Sağlıklı Kentler “Yenilenebilir Enerji”yi Konuştu

Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği'nin Mersin'de yapılan toplantısında, "sağlıklı kentler için yenilebilir enerji" konusu ele alındı.

Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği'nin Mersin'de yapılan toplantısında, "sağlıklı kentler için yenilebilir enerji" konusu ele alındı.

Sağlıklı Kentler Birliği'nin 25. olağan meclis toplantısı 14-15-16 Ekim tarihlerinde Mersin'de gerçekleştirildi. "Sağlıklı kentler için yenilenebilir enerji" başlığının ele alındığı buluşmada konuşan Anadolu Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Ekoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Cengiz Türe, fosil enerji kaynaklarının kullanımının enerji ihtiyaçlarının karşılanmasında uygun olmadığının artık aşikar hale geldiğinin altını çizdi.

Bu kaynakların ekonomik ömrünü doldurduğunu ve hızla tükendiğine dikkati çeken Prof. Dr. Cengiz Türe, "Uzun yıllar fosil yakıtların sefasını süren insanlar artık bu kaynakların cefasını çekiyor. Bu kaynaklardan doğan sorunlar günümüzde sadece sosyo-ekonomik değil sosyo-ekolojiktir. Çevre koruma politikaları artık kaynak kullanımı ve bu kaynakların daha verimli hale getirmeyi hedefler hale gelmiştir. Çevrenin korunması ve sürdürülebilir hale gelmesi için 3E sisteminin yani ekonomi-ekoloji-enerjinin bir arada yürütebilmesi şarttır. Sağlıklı Kentler Birliği de bugün yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımının daha da artırılması ve doğru kullanılabilmesini masaya yatırmak için bir araya geldi" diye konuştu.

Mersin Konferansı'nın bir diğer gündem maddesi olan karbon gazı salınımı konusuna da işaret eden Türe, iklim değişikliği ve küresel ısınmanın en önemli sebebinin sera gazları olduğunun altını çizdi. Karbon gazı salınımının ülkemizde her geçen gün arttığına dikkati çeken Türe, aynı hızla şehirlerin de bu konuda bilinçlendiğini ve karbon ayak izi tespiti ve engellenmesi konusunda önemli çalışmalar yapmaya gayret gösterdiklerini sözlerine ekledi.

Sağlıklı Kentler Birliği toplantısına ev sahipliği yapan Mersin Büyükşehir Belediyesi Başkanı Burhanettin Kocamaz, 1970'li yıllardan itibaren sanayideki hızlı gelişme ve nüfus artışının çevre kirliliğini artırdığını hatırlattı.

Sağlıklı Kentler Birliği Başkanvekili ve Gebze Belediye Başkanı Adnan Köşker ise, üretme ve kar etme hırsıyla doğan insanoğlunun çevreye verdiği zararı sonradan fark ettiğini belirtti.

Başkan Köşker, bir yandan yenilenebilir enerji kaynaklarını kullanırken diğer taraftan da enerji verimliliği, yeşil binalar, yalıtım ve enerji tasarrufu gibi alanlarda da yapılması gereken birçok çalışma olduğunun altını çizdi.

Sağlıklı Kentler Birliği'nin Mersin buluşmasında uzmanları ve yerel yöneticileri yaptığı tespitlerin ülkemizdeki idareci, üretici ve kullanıcılara yenilenebilir enerji konusunda yeni bir yol haritası sunacağına inandığını belirten Mersin Valisi Özdemir Çakacak, çok yakın bir gelecekte yok olması öngörülen fosil enerji kaynaklarının yerini alacak yenilenebilir enerji kaynaklarının her geçen gün öneminin arttığını hatırlattı.

İHA

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.