Rusya’ya Deri Ve Deri Mamullerinde Yüzde 73’lük Artış Sağlandı

İstanbul Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği'nin (İDMİB) destekleriyle düzenlenen "Leather&Fur Fashion Show" Antalya'da başladı.

İstanbul Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği'nin (İDMİB) destekleriyle düzenlenen "Leather&Fur Fashion Show" Antalya'da başladı. Rusya'ya deri ihracatının yüzde 73 arttığını söyleyen İstanbul Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Mustafa Şenocak, "Yılın ilk 5 ayında yüzde 73'lük bir deri ve deri mamulleri olarak ihracatımızda artış var" dedi.

İstanbul Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği'nin (İDMİB) desteğiyle Antalya'da başlayan "Leather&Fur Fashion Show" fuarına Rusya olmak üzere İngiltere, Norveç, Macaristan, Ukrayna, Kazakistan, Letonya, Litvanya Belarus'tan gelen 750'nin üzerinde yabancı iş insanı katıldı. Türkiye'den de 30 firmanın stand açtığı fuarda çeşitli görüşmeler de gerçekleştirildi. Fuara İstanbul Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği (İDMİB) Başkanı Mustafa Şenocak, İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği Başkanı İsmail Gülle, İstanbul Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Başkanı Hikmet Tanrıverdi de katıldı.

"İlkini yaparken tereddütlerimiz vardı"

Bu yıl 3'üncü kez fuarı düzenlediklerini ifade eden İstanbul Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği (İDMİB) Başkanı Mustafa Şenocak, "İlkini yaparken tereddütlerimiz vardı. 10'a yakın firmayla yapmıştık. O dönemde Rusya il ciddi sorunlar yaşıyorduk. 300'e yakın alıcıyla irtibat kurulmuştu, onlar getirilmişti. Bu sektöre can suyu oldu diyelim. Müthiş moraller düzeldi. Daha sonra 2'ncisi yapıldı. Bu sene de 3'üncüsü yapılıyor. Firma sayısı ilkine göre 3'e katlandı. 29 tane firma var. 650-700'e yakın da alıcı getirildi. Daha önceki 2 fuardan çok mutlu dönmüşlerdi. Bu etkinlikten de insanlar şuana kadar gördüğüm kadarıyla çok mutlular. Ağırlıklı olarak BTD ülkesi ülkeler var. Diğer ülkeler de var ama ağırlıklı olarak bunlar. İlişkilerin tepeden düzelmesiyle, normalleşmesiyle beraber bu yıl daha güzel ve mutlu bir şekilde devam ediyor organizasyon. İnsanlar daha rahat hareket ediyorlar" dedi.

"Moskova'daki fuara katılan firmalar 20-25 saat bekletildi"

1 hafta önce Moskova'da bir fuar yapıldığını söyleyen Şenocak, orada bir takım sıkıntıların yaşandığını belirtti. Mustafa Şenocak konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Ürünlerini götüren firmalar 20-25 saatlere yakın havaalanında kalmak zorunda kaldılar. Bir kısmı fuarın ilk gününü kaçırdılar. Burada uygulama yapan polislerden şikayet yok ama kırmızı hatta bütün ürünlerin çekilmesi ve tek tek bunların fotoğraflarının çekilmesi uzun bir süreç oluştu. Onun için Türkiye'de girişimlerde bulunduk. Rus konsolosluk kanalıyla personel sayısını ikiye katladılar ama ona rağmen uzun süre kaldı. Ben diyorum ki inşallah bu son olur. Rusya gibi büyük bir devlete yasal bir şekilde içeriye giren, fuara katılan firmaları 20-25 saat bekletmeleri yakışmadı. Oradan gelen misafir ya da alıcılarımızın büyük bir kısmı buraya geldi. Bundan sonra belki de bizim farklı şeyler yapmamız gerekiyor. İnsanlar burada daha rahat bir şekilde alışveriş yaparlar. Biz gelenlere kapılarımızı tam açtığımız için en azından havaalanı sorunu bizim ihracatçılarımız yaşamıyor."

"Rusya'daki vergi uygulamaları hafifleştirilmeli ve ek maliyetler kaldırılmalı"

Rusya'da Türkiye Ticaret Merkezi projelerinin olduğunu dile getiren Mustafa Şenocak, "Gittik orada yeri gördük. 32 bin metrekarelik bir alan. Burada hem hazır giyim hem de tekstil kumaş olarak, hem de deri olarak birkaç sektörün yeri olacak. Tasarlanan bu en büyük ticaret merkezi olacak. Böyle bir merkez kurulduğu takdirde belki havaalanı sıkıntısı yaşanmaz. Bit takım çip sıkıntıları olmaz. Üreticilerimizin çipten dolayı yaşadığı sıkıntılar var. Rusya hükümeti 20 dolar civarında vergi alıyor ama üreticilere maliyeti 120 dolarlara çıkıyor. Bizim ürünümüz 120 dolar pahalandığı için bu da 3 ile çarpıldığı zaman 300-400 dolar oluyor Türk ürünü. Bu da oradaki tüketiciye pahalı yansıyor. Bu uygulamanın hafifleştirilmesi ve ek maliyetlerin kaldırılması gerekiyor" diye konuştu.

"Mayıs ayı itibariyle 635 milyon dolarlık ihracatımız var"

İhracatta 2013 yılından beri bir sıkıntının yaşandığını söyleyen İDMİB Başkanı Mustafa Şenocak, "Çevredeki jeopolitik durumlar, BDT ülkelerindeki gelir kayıpları, petrol, doğal gaz gibi düşüşler bir araya geldiği zaman ciddi bir düşüş yaşandı. Geçtiğimiz yıldan bu yana düşüş dip yaptı ve artık yavaş yavaş artıya doğru geçiyoruz. Geçen yılı eksi 6-7 gibi kapatmıştık. Bu sene de yüzde 7 gibi artımız var. Şuana kadar 635 milyon dolarlık mayıs ayı itibariyle ihracatımız var. Benim tahminim yüzde 15'lik bir artıyla kapatacağız. 1 milyar 600 milyon dolar civarlarında bir rakamla kapatacağımızı düşünüyorum. İnşallah o rakamları da aşarız. Gidişat iyi gözüküyor. Sadece Rusya'ya değil, Avrupa Birliği ülkelerinde de artıya gidiyoruz. Amerika'da da artımı var. Biraz Afrika pazarını ayakkabı sektöründe ihmal etmişiz oraya yönelik bir ticaret hedefledik. Bunun arkasını da getirmemiz lazım. Biraz daha arkadaşlarımızın hevesli olması lazım. Çin pazarı çok iyi, o da bir durgunluk geçirmişti. Çin'de düzenlenen fuardan arkadaşlarımız çok mutlu döndüler. Oraya daha fazla ağırlık vermemiz gerektiğini söylüyorlar. Çok müthiş bir pazar Çin. Biraz Rusya dışındaki ülkelere doğru hareketlenmemiz lazım. Ufak ufak firmaları alıştırıyoruz. Onların da tavsiyesi de gelirse bu krizlerden daha az etkileniriz" ifadelerine yer verdi.

"Türk derisi dünyada marka"

Türk derisinin dünyada marka olduğunu ifade eden Şenocak, "Moda da fashionda marka değiliz ama dünyanın neresine giderseniz gidin Türk ürünü deriler bir numaradır. Çin'e de gidin, Avrupa'ya da gidin nereye giderseniz gidin. Zaten birçok Avrupa ülkesi de yarı mamulü Türkiye'den alıyor. Konfeksiyonda da çok iyiyiz ancak konfeksiyonda kendimizi o kadar çok tanıtamadık doğu bloku dışındaki ülkelere. Eskiden özendiğimiz ülkeler vardı ama artık onlar bitti. Türkiye'de bir alt yapı var çok güzel şeyler üretiliyor. Tanıtım ve pazarlama da sıkıntılarımız var" dedi.

"Rusya'ya deri ihracatı yüzde 73 arttı"

Rusya'ya deri ihracatının yüzde 73 arttığını da sözlerine ekleyen Mustafa Şenocak, "Yılın ilk 5 ayında yüzde 73'lük bir deri ve deri mamulleri olarak ihracatımızda artış var. Ayakkabı sektörü yüzde 500 mayıs ayında geçen yıla göre. Deri, konfeksiyonda da yüzde 125'lik bir artış var artarak da süreceğini tahmin ediyoruz. Buradaki artışların nedeni rusya ile ilişkilerin düzelmesi, ekonomi de hafif bir kıpırdanma var rusya'da. Fuarlarımız oldu hem burada hem orada. Onlarla da ha da bir araya geldik. Bunların sonucu olarak da bu artışlar da gerçekleşti" dedi.

İHA

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri

Online Alışverişlerde Yeni Dönem: Kart Numarası Kalkıyor
FED Faiz Oranını Sabit Tuttu
Trafik Sigortasında Prim Artışı
Makdis Pırlanta 14’üncü Yılında Perakende Ağını Genişletecek
Johnson Health Tech Türkiye’de 3 Markasıyla Büyüyecek