Saç Boyalarında Ppd Maddesi Yasaklandı !

Saç boyalarında PPD maddesinin yasaklandığına dair haberler son zamanlarda gündemde. Saç boyama işlemi, özellikle yaşlı nüfusun gri ve beyaz saçlarını gizlemek için uzun süredir kullanılıyor. Ancak gençler arasında saç boyama popüler...

Saç boyalarında PPD maddesinin yasaklandığına dair haberler son zamanlarda gündemde.

Saç boyama işlemi, özellikle yaşlı nüfusun gri ve beyaz saçlarını gizlemek için uzun süredir kullanılıyor. Ancak gençler arasında saç boyama popüler hale geldikçe alerjik reaksiyonlar da artmış durumda. Türkiye Ulusal Alerji ve Klinik İmmünoloji Derneği 2. Başkanı Prof. Dr. Füsun Kalpaklıoğlu’na göre, PPD adlı bir maddeye karşı alerjik reaksiyonlar ciddi bir sorun haline gelmiş durumda. Bu nedenle Almanya, Fransa ve İsveç gibi ülkeler saç boyalarındaki PPD’yi yasaklamış durumda.

Türkiye Ulusal Alerji ve Klinik İmmünoloji Derneği 2. Başkanı Prof. Dr. Füsun Kalpaklıoğlu’na göre, PPD adlı bir maddeye karşı alerjik reaksiyonlar ciddi bir sorun haline gelmiş durumda.

Saç Boyasındaki Bu Madde Alerjiye Neden Olan Bir Potansiyele Sahip

PPD (para-fenilendiamin), kalıcı saç boyalarında yaygın olarak kullanılan bir bileşik. Ancak bu madde, alerjiye neden olan bir potansiyele sahip. Türkiye’de ise hala Avrupa Birliği mevzuatına göre saç boyalarında PPD kullanımına izin veriliyor, ancak belirli sınırlamalar getirilmiş durumda. Füsun Kalpaklıoğlu, PPD’nin saç boyalarının yalnızca %6’sında bulunmasına ve oksitleyici çözelti eklenmişse bu oranın %3 ile sınırlandırılmasına izin verildiğini belirtiyor. PPD’ye karşı alerji özellikle kadınlarda ve 50 yaş üstü bireylerde daha yaygın. Temas dermatiti denilen bir cilt reaksiyonuna yol açabiliyor. Kaşıntı ve kızarıklık gibi semptomlarla kendini gösteriyor. Alternatif olarak, PPD’nin yerini alacak daha yeni saç boyaları geliştirilmiş durumda. Bu yeni formüle sahip saç boyaları, alerjik reaksiyonları olan hastalar için iyi bir alternatif olabilir. Saç boyama işlemi, PPD içeren ürünler kullanıldığında bazı olumsuz etkilere yol açabilir, bu nedenle kullanıcıların dikkatli olması ve cilt reaksiyonlarını gözlemlemesi önemlidir. (BSHA – Bilim ve Sağlık Haber Ajansı)

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Sağlık Haberleri

Ege Üniversitesi Hastanesi’nde Böcek Skandalı
Diş Hastaları Mağdur Oluyor!
Kamu Diş Hekimlerinin Şartları İ̇yileştirilmeli
Ata Sağlık Hastanesi’nde Gece Çocuk Polikliniği Hizmeti Başladı
İ̇zmir Barosu, Kentteki Çernobil’i Atom Enerjisi Ajansı’na Şikayet Etti