Samsun’da İstihdam Buluşmaları

Samsun Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) tarafından "Kayıtlı İstihdam için Ortak Fayda, Diyalog ve İşbirliği Projesi" çerçevesinde "Samsun İstihdam Buluşmaları"...

Samsun Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) tarafından "Kayıtlı İstihdam için Ortak Fayda, Diyalog ve İşbirliği Projesi" çerçevesinde "Samsun İstihdam Buluşmaları" etkinliği düzenlendi.

15 Temmuz Çok Amaçlı Salonunda düzenlenen etkinliğe Samsun Vali Yardımcısı Hakan Kubalı, Atakum Belediye Başkanı İshak Taşçı, İŞKUR Genel Müdür Yardımcısı Cafer Uzunkaya, KOSGEB Başkan Yardımcısı Süleyman İslamoğlu, Samsun TSO Başkan Vekili Mustafa Kemal Şahin, SGK İl Müdürü Ünal Kaya, Samsun Cumhuriyet Savcısı Hakan Kıdıl, kamu kurum ve kuruluş temsilcileri, iş adamları, firma sahipleri ile çok sayıda vatandaş katıldı.

Etkinliğin açılış konuşmasını yapan TSO Başkan Vekili Mustafa Kemal Şahin, "Samsun TSO olarak temel amacımız kentimizin kalkınmasına hizmet etmektir. Bu bağlamda pek çok proje geliştiriyor ve uyguluyoruz. Kayıt dışı istihdam tüm kesimler için bağlayıcı bir konudur. Temelce çalışanlar için güvencesiz kalma, işveren için çok ciddi sıkıntılarının davetiyesi anlamına gelse de bu sorunun sadece 2 tarafı bulunmamaktadır. Ekonomiye zarar vermesi nedeniyle bu sorun ülke ölçeğinde bir sorun haline gelmektedir" dedi.

6136 sayılı Kanun kapsamındaki yapılandırmanın 25 Kasım tarihinde son bulacağını belirten SGK İl Müdürü Ünal Kaya, "SGK en büyük paydaşı olduğu AB destekli kayıtlı istihdamı teşvik edilmesi konu hakkında farkındalığın arttırılması ve kayıt dışı istihdamın azaltılması amacıyla başlatılan etkinlik, rehberlik ve denetim yoluyla kayıtlı istihdamı teşvik projesi (KİT-UP2) projesi ile kurumumuzun kayıt dışı istihdamla mücadele çalışmalarına yeni bir yaklaşım getirmiştir. Bundan daha önce KİT-UP1 projemiz vardı. Bununla ilgili birçok etkinlik yaptık. Kayıt dışı ile SGK'nın tek başına mücadele etmesi yeterli değildir. Diğer kurumların da desteği gerekmektedir. 6136 sayılı Kanun kapsamında yapılandırmamız devam etmektedir. Hem bizim hem de diğer kurumların 6136 sayılı Kanun kapsamında yapılandırmaları devam etmekte olup, 25 Kasım son günüdür. Yapılandırmaların çok büyük faydaları olacağını düşünüyoruz" diye konuştu.

"Türkiye işsizlik ile mücadelede dünyada örnek bir ülke"

Türkiye'nin işsizlik ile mücadele konusunda dünyada örnek ve önder olan ülke konumunda olduğunu belirten İŞKUR Genel Müdür Yardımcısı Cafer Uzunkaya, "Bir şehirde istihdam konuşuluyorsa, o şehrin, o ülkenin, o milletin en önemli gündem maddesi demektir. İnsanlığın ilk günden son güne kadar yani kıyamet sabahına kadar mücadelesini verdiği husustur. Türkiye iş gücü piyasası tüm aktörleriyle yani işvereni, sanayicisi, kamu kurum kuruluşlarıyla eksikliklerimiz, yapacak, alınacak çok mesafemiz olsa da büyük bir gurur ve mutlulukla ifade etmeliyiz ki, her ne kadar birileri bu meseleyi anlamakta güçlük çekiyor olsalar da Türkiye, işsizlik ile mücadelede dünyada örnek ve önder olan bir ülke konumundadır. Ülkemizin asıl meselesi işsizlikten ziyade nitelikli iş gücüne sahip olma meselesidir. Yani bugün Samsun'da 40 bin insanımız iş aramakta, diğer taraftan da Samsun'da 21 bin iş açığımız var. İşverenimiz, sanayicimiz, atıl kapasiteye çalışmasın diye iş yerine eleman aramakta ama bu elemanı bulamadığından dolayı yeterli üretimi yapamamaktadır" şeklinde konuştu.

"Türkiye'de 555 bin kişiye girişimcilik eğitimi verildi"

Bugüne kadar Türkiye'de 555 bin kişiye girişimcilik eğitimi verdiklerini belirten KOSGEB Başkan Yardımcısı Süleyman İslamoğlu, "KOSGEB olarak bizde bu alanda yapılan faaliyetlerin bir şekilde ortağı ve paydaşıyız. Yurt genelinde İŞKUR ile çok verimli çalışmalarımız var. Aynı şekilde burada bir AB projesi çerçevesinde bu faaliyetler organize ediliyor. Bunların olmazsa olmazı, paydaşları, hak sahiplerini, iddia sahiplerini bir araya getirmek. Bu işin Samsun'da güzel bir şekilde yapıldığının en güzel örneği bu projedir. Bizim bu alandaki katkımız ise, sanayide ara kademi, ilk kademe, temel eleman olarak çalışmak istemeyenlere bir alternatif sunmak adına girişimcilik destek programları uyguluyoruz. Girişimcilik destek programları 2010 yılından bu yana uygulanmakta, İŞKUR'un da çok değerli katkılarıyla ülkemizin bütün illerinde bugün kadar yaklaşık 555 bin kişiye girişimcilik eğitimi verdik. Bunlardan yaklaşık 253 bin tanesi kadındır. Bunların içerisinde gençlerimiz var, emeklilerimiz var. 555 bin kişinin içerisinde işletmesini kurmak isteyenlerin sayısı ise 30 bini geçmiş durumdadır. Bunlara da bugüne kadar yaklaşık olarak 600 milyon TL tutarında hibe ve geri ödemeli destek kullandırdık. Bu desteği kullananların da yüzde 47'si kadın girişimcilerdir" ifadelerini kullandı.

Denetimli Serbestlik Müdürlüğü hakkında bilgi veren Samsun Cumhuriyet Savcısı Hasan Kıdıl, "Denetimli serbestlik sistemi hükümlülerin suç işlemesine neden olan davranışlarının düzeltilerek tekrar suç işlemelerini önlenmesi, ceza infaz kurumundan salıverilen hükümlülerin takip edilmesi, mağdurların uğradıkları zararın giderilmesi ve bu yolla toplumun korunmasını hedefleyen bir ceza infaz sistemidir. Samsun Cumhuriyet Başsavcılığına bağlı Denetimli Serbestlik Müdürlüğü bünyesinde açılan mum sanatı, ebru, resim, gitar ve bilgisayar sınıflarında hem yükümlülerin boş zamanlarını değerlendirmelerine hem de istihdama yönelmelerine katkı sağlayacak eğitimlerle aylık ortalama 360 kişi bu sistemde çalışmaktadır" açıklamasını yaptı.

"Devlet vatandaşına iş bulmak zorundadır"

Ekonomi denince akla istihdamın geldiğinin altını çizen Samsun Vali Yardımcısı Hakan Kubalı, "Bir devletin temel amacı, insanlarına iş bulmaktır, çalışma imkanı sağlamaktır. Bütün vatandaşların da en temel hakkı budur. Çalışmak, vatandaş açısından bir haktır. Devlet açısından da bir görevdir. Devlet vatandaşına iş bulmak zorundadır. Onun çalışması için gerekli imkanları hazırlamak zorundadır" dedi.

Konuşmaların ardından etkinliğin açılış kurdelesi kesildi. Daha sonra protokol üyeleri salonda stantları bulunan firmaları tek tek gezerek bilgi aldılar.

9-10-11 Kasım tarihlerinde düzenlenecek organizasyonda işsiz-işveren eşleştirilmesine yönelik çalışmalar yapılacak, girişimcilik, kişisel gelişim ve kurumsallaşma temalarında tecrübeli uzmanlarca seminerler verilecek ve ayrıca devlet teşvik ve desteklerine ilişkin bilgilendirmeler yapılacak.

İHA

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Genel Haberleri

Kestane nasıl pişirilir? Kestane pişirmenin püf noktaları nedir?
Dünya Kız Çocukları Günü ne zaman 2021? En güzel Dünya Kız Çocukları Günü mesajları