Sağlık Sen İzmir Şube Başkanı Özgür Yıldırım, "Hastanedeki sağlık çalışanlarına ödenen sabit ödeme, hastane bütçesinden değil merkezi bütçeden karşılanmalı" önerisinde bulundu. Yıldırım, böylece hastanede bütçesindeki artışla hekim dışı sağlık çalışanlarına daha fazla ek ödeme ödenebileceğini söyledi.
Sağlık Sen İzmir Şubesi temsilci toplantısı Bornova'da gerçekleştirildi. Toplantıda sağlık çalışanlarının sorunları, çözüm önerileri masaya yatırıldı. Hekim odaklı bir sağlık sistemini doğru bulmadıklarını belirten Başkan Yıldırım, "Acil serviste doktorun müdahale ettiği bir hastanın takip ve tedavisi 2-3 saat sürebiliyor. Bu tedavi ve takipleri, hemşireler, sağlık memurları yürütüyor. Yazılan kanı hemşire alıyor, tetkiğini laboratuvar teknisyenleri çalışıyorsa, ameliyattan çıkan hastanın bakım ve tedavilerini hemşire ve sağlık memurları yapıyorsa sağlık hizmetinin bir ekip işi olduğunu bilmemiz gerekiyor. Sağlık bir ekip işiyken, sağlıkta maddi ve manevi iyileştirmelerin hekim odaklı olmaması gerekiyor. Bir hekim 8-10 bin TL alırken, nöbet tutamayan bir sağlık memuru ve hemşire net 2 bin 500 TL almaktadır. Bu kadar ücret uçurumunun olduğu sistemde, yoğun çalışan emeğinin karşılığını alamayan hekim dışı sağlık çalışanları artık tükenmiştir" diye konuştu.
"Her ay ne kadar döner alacağız beklentisi bitiyor"
Sağlık çalışanlarının her ay sonunda "ne kadar döner sermaye ek ödemesi alacağız" beklentisine girdiğini anlatan Yıldırım, "Bu beklenti sağlık çalışanını psikolojik yönden bitiriyor. Hastanelerde uygulanan döner sermaye ödemelerinde önce hekimleri dağıtım yapılıyor. Para kalırsa hekim dışı sağlık çalışanlarına ödeme yapılıyor. Bunu kabul etmiyoruz" dedi.
"Yıpranma payı sağlık çalışanlarını kapsamalıdır"
Döner sermaye bütçesinden maaş alan çalışanlarının maaşları ve sabit ek ödemelerin merkezi bütçeden ödenmesi gerektiğini vurgulayan Yıldırım, şunları söyledi: "Böylece hastanelerin döner sermayelerinde kalan para ile sadece sabit ödeme alan sağlık çalışanlarına döner sermaye ek ödemesi dağıtılabilecektir. Bir çok hastanede sağlık çalışanları arkadaşlarımız döner sermaye alamıyor. Sağlık işinin bir ekip işidir. Yıpranma payı düzenlemesi tüm sağlık çalışanlarını kapsamalıdır."
İHA