Sakarya’da 61 Bin Konut Sigortasız

17 Ağustos 1999 depreminde büyük hasar gören Sakarya'da 61 bin konutun halen deprem sigortası olmadığı belirlendi.

17 Ağustos 1999 depreminde büyük hasar gören Sakarya'da 61 bin konutun halen deprem sigortası olmadığı belirlendi.

Birinci derece deprem bölgesi olan Sakarya'da 17 Ağustos 1999 depreminin arından binlerce bina hasar görmüş ve çok sayıda kişi hayatını kaybetmişti. Depremin ardından geçen 19 senede ise Sakarya'da bulunan 194 bin 190 konuttan 133 bini Afet Sigortaları Kurumu'na (DASK) zorunlu deprem sigortası yaptırdı.Depremde büyük hasar gören ilde halen DASK yaptırmayan 61 bin konut olduğunu söyleyen yetkililer ise vatandaşları en kısa zamanda sigorta yaptırmaları gerektiği konusunda uyardılar.

"61 bin vatandaşımız şuan sigortasız yaşıyor

Deprem gerçeğinin unutulmaması noktasında uyarılarda bulunan Esen Sigorta Acentesi Genel Müdürü Ali Esen, "Malumunuz bölgemiz 1. derece deprem bölgesi. Ülkemizde Ege'de ki özellikle Bodrum merkezli en son meydana gelen depremde yaralılarımıza şifalar diliyorum. Bu depremler sonucunda vatandaşlarımız hadi gideyim deprem sigortasını yaptırayım, unutmuştum diyor ve sigortalarını yaptırmaya geliyorlar. Bizler sigorta acenteleri olarak ciddi bir hareketlilik söz konusu. Buradan tüm Sakarya halkına seslenmek istiyorum, "Bugün Sakaryamızda en son almış olduğum listede 194 bin 190 ilçeler dahil olmak üzere bina var." 133 bin vatandaşımız zorunlu deprem sigortası yaptırmış durumda. 61 bin vatandaşımız sigortasız yaşıyor. Bugün Bodrum'da şuanda hasar gören vatandaşlarımızın binaları evleri üzerinde doğal afet kurumunun çalışmaları sürüyor. Sakarya yerle bir oldu ama ayağa kalktık, kalkmasını bildik. Ama deprem tedbiri olarak da yanında doğal afet kurumunun zorunlu deprem sigorta poliçesini her ev sahibi, evlerini deprem sigortası yaptırsın. 61 bin vatandaşımız şuan sigortasız yaşıyor" dedi.

"Deprem sigortası kesinlikle bir vergi değildir"

Deprem sigortasının kesinlikle bir vergi olmadığını vurgulayan Esen, "Deprem sigortası kesinlikle bir vergi, bir KDV, bir geçici vergi veya araçlarda ÖTV, MTV vergisi değil. Nasıl aracınız, bir otomobil, bir kamyonetiniz var; gidip trafik sigortası yaptırmadan marşa basamıyor, yola çıkamıyorsanız bir eviniz var ise evinizi de deprem sigortası yaptırıyorsunuz. Trafik sigortası bir kaza olduğu zaman karşı tarafa vermiş olduğunuz hasarı ödüyor, kaskonuz var ise sizin aracınızı kasko şirketi yaptırıyor. Evinizde depremden dolayı zarar gördüyse, Doğal Afet Kurumu (DASK) size bir teminat veriyor" diye konuştu.

"Sigorta da bir deprem tedbiridir"

Sakarya'da deprem sigortasını yaptırmak isteyen vatandaşın bir yılda 160 TL prim ödeyeceğini ve deprem sigortasının da bir deprem tedbiri olduğunu ifade eden Ali Esen, "Şuanda 18. Yıla giriyoruz Sakaryamızın ne acılar çektiği bu bölgede. 17 yıldır doğal afet kurumu bu bölgede hizmet veriyor. Ama 61 bin vatandaşımız sigortasız yaşıyor. Tabi ki devletimiz her türlü afette vatandaşımızın yanında olmuştur, olacaktır da. Ama sizin bir sigortanız var ise doğal afet kurumu size evinizin bedelini ödüyor. Başınızı sokacak bir ev sahibi olacaksınız. Bölgemizde birinci derecede risk taşıyan Sakaryamızda 100 metrekare bir ev için ödeyeceğiniz prim yılda 160 TL. Bakın 160 TL bütçenizden pay ayıracaksınız. Tabi ki önce Allah sonra tedbirlerimizi alacağız, her şeyimiz Allah'a emanet. Ama biz tedbirimizi almamız gerekiyor. Nasıl binamızı çok sağlam yapıyorsak her türlü teknik bilgi, mühendislik hizmetleri alıyorsak sigorta da yaptıracağız. Sigorta da bir deprem tedbiridir" şeklinde konuştu.

İHA

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Genel Haberleri

Kestane nasıl pişirilir? Kestane pişirmenin püf noktaları nedir?
Dünya Kız Çocukları Günü ne zaman 2021? En güzel Dünya Kız Çocukları Günü mesajları