Sağlıklı Kentler Mersin’de Buluştu

Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği'nin 25'inci Olağan Meclis Toplantı ve 2016 Sağlıklı Şehirler En İyi Uygulama Yarışması Ödül Töreni, Mersin Büyükşehir...

Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği'nin 25'inci Olağan Meclis Toplantı ve 2016 Sağlıklı Şehirler En İyi Uygulama Yarışması Ödül Töreni, Mersin Büyükşehir Belediyesi'nin ev sahipliğinde Mersin'de yapıldı. Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği Başkan Vekili ve Gebze Belediye Başkanı Adnan Köşker, yenilenebilir enerji kaynakları konusunda çalışmalar yapılması gerektiğini söyledi.

Merkezi Bursa'da bulunan Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği'ne üye belediyelerin başkanları, meclis üyeleri, akademisyenler ve koordinatörler, Meclis Toplantısı ve "Sağlıklı Kentler İçin Yenilenebilir Enerji" konferansı çerçevesinde Mersin'de buluştu. "Sağlıklı Kentler Birliği Mersin Buluşması" adıyla düzenlenen ve üç gün sürecek olan etkinliğin açılışı, Büyükşehir Belediyesi Kongre ve Sergi Sarayı'nda gerçekleştirildi. Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz'ın ev sahipliğinde düzenlenen toplantıya, Mersin Valisi Özdemir Çakacak, Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği Başkan Vekili ve Gebze Belediye Başkanı Adnan Köşker ile çok sayıda kentin belediye başkanları ve yetkilileri katıldı.

Kocamaz: "Temiz üretim, "koruyucu hekimlik" gibi sorunları daha ortaya çıkmadan önlemeye yönelik çağdaş bir yaklaşımdır"

Buluşmanın açış konuşmasını yapan Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Kocamaz, sağlıklı şehirlerin oluşumu ve sürdürülebilir sağlıklı yaşam döngüsünün sağlanması konusunda "koruyucu hekimlik" gibi değerlendirdiği "Temiz Üretim" yaklaşımına dikkat çekti. Temiz üretimin, yenilenebilir enerjinin alt başlıklarından birini oluşturduğunu belirten Kocamaz, 1970'lerden itibaren, sanayileşmedeki hızlı gelişmeler ve dünya nüfusundaki artış, çevreye verilen zararı inanılmaz oranda artırdığını söyledi. Kirliliğin ulaştığı boyutların, hem canlılar hem de doğal kaynaklar üzerinde geri dönülemez olumsuz etkilere neden olduğunu dile getiren Kocamaz, "İklim değişikliği, enerji güvenliği ve doğal kaynakların kıtlığı gibi sorunlar, böylesi bir süreç sonunda ortaya çıkmıştır. Mevcut kaynakların gittikçe azalması ve hatta tükenmesi, çevre kirliliği nedeniyle mevcut kaynakların kullanılabilirliğinin azalması, kaynakların kullanımında verimlilik artışını zorunlu hale getirmiştir. Bir zorunluluk olarak ortaya çıkan temiz üretim yaklaşımı, sorun ortaya çıktıktan sonra kontrol etmeyi amaçlayan klasik bir yöntem değil, "koruyucu hekimlik" gibi sorunları daha ortaya çıkmadan önlemeye yönelik çağdaş bir yaklaşımdır" dedi.

"Sürdürülebilir bir kalkınma sistemi kurmalıyız"

Çevresel tahribatı önlemenin, çevreyi iyileştirme veya tekrar eski haline döndürme çalışmalarından çok daha ucuz ve etkili olduğunu vurgulayan Kocamaz, bu çerçevede temiz üretim, temiz tüketim, yenilenebilir enerji kavramlarının çok daha önemli hale geldiğine işaret etti. Hepsinin de odağında "sürdürülebilir sağlıklı yaşam döngüsü" olduğunu ifade eden Kocamaz, hedeflerinin de "herkes ve her şey için sürdürülebilir bir yaşam standardı" oluşturmak olduğunu kaydetti. Sağlıklı şehirlerin, bu temel hedef içerisinde önemli bir basamak olduğuna vurgu yapan Kocamaz, "Birleşmiş Milletler, 2050 yılına kadar dünyadaki tüm nüfusun yüzde 66'sının şehirlerde yaşayacağını öngörmektedir. Bu tartışmasız gerçek, sağlık ve refah konularındaki mücadelede şehirleri en önemli platformlar haline getirmektedir. Bu nedenle sağlıklı kentler oluşturma vizyonu ve bu vizyona ulaşma yolundaki gayretler, geleceği şekillendirme konusunda bizlere benzersiz fırsatlar sunmakta ve önemli sorumluluklar yüklemektedir. Ekonomik büyüme ve kalkınmayı, refahımıza dayanak oluşturan doğal kaynakları sürdürebilir şekilde kullanarak sağlamalıyız. Gelecek kuşakların da kullanacağı kaynakları korumaya yönelik sürdürülebilir bir kalkınma sistemi kurmalıyız. Daha temiz teknolojilerle kaynakları en verimli şekilde kullanarak, krizlere dayanıklı büyüme süreçleri geliştirilmeliyiz" diye konuştu.

"Yenilebilir enerji konusunda çalışmalar yapmamız lazım"

Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği Başkan Vekili ve Gebze Belediye Başkanı Köşker ise "sağlıklı kentlerin" yılda iki kez iki ayrı şehirde toplanan, birliğe üye 64 belediyeyi bir araya getiren bir oluşum olduğunu, sağlıklı bir kent oluşturma konusunda büyük çabalar sarf ettiklerini söyledi. Bu anlayışı geniş kitlelere yaymayı amaçladıklarını belirten Köşker, yenilenebilir enerji kaynakları konusunda çalışmalar yapılması gerektiğinin altını çizdi. "Enerjinin çevre sağlığına uygun olması için yenilebilir enerji konusunda çalışmalar yapmamız lazım" diyen Köşker, şöyle devam etti: "Yenilenebilir enerji konusunda Türkiye'deki rakamlarla Avrupa'daki rakamlara baktığınız zaman büyük farklar var. Türkiye'de güneş enerjisi alanında ciddi bir yatırım ve devlet desteği var. Ancak enerji ve elektrik kurumlarının alım fiyatının düşük olması, tercih edilmesi anlamında olumsuz sonuçlar doğuruyor. Bugün burada yenilenebilir enerji konulu konferansımızda değerli akademisyenlerimiz araştırmalarını bizimle paylaşacak, bizler de bilgi sahibi olacağız."

"Gençleri, çevreyi de kazanma odaklı yetiştirmeliyiz"

Özellikle çocukların ve gençlerin çevreye duyarlı, çevre bilinci gelişmiş bireyler olarak yetiştirilmelerinin önemine vurgu yapan Köşker, "Biz yeni jenerasyonu çok farklı yetiştirmeliyiz ve yeni jenerasyonun sadece para kazanma odaklı değil, aynı zamanda çevreyi de kazanma odaklı, önce çevre sonra para kazanma, ikisinin beraber oluşumuyla birlikte yetiştiren ve bu şekilde kodlanmış bir gençlik istiyoruz. Biz ne yazık ki, para kazanma hırsıyla çevreyi en son düşünüyoruz. Çevre faktörü önemli. Bugün burada da gençlerle ilgili projelerimizde ödül aldık. Çocuklara küçük yaşta çevre faktörü bilincini vererek, her şeyin para olmadığını, çevrenin çok önemli olduğunu, önce hayatı yaşamak gerektiğini, hayatı yaşarken de nefes alma yanında çevresel güzelliklerle ruhen yaşamak gerektiğini kazandırmalıyız" şeklinde konuştu.

Yeni neslin, ancak bu şekilde çevreci bir sanayi ve çevreci bir teknolojik yatırım gelişimini sağlayabileceğine dikkat çeken Köşker, böyle bir bilincin yeni nesilde oturması için çaba gösterdiklerini dile getirdi. Gençlere eğilmenin yavaş yavaş olduğunu, şu anda yetişkinlerle yürüdüklerini belirten Köşker, "Yetişkinler de çocuklarına buradaki bilgileri aktaracaklar, yeni nesil daha deneyimli, daha bilinçli hale gelecek. Biz bunlara sahip değildik, Dünya sağlıklı Kentler Birliği ile yeni yeni bunlar işlenmeye başlandı. Biz Türkiye olarak yeni uyandık. Yaklaşık 10-15 senedir mücadele veriyoruz ve iyi bir noktaya geldik. İnanıyorum ki, bundan sonraki süreçte hem yetişkinlerim hem çocuklarımız daha farklı bakacak çevreye. Toplumu bilinçlendirmemiz lazım, toplumun seçici olmasını ve çevre duyarlı olmasını sağlamamamız lazım. Bu da hem büyüklerimizin hem de gençlerimizin eğitimiyle mümkün. Biz Gebze'de Güzel Gelecek Akademisi çerçevesinde okullarda çocuklara 5 yaşında bu binci vermeye çalışıyoruz" ifadelerini kullandı.

"Enerji kaynaklarını verimli kullanmak zorundayız"

Mersin Valisi Özdemir Çakacak da yenilenebilir enerji konusunun tüm muhataplarını bir araya getiren bu buluşmanın önemli bir yol haritası işlevi göreceğini vurguladı. Enerjinin toplumsal yaşam için önemine ve tüketimin hızla artmasına rağmen, petrol, doğalgaz, kömür gibi fosil yakıtların sınırlı rezerve sahip olduğuna dikkat çeken Çakacak, enerji kaynaklarının verimli kullanılmasının zorunlu olduğunun altını çizdi. Güneş, rüzgar, jeotermal gibi alternatif kaynaklardan enerji üretiminin sosyo-ekonomik yönden önemli olduğunu kaydeden Çakacak, bugün yenilenebilir enerji kaynaklarının dünyanın gelişmiş ekonomilerinde yaygın olarak kullanıldığını ifade etti. Çakacak, "Bölgemize baktığımızda değerlendirilmeyi bekleyen zengin doğa kaynaklarına sahibiz. Güneş ve rüzgar gibi yenilenebilir enerji kaynakları konusunda şanslı bir noktadayız. Yine rüzgar enerjisi potansiyel atlasına göre ilk 10 arasındayız. Yeterli fosil yakıt rezervi bulunmayan ülkemizin sahip olduğu güneş ve rüzgar gibi enerji kaynaklarının verimli kullanılması amacıyla her geçen gün yeni düzenlemeler yapılarak destek ve teşvikler hayata geçiriliyor" dedi.

Konuşmaların ardından Sağlıklı Kentler Birliği'nin 25'inci Olağan Meclis Toplantısı gerçekleştirildi. Toplantının ardından da 2016 Sağlıklı Şehirler En İyi Uygulama Yarışması Ödül Töreni yapıldı. Mersin Büyükşehir Belediyesi, Tıbbi Atık Sterilizasyon Tesisi ile 2015 yılında "Çevreci Tesis Ödülü" aldı.

İHA

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.