Sanat İçin Polislikten Vazgeçti, ’Ekslibris’le Rusya’dan Onur Ödülü Aldı

Türkiye'de çoğu kişinin adını bile bilmediği "ekslibris" sanatı ile tanışarak polislik mesleğini bırakan, ardından aldığı eğitimler sonucu birçok...

Türkiye'de çoğu kişinin adını bile bilmediği "ekslibris" sanatı ile tanışarak polislik mesleğini bırakan, ardından aldığı eğitimler sonucu birçok ödül kazanan İsmail Aslan (44), son olarak Rusya'nın Vologda kentinde bin 500 yarışmacının katıldığı uluslararası ekslibris yarışmasında onur ödülüne layık görüldü.

İlkokuldan itibaren içerisinde sanat aşkı bulunduran Elazığlı Grafik Sanatçısı İsmail Aslan, sanatçı kimliği ile başarılara imza atıyor. İçindeki sanat aşkı uğruna, polislik mesleğinden ayrılan Aslan, Fırat Üniversitesi'nde grafik tasarım bölümü okuduktan sonra Mersin Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Grafik Bölümü'nü birincilikle bitirdi. Ardından üniversitedeki hocası sayesinde kitap yazar ve severlerin iç kapağına yapıştırdıkları estetik kaygılarla yapılan küçük ebatlı grafiksel çalışmalar olarak adlandırılan ekslibris sanatıyla tanışan Aslan, dünya üçüncülüğü olmakla birlikte 10'a yakın ödül aldığı öğrenildi. Aslan, bu yıl ise Rusya'nın Vologda kentinde düzenlenen 36. Uluslararası Ekslibris Yarışması'nda onur ödülüne layık görüldü.

"İçindeki sanat uğruna polislikten vazgeçti"

Yeteneğinin doğuştan geldiğini belirten İsmail Aslan, "İlk fark ettiğim zamanlar ilkokul dönemleriydi. İleride iyi bir ressam ve tasarımcı olmak gibi bir hayalim vardı. O dönemlerde elimdeki imkanlar kısıtlı olduğu için istediğim hayalleri gerçekleştirmek günümüz şartlarına göre zordu. Üniversite yıllarına kadar sanat içimde kalan bir şeydi. Hatta bu öyle bir vazgeçilmez hale geldi ki başladığım polislik mesleğinden ayrılmak zorunda kaldım" dedi.

"Türkiye adına bu ödülü almam benim için onur verici"

Polislikten ayrıldıktan sonra Mersin Üniversitesi'nde hocası sayesinde ekslibris sanatıyla tanıştığını dile getiren Aslan, "Bu bende vazgeçilmez bir hal aldı. Benim için su, yemek, uymak gibi gündelik ihtiyaçlar haline geldi. Daha sonra tatlı ama küçük bu hastalık bir süre sonra başarılı olmamım belirtilerini göstermeye başladı. Kendi atölyemde ekslibris üzerine çalışmalar yapmaya başladım. 2007'de ilk meyvesini Bulgaristan'da alarak dünya üçüncüsü oldum. Arkasından Ukrayna'daki uluslararası yarışmada teşvik ödülü aldım ve çalışmam yarışma afisi olarak kullanıldı. Ardından Fırat Üniversitesi'nin düzenlediği karikatür yarışmasında birinci oldum. Son olarak bu yıl Rusya'nın Vologda kentinde yapılan yarışmada uluslararası onur ödülünü kazandım. Bu ödül benim için diğer ödüllere göre daha önemli. Çünkü Rusya ile ilişkilerimiz şuan da yeni iyileşmeye başladı. Bu dönemlerde Türkiye adına bu ödülü almam benim için onur verici" diye konuştu.

Türkiye'de çok bilinmeyen sanatla ilgili bilgili veren Aslan, "Ekslibris, kitapseverlerin kitaplarının iç kapağına yapıştırdıkları üzerinde adlarının ve değişik konularda resimlerin yer aldığı küçük boyutlu özgün yapıtlardır. Kitabın kartviziti ya da tapusudur. Kitap sahibini tanıtır, onu yüceltir ve kitabı ödünç alan kişiyi geri getirmesi konusunda uyarır" şeklinde konuştu.

İHA

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Genel Haberleri

Kestane nasıl pişirilir? Kestane pişirmenin püf noktaları nedir?
Dünya Kız Çocukları Günü ne zaman 2021? En güzel Dünya Kız Çocukları Günü mesajları