Karadeniz Bölgesi'nin en büyük tarım fuarı olma özelliğini taşıyan "Samsun Tarım Fuarı 2016" düzenlenen törenle kapılarını ziyaretçilerine açtı.
TÜYAP Tüm Fuarcılık Yapım A.Ş. tarafından Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Samsun Valiliği, Samsun Büyükşehir Belediyesi, Samsun Ticaret ve Sanayi Odası(STSO), Samsun Ticaret Borsası, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği, Türkiye Ziraat Odaları Birliği, Türk Tarım Alet ve Makineleri İmalatçıları Birliği işbirliği ve Ziraat Mühendisliği ile KOSGEB'in destekleriyle hazırlanan "Samsun Tarım Fuarı 2016" için TÜYAP Samsun Fuar ve Kongre Merkezi'nde açılış töreni düzenlendi.
Açılış Törenine; Samsun Valisi İbrahim Şahin, AK Parti Samsun Milletvekili Fuat Köktaş ve Hasan Basri Kurt, CHP Samsun Milletvekili Kemal Zeybek, Samsun Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Turan Çakır, Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, ilçe belediye başkanları ve kaymakamlar, Tarım İşletmeleri Genel Müdürü(TİGEM) Mehmet Taşan, Samsun Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Salih Zeki Murzioğlu, Samsun Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkan Vekili Eren Günhan Ulusoy, TÜYAP Anadolu Fuarları Genel Müdürü Cihat Alagöz, TÜYAP Bölge Müdürü Servet Seçer, kurum amirleri ve firma yetkilileri katıldı.
Alagöz: "Rekor bir katılıma imza attık"
Tarım ve hayvancılık sektöründeki gelişmeleri ve yenilikleri ikinci kez tek çatı altında sunmayı hedeflediklerini belirten TÜYAP Anadolu Fuarları Genel Müdürü Cihat Alagöz, "Geçtiğimiz yıl düzenlediğimiz tarım fuarına kıyasla, bu yıl katılımcı firma sayısı bakımından yüzde 42 oranında rekor bir katılıma imza attık" dedi.
Murzioğlu: "Sektör için faydalı bir fuar"
Fuarla birlikte tarımdaki gelişmelerin yakından görülebileceğini söyleyen Samsun Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Salih Zeki Murzioğlu, "Bu gün açılışını gerçekleştireceğimiz Samsun 2. Tarım Fuarı'nın sektöre ilişkin yeni ürün, ham madde, teknoloji takibi ve sektöre ilişkin sunduğu değerlendirme fırsatları, yerli ve yabancı yatırımcılarla yeni iş bağlantıları, bilgilendirme faaliyetleriyle birlikte başarılı bir iktisat fuarı olmasını temenni ediyorum" diye konuştu.
Taşan: "117 milyon ton kişisel üretim gerçekleştirildi"
Bu tip organizasyonların tarım sektörü için çok önemli olduğunu belirten Tarım İşletmeleri Genel Müdürü(TİGEM) Mehmet Taşan, "Tarımsal üretimde dünyanın sayılı ülkelerinden biri olan ülkemizde 2015 yılına göre bu yıl yüzde 2.3 artış sağlanarak 117 milyon ton kişisel üretim gerçekleştirilmiştir. 2017 yılında uygulamaya koymaya planladığımız milli tarım projesiyle; havza bazlı modelin uygulamaya geçilmesiyle hayvancılıkta ithalata bağlı hayvancılık anlayışından vazgeçilmesi anlamında yeni çiftliklerin kurulması yönünde önemli çalışmalar içerisindeyiz" şeklinde konuştu.
Bayraktar: "Sektörde bir oligopol yapı var"
Tarımda eğitime büyük önem verdiklerini vurgulayan Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, "Çiftçilerimizin milli hasıladan daha fazla pay alabilmesi açısından özellikle üreticilerimizin ve sektörün yapısal sorunlarının çözümüne odaklanmış durumundayız. Arazi parçalanması ve toplulaştırma çalışmaları konusu çok önemli. Türkiye çapında 11 milyon hektar araziyi toplulaştırmamız lazım. Bu kanun fevkalade önemli. İkinci en önemli ayak ise sulama yatırımlarını bitiremediğimiz takdirde bu ülkede bazı ürünlerde açık vermeye devam ederiz. Yani şimdi ayçiçeği mısırda açık veririz; mısırı ekeriz pamukta açık veririz. Sulama yatırımlarını bitirmemiz gerekiyor. Türkiye genelinde 2,5 milyon hektar araziyi henüz sulanabilir arazi olarak açamadık. Sulama yatırımlarını bitiremediğimiz hedeflerimize ulaşmamız mümkün değil. Samsun başta olmak üzere verimli arazilerimizi tarım dışı kullanmamız gerekir. Dünyanın gelişmiş ülkeleri gelişmemiş ülkelerdeki tarım arazisi kapatıyorlar. Hem kendi ülkelerinin gıda güvenliğini sağlamayı hem de tarım ticaretinde payını almak için bunu yapıyorlar. Çünkü dünyada enerji ile tarım en stratejik sektör haline geldi. Gelişmiş ülkeler bunu yaparken biz son 35 yılda 4.6 milyon hektar araziyi imara açarak kaybettiysek gelecek nesillere verdik demektir. Türkiye'nin önemli ovalarının sit alanı haline getirileceğini geçenlerde bakanımız açıkladı. Başka türlü bu toprakları koruma şansımız yok. Yıllardır fındık üreticilerinin problemleriyle uğraşıyoruz. Sektörde bir oligopol yapı var. Bu oligopol yapıyı kırmadıkça bu fındık meselesi başımızı uzun yıllar ağrıtacak. Bu ülkenin sermaye çevreleri var. İş adamları var. Niye iş adamları bu alanda yatırım yapmıyor. İş adamlarımızı yatırıma davet ediyoruz. Bu arada üreticimiz biraz dikkatli ve sabırlı olursa fındık fiyatlarının yükselmesi mümkün diye düşünüyoruz" dedi.
Çakır: "Yatırımlara son sürat devam ediyoruz"
Büyükşehir bünyesinde Kırsal Kalkınma Daire Başkanlığı kurduklarını belirten Samsun Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Turan Çakır, "Köyden mahalleye dönüşen alanlarda ciddi anlamda katkılarda bulunuyoruz. Neden? Çünkü kırsaldan şehre insanlarımız göç etmesinler. Ekonomik anlamda ürettikleri malları pazara daha rahat sunabilmeleri için gereken yatırımları yapıyoruz. Bu yatırımlara Büyükşehir Belediyesi olarak son sürat devam ediyoruz. Bu fuarın hayırlı olmasını diliyorum. İnşallah fuar merkezine tren ulaşımını da yakın zamanda açarak buraya rahat bir ulaşım sağlayacağız" diye konuştu.
Zeybek: "Bu fuar alanını yapanlara teşekkür ediyoruz"
Fuarın, Karadeniz ve Samsun açısından önemli bir buluşma olduğunu söyleyen CHP Samsun Milletvekili Kemal Zeybek, "Bu fuar alanını yapan adı kurumu kim olursa olsun herkese teşekkür ediyoruz. Demek ki mekanlar olmayınca bu tür gösteri ve birbirimizi tanıma, tanıtma olayları gerçekleşmiyor. Türkiye dünyanın gelişmişlik düzeyinde 50 yıl öncesiyle bu günkü yapısıyla tarımda ve teknolojide hangi ölçekte gerideyse bu günde o ölçekte geridedir" ifadelerini kullandı.
Kurt: "Avrupa'da birinci sıradayız"
Türkiye'nin Avrupa'da tarımsal üretim miktarı bakımından birinci sırada olduğunu dile getiren AK Parti Samsun Milletvekili Hasan Basri Kurt, "Ama katma değer olarak bakıldığında farklı şeyler ortaya çıkıyor. Demek ki biz ürünlerimizdeki katmadeğerleri nasıl artırabiliriz buna bakacağız" şeklinde konuştu.
Köktaş: "548 tane hibe traktör dağıttık"
Tarımda sulamanın mutlaka bitirilmesi gerektiğini ifade eden AK Parti Samsun Milletvekili Vekili Fuat Köktaş, "Sulama sorununu mutlaka çözmemiz gerekiyor. Samsun'da geçen yıl 548 tane hibe traktör dağıttık. Arazi toplulaştırılmasında önemli bir yol aldık. Hem tarım ihracatımız iyi seviyelere gelmeye başladı. İnşallah gelecek yıllar tarımda daha farklı ve güzel şeyler konuştuğumuz fuarlara tanık oluruz" açıklamasını yaptı.
Şahin: "Toplulaştırma yapılan alanlardan yeterli verim alınamıyor"
Güzel bir fuar açılışı olduğunu belirten Samsun Valisi İbrahim Şahin, "Devletimiz arazi toplulaştırmasına çok ciddi masraflar yaptı. Fakat toplulaştırılan alanlarda ürün miktarı yeterli anlamda olmadı. Umarım bundan sonra toplu arazilerde verim miktarı artar" sözlerine yer verdi.
Konuşmaların ardından kurdele kesilerek fuarın açılışı gerçekleştirildi. Protokol daha sonra fuarı gezerek stantları inceledi. "Samsun Tarım Fuarı" 28 Eylül-02 Ekim tarihleri arasında açık kalacak.
İHA