Hocalı Katliamı'nın 25. yıldönümünde 613 Azerbaycan şehidinin anısına eserlerini karartan sanatçılar dünyaya anlamlı bir mesaj verdiler. Şehitler için karartılan resim ve heykellerin yer aldığı karma serginin açılışı Keçiören Estergon Kalesi'nde gerçekleştirildi.
Açılış törenine, Keçiören Belediye Başkanı Mustafa Ak, Azerbaycan Büyükelçisi Faig Bagırov, Gazi Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. İbrahim Uslan, TÜRKSOY Genel Sekreter Yardımcısı Fırat Purtaş, Gazi Üniversitesi Gazi Eğitim Fakültesi Resim İş Eğitim Anabilim Dalı Başkanı Prof.Dr. Alev Çakmakoğlu ve çok sayıda sanatsever katıldı. Keçiören Belediyesi'nin ev sahipliğinde düzenlenen karma sergide, Gazi Üniversitesi Eğitim Fakültesi Resim İş Eğitimi Anabilim Dalı ve Türk Sanatı Topluluğu sanatçılarının Hocalı şehitleri için kararttıkları eserleri yer alıyor.
Sanatçılarımızın özverisi dünyaya mesajdır
Bu sergide insanlığın kararan yüzünün görüldüğünü belirten Mustafa Ak, "Burada aynı zamanda sanatçılarımızın büyük bir özverisi de var. Kendi çocukları gibi sevdikleri eserlerin üzerlerini karartarak dünyaya önemli bir mesaj verdiler. Tek millet iki devlet olarak tarihten önemli bir ders çıkarıp bir daha böyle acıları yaşamayız inşallah" diye konuştu. Büyükelçi Bagırov ise, sergiyi çok anlamlı bulduğunu ifade ederek, "Bu sergi Türk milletinin özüne uygun olan Estergon Kalesi'nde açılıyor. Hocalı Katliamı gibi acı bir hadise sanat diliyle sanatçılar tarafından kamuoyunun dikkatine sunuluyor. Gençlerimize bu soykırımı anlatmak bizim borcumuzdur" dedi. Sanatçılara duyarlılıklarından ötürü teşekkür eden Rektör Uslan da, "Kazıklı Voyvodaların, Bosna canilerinin, Kıbrıs'ta bir anneyi üç çocuğuyla katledenlerin, Hocalı'da soykırım gerçekleştirenlerin değil de, "Bir insanı öldüren tüm insanlığı öldürür" diyen, "Merhamet etmeyene merhamet olunmaz" diyen bir medeniyetin evlatları olduğumuz için Rabbime hamd ediyorum" mesajını verdi.
Hak arayışında katkımız olsun istedik
Bugüne kadar 100'den fazla sergiye katıldığını, ancak kendisini bu kadar derinden etkileyen başka bir sergiye rastlamadığını kaydeden Fırat Purtaş, "Sanatçılarımız Hocalı'da soykırıma uğrayan Azeri kardeşlerimiz için kendi evlatları kadar değerli olan eserlerinden fedakarlık yaptılar. Acımızı yansıtma noktasında sanatın gücünü kullanan sanatçılarımıza teşekkür ediyorum" diye konuştu. Alev Çakmakoğlu ise, serginin ziyaretçileri çok farklı yerlere götüreceğini söyleyerek, "Eserlerimizi karartarak hepimizin acısını yansıtmak istedik. Eserlerimizde Hocalı şehitlerinin duygularını, yaşanmışlıklarını ve yaşanmamışlıklarını göreceksiniz. Bu eserlerimizi Azerbaycan Büyükelçiliği aracılığıyla Azeri dostlarımıza hediye edip, o katillere karşı hak arayışlarında bizim de bir katkımız olsun istiyoruz" dedi.
Konuşmaların ardından Rektör Uslan Başkan Ak'a sergide yer alan ve Hocalı'da yaşanan acıları anlatan eserlerin CD'sini takdim etti. Kurdele keserek serginin açılışını yapan protokol heyeti, daha sonra sergiyi gezerek sanatçıların eserlerini tek tek inceledi. Karma sergi 5 Mart'a kadar gezilebilecek.
İHA