Ruanda Ankara Büyükelçisi Williams Nkurunziza Polatlı Ticaret Odası'na ziyarette bulundu.
Polatlı Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ulvi Sakarya, Meclis Başkanı Erol Ünal ve Yönetim Kurulu Üyelerinin ev sahipliği yaptığı ziyarette; Ruanda Büyükelçisi Polatlılı iş adamları ile işbirliği yapma konusunda görüşme yaptılar.
Afrika'nın her bir ülkesinin keşfedilmeyi bekleyen eşsiz birer hazine olduğun söyleyen Sakarya, "Afrika'nın en güçlü ekonomileri arasında Ruanda dikkat çekiyor. İthalatına baktığımızda tahıl ürünleri başta olmak üzere elektrikli makina, makina aksam ve parçaları, motorlu taşıtlar, yedek parça, demir-çelik ve ecza ürünlerinin başı çektiğini görürken İhracat ürünü ise kahve ve çay olarak öne çıkıyor. Ülkemizin 2015 yılında Ruanda ile ticareti 40 milyon dolara ulaştı. Ancak bu, olması gereken düzeyin çok altında. Bizler Polatlı" lı işadamları olarak, ticaretimizi arttırmak için daha çok çalışmalıyız. Çünkü hem Ruanda hem de Polatlı daha fazlasını gerçekleştirebilecek potansiyele sahip" dedi.
İki ülke arasında atılması gereken adımlar olduğunu da vurgulayan Sakarya, "Vize Muafiyeti, Yatırımların Karşılıklı Teşviki ve Korunması, Çifte Vergilendirmeyi Önleme ve tabii ki Serbest Ticaret Anlaşmaları da bir an önce imzalanarak ticari ilişkilerimizin hukuki altyapısını tamamlamalıyız, şunun da altını çizmek isterim ki, bizler her anlamda yanınızda olmaya ve İkili ticari ilişkilerin daha iyi seviyelere gelmesi adına Polatlı Ticaret Odası yönetimi ve üyeleri olarak işbirliğine hazırız" ifadelerini kullandı.
Ruanda Ankara Büyükelçisi Williams Nkurunziza ise; Polatlı Organize Sanayi Bölgesi, Kalori Isı Sistemleri LtdŞti,Barış Makine ve Sai Tekstil Sanayi firmalarını ziyaret ettikten sonra "Gerçekleştirdiğimiz ziyarette daha fazla bir araya gelmemiz gerektiğini gördük. Polatlı iş dünyasıyla Ruanda iş dünyası arasında daha iyi bir iletişim sağlayabiliriz. Zira, birbirimizi tanımazsak iş yapamayız" değerlendirmesini yaptı.
Ruanda'nın çok fazla ithalata bağımlı olduğuna dikkat çeken Nkurunziza şunları
söyledi: "Burada size bir fırsat çıkıyor. Çünkü Polatlı araştırmalarıma ve gözlemlediğime göre ülkenin tahıl ve şeker pancarı ihtiyacının çoğunu karşılıyor. Biz ayakkabıdan mobilya ve cam ürünlerine kadar Türkiye'den gelen hemen hemen her şeyi Dubai üzerinden ülkemize sokuyoruz. Bu da maliyetleri arttırıyor. Doğrudan ticaret yaparak aracıları ortadan kaldıralım. Böylece hem siz hem de biz avantaj elde ederiz."
Geçen yıl ithal ettikleri ürünler arasında ayakkabının da bulunduğunu açıklayan Nkurunziza, şunları söyledi:
"Ruanda yurt dışından geçtiğimiz yıl 70 milyon dolarlık hazır giyim satın aldı. Sizde Ruanda'ya bir şey satabilirsiniz. Ama ticaret adil olmalı. Ruanda ile Türkiye arasında 40 milyon dolarlık ticaret var. Sadece Türkiye ihracat yapmış. Sizler de özellikle Ruanda'dan kahve ve gıda ürünleri alabilirsiniz. Önümüzdeki yıl Ruanda'da Polatlı Ticaret Odası iş adamı heyetini ağırlamak istiyorum. Polatlı gelişmiş bir sanayiye sahip ve Aynı zamanda tarım şehri. Ruanda da bir tarım şehri. İşbirliklerimizi bu alanda artırabiliriz. Ayrıca tarım makinaları sektörünüz çok gelişmiş. Bu alanda da işbirliğimizi geliştirmek istiyoruz. Bizler ticaret oranlarını arttırabiliriz. Örneğin buğday ithalatını sizlerle gerçekleştirebiliriz. Yani sizinle çok fazla iş yapma imkanımız var. Ama Ruanda'da bunları sizin ürettiğiniz bile bilinmiyor. İnşaat alanında da yapılacak konutlar kamu binaları bulunuyor. Bunları da sizlerle yapabiliriz. Burada neler yapıldığını görüp daha fazla işbirliği içerisinde olmayı sağlamalıyız. Türkiye'nin ticaretini geliştirmeyi istediğini biliyoruz. Biz Afrika'nın göbeğinde yer alıyoruz. Çok küçük bir ülke olmamıza rağmen sınırlarımız birçok ülkeyle kesişiyor. Sizin ticaret anlamında pazar ihtiyacına karşılık verebileceğimizi düşünüyoruz. Gelin birlikte iş yapalım."
Tanıma aşamasını geçtik sıra işbirliğinde
Bugünkü ziyarette ikili ilişkilerin geliştirmesinin önemli olduğunu kaydeden Sakarya, "Bu ziyaretlerde belli somut, işbirliği konularında bir çalışma olabilirse bizde onları desteklemek isteriz elimizden geldiği kadar. Birbirimizi tanıma aşamasını geçtik, bir ileri aşamada somut işbirliği konuları bulunup bunun üzerine çalışmamız lazım" ifadelerini kullandı.
Temmuz ayında Ruanda'da yapılacak olan fuara PTO üyelerini davet eden Büyükelçi Polatlı Tarım Fuarında'da yer alacağını sözlerine ekledi ve yine önümüzdeki günlerde Polatlı'da bir çalıştay düzenlenmesi konusunda fikir birliği sağlandı. (HK -GD)
İHA