Sağlık Tesislerinde Meslek Hastalıkları Tanı Süreci Sempozyumu

Samsun Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği İş Sağlığı ve Güvenliği Birimi tarafından düzenlenen "Sağlık Tesislerinde Meslek Hastalıkları...

Samsun Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği İş Sağlığı ve Güvenliği Birimi tarafından düzenlenen "Sağlık Tesislerinde Meslek Hastalıkları Tanı Süreci Sempozyumu" gerçekleştirildi.

Samsun Eğitim ve Araştırma Hastanesinde gerçekleştirilen sempozyuma, sağlık, hukuk ve iş güvenliği alanında görev yapan 250'nin üzerinde sektör çalışanı, sağlık yöneticileri ve hastane personeli katıldı.

Oturum Başkanlığını OMÜ Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Başkanı Prof.Dr. Yıldız Pekşen'in yaptığı sempozyumda konuşmacı olarak Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalından Prof. Dr. Alp Ergör, İstanbul Meslek Hastalıkları Hastanesinden Dr. Özkan Kaan Karadağ, Dokuz Eylül Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İş Hukuku ve Sosyal Güvenlik Hukuku Ana Bilim Dalından Yrd. Doç.Dr. Dilek Eser yer aldı.

Sempozyum açılış konuşmasını yapan Samsun Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Prof. Dr. Süleyman Sırrı Kılıç, "Meslek hastalıkları özellikle sağlık personellerinin hizmet sunumu sırasında kendi sağlıklarını koruma adına dikkat etmesi, özen göstermesi gereken bir konudur. Sağlık çalışanları sağlık hizmeti sunumu esnasında ortaya çıkabilecek bu tür hastalıklarla karşı karşıya kalmamak için olası tüm komplikasyonları bilerek, en ufak ihtimalleri bile göz önüne alarak tedavi süreçlerine dâhil olmalıdırlar. İşlerini yaparken kendi sağlıklarını korumak için de gerekli özeni mutlaka göstermelidirler. Bu nedenle biz de bu konunun önemini bilerek bu sempozyumda olduğu gibi eğitim faaliyetlerini her zaman destekliyor, önemsiyor ve olası meslek hastalıklarının önüne geçmek için gerekli çalışmaları yapıyoruz. Doktorundan hemşiresine, temizlik personelinden, güvenlik personeline 9 bini aşkın çalışanımızdan oluşan bu sağlık ordusunun sağlığı bizim için önemli. Son kabine değişikliğinde Sağlık Bakanımızın Samsun'lu olması hepimize önemli görev ve sorumluluklar yüklemiş durumda. Samsun sağlık alanında yaptığı öncü çalışmalarla, projelerle ve sağlık yatırımlarıyla sesini sağlık alanında bugüne kadar duyurdu. Bu anlamda bundan sonra da Bakanımızın Samsun'dan olmasını göz özününde bulundurarak daha özel bir gayret göstermemiz, hem iş sağlığı ve güvenliği anlamında hem de sağlığın diğer alanlarında örnek çalışmalar üretmemiz gerektiğini düşünüyorum" dedi.

Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Meslek Hastalıkları konusunda bilgi veren Prof. Dr. Alp Ergör, "İş Sağlığı ve Güvenliği alanında yapılan çalışmalarda dünyada örnek ülke olarak gösterilen Finlandiya da meslek hastalıkları oranının binde 2,2'dir. Türkiye'de ise bu oran iş sağlığı ve güvenliği alanında yapılan çalışmalar yeni olmasına rağmen binde 0,9 olarak tespit edilmiştir. Bu durum meslek hastalıklarının tespiti, tanı koyulması ve bildirimi noktasında ülkemizde bir eksiklik olduğunu göstermektedir. Ülkemizde meslek hastalığı tanısı koymaya yetkili sadece 8 hastane bulunmaktadır. Aslında her meslek hastalığı bir ipucudur, hastalığın kaynağının tespitinde ve sorunun giderilmesinde büyük önem arz etmektedir. Bu konuda tüm kurumların çalışmalarına hız vermesi gerekmektedir" diye konuştu.

Meslek Hastalıkları Kurullarının İşleyişi hakkında bilgi veren Dr. Özkan Kaan Karadağ, "Günümüzde artık üretim biçimleri kirli bir yapıdadır, teknik ve kimyasal içerikte altyapılara sahiptir. Bu nedenle alınması gereken önlemler çalışan sağlığı için günümüzde eskiye oranla daha büyük önem arz etmektedir. Ülkemizde özellikle Sakarya - Bursa arasında sanayinin geliştiği montaj hattı bu anlamda dikkatle değerlendirilmesi ve takip edilmesi gereken noktayı oluşturmaktadır. Dünyada konuyla ilgili yapılan değerlendirmelere göre meslek hastalıkları ve kazalarının yüzde 30 oranında olduğu düşünüldüğünde, bu konunun insan sağlığı açısından ne kadar büyük önem arz ettiği görülebilir. Meslek hastalıkları ve kazalarının nedenleri yapılan değerlendirmeler sonucunda net olarak tespit edilirse, çözüm anlamında da büyük başarı elde edilecektir. Hedef her zaman daha az meslek hastalığıyla karşılaşmak daha iyi iş sağlığı uygulamaları oluşturmak, tespit ve bildirim noktasında mutlaka artışı sağlamak olmalıdır. Mutlaka erken tespit yapılmalı ve önlem alınmalıdır. Ülkemizde olduğu gibi hiç tespit olmaması, sağlıklı bir iş sağlığı güvenliği yapısı olduğunu göstermez" şeklinde konuştu.

Yrd. Doç. Dr. Dilek Eser ise sosyal güvenlik yasasında yapılan değişiklikler, meslek hastalıklarının tespiti sürecinde ve hukuki süreçte dikkat edilmesi gereken noktalar hakkında bilgi verdi.

Daha sonra konuşmacılara, Genel Sekreter Prof. Dr. Süleyman Sırrı Kılıç, Mali Hizmetler Başkanımız Sadi Ergin, Samsun Eğitim Araştırma Hastanesi Yöneticisi Doç. Dr. Fatih Özkan ve Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kulak Burun Boğaz Uzmanı Dr. Mehmet Çelebi tarafından plaket verildi.

İHA

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Sağlık Haberleri

Çocuklara Empati Kazandırmanın Önemi
Ambulanslar Çalışmayacak, 6 Bin Sağlık Personeli İ̇şsiz Kalabilir
Diş Hekimleri İ̇ş Bırakıyor
Kabızlık Kader Değil
Işık Frekansı Nedir?