Nüfüsu 6000'den azdır. Dağlık arazide fındık, düz kesimlerinde çeşitli tarım ürünleri yetiştirilir. Büyük ve küçükbaş hayvancılık yapılır. Ormanlık arazide dere kenarlarında alabalık tesisleri bulunur.
İlçe merkezine 4 km uzakta, il merkezine 26 km uzaklıktadır.2012 yılında yapılan nüfus sayımında 2039 Erkek, 2084 Kadın olmak üzere toplam nüfusu 4123 olarak belirlenmiştir.
KEREM ALİ DAĞI HAKKINDA
Sakarya Ovası 'nın doğu ucunda yer alan 1543 m yükseltili Keremali Dağında Sakarya'nın en yüksek noktası Dikmen Tepesi bulunur,yüksekliği 1.720 metre'dir.
Adapazarı'nda yer alan Hendek akabinde Çamlıca beldesinden çıkışla başlayan tırmanışla 18 km.sonra zirveye ulaşılan harika bir manzaraya ve zor ulaşılan bir zirveye sahip olan dağdır. zirveye kadar araç yolu olsa da, belli bir noktadan sonra her araba tırmanamaz.Her sene düşündüğüm fakat gerçekleştiremediğim zirveye kadar arabayla ulaşma planımız geçen ay yağan yağmurlardan dolayı 2 km.tırmandıktan sonra Ali Kılıç ağbimle hayal kırıklığına uğrayarak geri dönmüştük.Bugün 4x4 aracın iyiliği sayesinde zirveye 20 metre kalana kadar tırmanmayı başardık.Keremali gölü,yaylası ve nihayet Kerimali dede'yi ziyaret edip dualar etmek nasip oldu.
SAKARYA HABERLERİ İÇİN TIKLAYINIZ
KÖY VİDEOLARI İÇİN TIKLAYINIZ
Altındere Resimleri İçin Tıklayınız
Kerem Ali Dede Efsanesi
1135 yılında, Danişment beyi Mehmet Gazi Bizans’ın sıkıştırması üzerine eniştesi ve Selçuklu Sultanı Sultan Mesut’a müracaat ederek yardım istedi. Selçuklular da Danişment Beyi Mehmet’e yardım ederler ve Bizans askerlerini Sakarya Nehri’nin batısına sürerler. Bu savaşlar Çankırı’dan başlar ve Kerem Ali dağında yapılan son savaşla sonuçlanır. Kerem Ali dağında Selçuklu ve Danişment askerine ait yüzlerce şehit bulunmaktadır. Bunlardan Biri de Selçuklu askeri Kerem Ali’dir. Şehit Tepe’de bulunan Kerem Ali’ye ait yüzlerce efsane vardır. Bunlardan bir tanesi de; herhangi bir savaş başlamadan önce bu şehidin top atmasıdır.
Kerem Ali Dağı’nda görülmesi gereken yerler Ağlayan Kaya, Ezan Taşı, Namaz Taşı ve Kerem Ali Taşı’dır.
Ağlayan Kaya
Bir taşın kovuğundan biriken yağmur suyu taşı tamamen ıslak tuttuğu için bu isim verilmiştir. Bu taş türbenin 60m. aşağısında, yanardağ ağzının kenarındadır.
Namaz Taşı
Türbeye çıkarken, Adapazarı yönünden sağ tarafta yüksek bir taştır,taşın namaz kılınacak kısmı olan oyuk kıble yönündedir.
Koltuk Taşı
Zirvede türbenin yakınında içi oturmaya ve kol dayamaya uygun taştır ve bu taşın üzerinde hala Keremali dedenin oturduğuna inanılır.
Zirvede bulunan küçük düzlükte bir mescit ve Keremali Dede Türbesi vardır. Mescidin kuzeyine inşa edilen iki katlı binada kadınlar ve erkekler için namaz kılma yerleri vardır. Misafirler için yapılan yatakhanede misafirler istedikleri kadar kalabilirler.
Dikmen Tepesi,Sakarya ilinin en yüksek tepesi.
Keremali dağında buulnan göl kıyısında her sene yaz ayı ortalarında anma törenleri ve yayla şenlikleri yapılır,bugün yaptığımız gezi ile bu şenlikleri görme fırsatımız oldu.
KUZULUK KAPLICALARI HAKKINDA
Kaplıca Suyunun Faydalı Olduğu Rahatsızlıklar
Ortapedik operasyon, Beyin ve Sinir cerrahisi sonrası gibi uzun ve süreli hareketsiz kalma durumlarında mobilizasyon çalışmalarında,
Osteartrit gibi noninflamavatuvar eklem rastalıklar; (Miyozid, Tendinit, Travma, Fibromiyalji, sendromu gibi) yumuşak doku hastalıklarının tedavisinde,
Kaynağın içerdiği amonyum değerlerinin uyarı sınırlarının üzerinde olmasından ötürü içme kürlerinde kullanılmamalıdır,
Hekim kontrolünde inflamavatuvar romatizmal hastalıkların romatid artrit, ankilozan spondilit gibi kronik dönemlerinde,
Stret bozukluğu, Nörovejetatif distoniler örnekler gibi,
Cerebral palsy gibi hastalıkların tedavisinde,
Kronik dönemdeki seçilmiş nerolojik rahatsızlıklarda,
Kronik bel ağrısında, spor yaralanmalarında, tamamlayıcı tedavi unsuru olarak kullanılabilir niteliktedir.
Akyazı Kuzuluk İhlas Kaplıca Evlerine Nasıl Gidilir? Adres ve Telefonu
Adres: Kuzuluk Mahallesi, Kuzuluk Beldesi, 54400 Akyazı/Sakarya
Telefon: (0264) 421 00 20