Sağlık-sen Kadınlar Günü Kapsamında Panel Düzenledi

Sağlık-Sen Genel Başkanı Metin Memiş, "Kadınlarımızın çalışma hayatına teşvik edilmesi kadar, çalışma hayatındaki kadınlarımızın sorunlarının...

Sağlık-Sen Genel Başkanı Metin Memiş, "Kadınlarımızın çalışma hayatına teşvik edilmesi kadar, çalışma hayatındaki kadınlarımızın sorunlarının giderilmesini de önemsemeliyiz" dedi.

Sağlık-Sen tarafından "Hayatın Gerçek Kahramanı Kadınlar" paneli gerçekleştirildi. Bera Otel'de gerçekleştirilen panel öncesinde SASAM Enstitüsü Sosyal Politikalar Direktörü Dr. Özcan Kars ve Memur-Sen Kadın Kolları Başkanı Habibe Öçal'ın da katıldığı programda Sağlık-Sen Genel Başkanı Metin Memiş açılış konuşmasını yaparak tüm kadınların kadınlar gününü kutladı.

"Kadınların pozitif ayrımcılığını kabul ediyoruz"

Üyeleri ve hizmet kolu çalışanlarının yüzde 60'ını kadınların oluşturduğuna dikkat çeken Metin Memiş, kamuda kadın istihdamında yaşanan artışın da memnuniyet verici olduğunu ifade etti. 2006 yılında çalışan kadın sayısının yüzde 23,6 iken 2016 yılında yüzde 33'e ulaştığını söyleyen Memiş, erkeklerin iş gücüne katılma oranlarında bir değişiklik gözlemlenmezken kadınların iş gücüne katılma oranlarındaki artışın devam etmesi gerektiğini kaydetti. Kadınların iş gücüne katılmasının memnuniyet vermesine karşın, iş hayatına girdiklerinde mobbing, taciz, ağır çalışma şartları, ucuz iş gücü olarak görülmeleri gibi sorunların karşılarına çıktığını ifade eden Memiş, bu bağlamda kadınların çalışma hayatına teşvik edilmesi kadar, çalışma hayatındaki kadınların da sorunlarının giderilmesini önlemek gerektiğini söyledi. Kadın çalışanlara ve istihdamında pozitif ayrımcılıktan yana olduklarını ifade eden Memiş, 6 yıl önce yapılan referandumdaki değişiklikle anayasal güvence altına alınan "kadınların pozitif ayrımcılığına ilişkin" maddesini önemsediklerini, ancak bunun sadece bir güvence olarak kalmayıp hayata geçmesi gerektiğini ifade etti. Konuşmasında sendika olarak kadın çalışanlara yönelik elde ettikleri kazanımları da anlatan Memiş, bunlardan birisinin de doğum izni sonrası kadın memura isteği halinde birinci doğumda iki ay, ikinci doğumda dört ay, sonraki doğumlarda ise altı ay süre ile yarım gün çalışma hakkı olduğunu ifade etti. Engelli ve engelli yakını bulunan sağlık çalışanlarına tayin hakkını da kendilerinin elde ettiğini ifade eden Memiş, süt izninin ilk 6 ay için 3 saat, sonraki 6 ay için 1 buçuk saat olması, ücretsiz doğum izninin 2 yıla çıkarılması, bakmakla yükümlü engelli aile ferdi bulunan çalışanlara, günlük 1 saat izin verilmesi ve nöbet muafiyeti getirilmesinin de kendi kazanımları olduğunu da kaydetti.

"Kayıtsız şartsız "evet" diyoruz"

Türkiye'nin kutsal bir yola çıktığını ifade eden Habibe Öçal ise, bir adım daha geri adım atmayacaklarını, had bildirmeye kalkanlara, diz çöktürmeye kalkanlara, terörle terbiye etmeye kalkanlara kocaman bir hayal kırıklığı armağan etmek istediklerini kaydetti. Özgürlük ve bağımsızlıklarını müzakere konusu dahi etmeyeceklerini söyleyen Öçal, "16 Nisan'da referandum var, biz kadınlar olarak "tercihimiz evet" diyoruz. Bu ülkenin geleceğini dert edinen kadınlar olarak, nasıl ki 15 Temmuz'da Memur-Sen ailesi olarak meydanlardaysak, bu referandum çalışmalarında da alanlarda olacağız. İstikrarlı bir Türkiye için "evet" diyoruz. Türkiye'deki bürokrat oligarşinin kalkması için "evet" diyoruz. Bizim davamız inşa davasıdır, insanlık, hak hukuk, hürriyet davasıdır. 18 maddenin her birini tek tek incelediğimizde maddelerin hepsinin bu ülkenin gençlerinin, çocuklarının ve kadınlarının teminat altına alındığını görüyoruz. Bundan dolayı da referandumda kayıtsız şartsız "evet" diyoruz" şeklinde konuştu.

Özcan Kars da konuşmasında, belirli gün ve haftaların, belli konularda düşünmeyi, değerlendirme yapmayı bir fırsat olarak sunduğunu söyledi. 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde, kadınların ve kadın çalışanların sorunlarını ele almak, kahramanlıklarını anmak ve teşekkür etmek vesilesiyle bu programı düzenlediklerini ifade etti. Selam vermenin, kendini emin ilan etmek anlamına geldiğini, hediyeleşmenin ise sünnet olduğunu söyleyen Kars, katılımcılardan bütün şehitlerimize ve şehit annelerinin ruhuna Fatiha okumalarını istedi.

Gerçekleştirilen panelde, AK Parti Ankara Milletvekili Jülide Sarıeroğlu "Yönetici Kadın Olmak', TRT Spikeri Tijen Karaş "Medyada Kadına Bakış', 15 Temmuz darbesinde kamyonu ile köprüye gelen Şerife Boz "15 Temmuzun Kadın Kahramanları', Araştırmacı Dr. Keziban Avcı "Sağlıkta Çalışan Kadın Olmak" ve Otizm Federasyonu Başkan Yardımcısı Fatma Kilci Kavas da "Çalışan Anne Olmak" konularını ele aldı.

İHA

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Genel Haberleri

Kestane nasıl pişirilir? Kestane pişirmenin püf noktaları nedir?
Dünya Kız Çocukları Günü ne zaman 2021? En güzel Dünya Kız Çocukları Günü mesajları