Sahur Öğünü Sağlık Sorunlarını Engelliyor

Beslenme ve Diyet Uzmanı Hülya Yılmaz, Ramazan ayında oruç vazifesini yerine getirenlerin sahurda yeterli ve dengeli beslenmeleri gerektiğine dikkat çekti.

Beslenme ve Diyet Uzmanı Hülya Yılmaz, Ramazan ayında oruç vazifesini yerine getirenlerin sahurda yeterli ve dengeli beslenmeleri gerektiğine dikkat çekti.

Hasan Kalyoncu Üniversitesi (HKÜ) Sağlık Bilimleri Yüksekokulu (SBYO) Beslenme Diyetetik Bölümü Araştırma Görevlisi Hülya Yılmaz, oruç tutarken vücut dengesini korumak için özellikle sahur öğününün atlanmaması gerektiğini dile getirdi. Yılmaz, "Sahur öğününü atlamak veya yanlış besinler ile tamamlamak açlık kan şekerinin gün içinde daha erken saatlerde düşmesine ve buna bağlı olarak sağlık sorunlarının ortaya çıkmasına neden olabilir. Ramazan ayında yapılan en büyük yanlışlardan biri, gece yatmadan önce bir şeyler yemek veya sahura kalkıp sadece su içmektir. Bu, açlık süresini uzatmaktadır ve böylece metabolizmanın yavaşlamasına neden olmaktadır. Çok uzun süreli açlıklarda kan şekeri ve tansiyon düşerken, boş midede asit salgısı artmaktadır. Ertesi gün ise aç kalma süresi uzadığı için metabolizma hızı düşer, halsizlik ve baş ağrısı görülür. Bu nedenle sahur öğününü doğru besinlerle tamamlamak oruç süresini daha rahat ve sağlıklı biçimde atlatmak açısından son derece önemlidir" dedi.

Sahur için doğru besinler

"Sahurda hangi besinleri tüketmeyi tercih etmeli, hangi besinlerden uzak durmalıyız" sorularına cevap veren Yılmaz, "Sahur öğünü için gün boyu tokluk hissini uzatan posalı, düşük yağlı, protein içeriği yüksek besinler tercih edilmelidir. Tok tutacağı düşünülen ancak kan şekerine kısa sürede etki ederek bazı sorunlu belirtiler oluşturan hamur işleri, tatlılar, kırmızı et, beyaz ekmek, makarna gibi besinlerden uzak durulmalıdır" diye konuştu.

İHA

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Sağlık Haberleri

Çocuklara Empati Kazandırmanın Önemi
Diş Hekimleri İ̇ş Bırakıyor
Kabızlık Kader Değil
Işık Frekansı Nedir?
Hamilelikte Uçak Yolculuğuna Dikkat !