Sağlıklı Yaşam İçin 150 Dakika Egzersiz Uyarısı

Samsun Halk Sağlığı İl Müdürü Dr. Mustafa Kasapoğlu, "Sağlığın korunması ve geliştirilmesi için haftada 150 saat orta şiddette bir egzersiz yetişkinler...

Samsun Halk Sağlığı İl Müdürü Dr. Mustafa Kasapoğlu, "Sağlığın korunması ve geliştirilmesi için haftada 150 saat orta şiddette bir egzersiz yetişkinler açısından yeterlidir" dedi.

"10 Mayıs Dünya Sağlık İçin Hareket Et Günü" ve "12 Mayıs Dünya Hemşireler Günü" kapsamında, Ondokuz Mayıs Üniversitesi KHK Genel Sekreterliği ve Samsun Halk Sağlığı İl Müdürlüğü tarafından "Sağlıklı Yaşam Yürüyüşü" gerçekleştirildi.

Samsun Çiftlik Caddesi Verem Savaş ve Dispanseri önünde başlayan yürüyüşte "Sağlıklı Yaşam İçin 10.000 Bin Adım" sloganına vurgu yapıldı. Sağlık camiasından yüzlerce kişinin katıldığı yürüyüş, Osmaniye Caddesi'ne kadar devam ettirilip tekrar başladığı yerde son buldu.

Yürüyüş hakkında açıklama yapan Halk Sağlığı İl Müdürü Dr. Mustafa Kasapoğlu, "Fiziksel aktivite, kas ve eklemlerimizi kullanarak enerji tüketimi ile gerçekleşen herhangi bir bedensel hareket olarak tanımlanmaktadır. Bireylerin fiziksel ve ruhsal sağlığının geliştirilmesinde temel araçlardan birisidir. Bir halk sağlığı sorununu gidermenin yanında, aynı zamanda toplum refahını, çevrenin korunmasını teşvik eder ve gelecek nesillere yönelik bir yatırım oluşturur. Kronik hastalıkların ortak risk faktörlerinden birisi olan fiziksel inaktivite (hareketsizlik), dünya genelindeki ölüme neden olan risk faktörleri sıralamasında dördüncü sırada yer almaktadır. Meme ve kolon kanserlerinin yaklaşık yüzde 21-25'inin, diyabetin yüzde 27'sinin ve iskemik kalp hastalığının yüzde 30'unun ana nedeni olduğu tahmin edilmektedir. Obezitenin artmasına neden olan önemli faktörlerden biri hareketsiz yaşam tarzının yaygınlaşmasıdır. Buna karşılık fiziksel aktivite; kan basıncını azaltır, HDL seviyesini arttırır ve kilo kontrolü için anahtar role sahiptir. Sağlığın korunması ve geliştirilmesi için haftada 150 dakika orta şiddette bir egzersiz yetişkinler açısından yeterlidir. 1-4 yaş arası çocuklar, gün içinde farklı şiddetlerde toplam 180 dakikalık fiziksel aktivite yapmalıdırlar. 5-18 yaş arasındaki çocuk ve ergenler için ise, günde 60 dakika, orta şiddetliden yüksek şiddetli aktivitelere doğru şiddeti değişen aktiviteler önerilmektedir" diye konuştu.

Türkiye Beslenme ve Sağlık Araştırması'nın sonuçlarını da paylaşan Kasapoğlu, "Verilere göre ülkemizdeki bireylerin yüzde 72'sinin düzenli fiziksel aktivite yapmadığını vurguladı.

Yürüyüşe ayrıca, OMÜ Samsun Sağlık Yüksek Okulu Hemşirelik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Özen Kulakaç ile çok sayıda hemşire katıldı.

İHA

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Sağlık Haberleri

Çocuklara Empati Kazandırmanın Önemi
Diş Hekimleri İ̇ş Bırakıyor
Kabızlık Kader Değil
Işık Frekansı Nedir?
Hamilelikte Uçak Yolculuğuna Dikkat !