3 kez fırında veya ızgarada pişirilmiş balık tüketmek hastalığın gelişiminde belirgin bir azalmaya neden olmaktadır. Balık yağının uzun süreli günlük 2000 mg kullanımı romatoid gelişimini baskılamaktadır. Özellikle güneş kaynaklı alınan D vitamini de öneriyoruz. Düşük proteinli diyetlerin romatoid artrit gelişimini azalttığı gösterilmiştir. Fazla kırmızı et tüketiminin arttırdığı öne sürülmektedir. Buna göre günlük 58 gram kırmızı et veya 88 gram kırmızı et ürünleri tüketenlerde romatoid artrit daha sık görülmektedir" dedi.

Tüm hastalıklarda olduğu gibi sebze ve meyve tüketiminin antioksidan etki nedeniyle koruyucu etkisinin bilindiğini belirten Erdem, aylık 80 porsiyondan fazla pişirilmiş sebze tüketimini önerdiklerini belirterek, "Zeytinyağı tüketimi, içindeki oleik asite bağlı olarak romatoid artrit gelişimini baskılamaktadır. Ayrıca hastalığın gelişimini günlük 4 bardaktan fazla kahve arttırırken, 3 bardak çay ise azaltmaktadır. Bunun dışında kalsiyum ve D vitamini ve metotreksat kullanan hastaların folik asit kullanması hastalık ve ilaç yan etkilerine bağlı gelişebilecek sorunların ortadan kaldırılması açısından önemlidir" diye konuştu.

İHA

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Sağlık Haberleri

Çocuklara Empati Kazandırmanın Önemi
Diş Hekimleri İ̇ş Bırakıyor
Kabızlık Kader Değil
Işık Frekansı Nedir?
Hamilelikte Uçak Yolculuğuna Dikkat !