Şanlıurfa Eah’ta Hemşirelere Eczaneden ‘ilaç Getir Götürü’ Yaptırılamayacak!

Hemşirelerin görev tanımı konusunda sahada yaşanan işleyişle mücadele devam ediyor. Şanlıurfa Eğitim ve Araştırma Hastanesi (EAH) servislerinde eczanelere ilaç alımı için hemşirelerin görevlendirildiği, hemşirelerin görev yerlerini terk...

Hemşirelerin görev tanımı konusunda sahada yaşanan işleyişle mücadele devam ediyor. Şanlıurfa Eğitim ve Araştırma Hastanesi (EAH) servislerinde eczanelere ilaç alımı için hemşirelerin görevlendirildiği, hemşirelerin görev yerlerini terk ederek eczaneden ilaç almaya gönderilmesi ile ilgili sendikal bir kazanım elde edildi. 

Hemşirelik mesleği görev tanımında olmadığı halde sahada bulunan hemşirelere idareciler tarafından verilen birçok işten biri de eczanelerden ilaç alma işlemi. Hemşireler ve Tüm Sağlık Profesyonelleri Çalışanları Sendikası (HEP-SEN), Şanlıurfa EAH’ta, görevli hemşirelere eczaneden ilaç getir götür yaptırılmasına son verilmesi konusunda yaptığı başvuruda Hemşirelik Yönetmeliği ile hemşirelerin görev ve sorumluluk alanlarının sınırlarının kanunen çizilmiş olduğuna işaret etti. Uygulamanın iptal edilmesi için, Aralık ayında yapılan başvuru HEP-SEN Şanlıurfa temsilcilerinin de çabalarıyla sonuç verdi. 

Şanlıufa’da Önemli Kazanım!

Sendikaya konuyla ilgili gelen ihbar üzerine 19 Aralık 2022 tarihinde hastane yönetimine söz konusu uygulamanın hukuka ve norm hiyerarşisine göre çözümü için başvuruda bulunan HEP-SEN, başvuru ile ilgili sevindiren haberi paylaştı. HEP-SEN Hukuk Servisi tarafından takip edilen süreçte Şanlıurfa EAH  temsilcilerinin de konuyla ilgili çalışmaları netice verdi. Şanlıurfa EAH’ta artık hemşireler görev tanımlarındaki gibi hekimin reçete ettiği ilacı hastaya uygulama görevini sürdürecek, hastanenin eczanesinden reçete edilmiş ilacı getir götür görevini yapmayacak!

Şimşek: Kanun Dışı Uygulama Karşısında Görev Yerinizi Terketmeyin!

HEP-SEN Genel Başkanı konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Sağlık kurumlarında hemşireler hekimler tarafından reçete edilen ilaçları hastalara uygulamakla mükelleftir. Yoğun bakımları, servisleri terk etmek suretiyle hemşirelerin hastane eczanesinde ilaçları teslim almak ve taşımak gibi bir görevi yoktur. Görev yaptığı birimde eczaneye ilaç almaya giden hemşirenin bulunmadığı zaman aralığında hastalara bir şey olması durumunda suçlu durumuna düşecektir. Kanun dışı uygulama karşısında görev yerinizi terk etmeyiniz, bu yanlış uygulamayı tutanak altına alınız. Türkiye geneli hastaların hayatını tehlikeye atan bu sorumsuz uygulamaya ne zaman dur denilecek?” dedi. 

“Şanlıurfa’da İlaçlar Eczaneden Hemşireye Serviste Teslim Edilecektir”

HEP-SEN Şanlıurfa Temsilciliği tarafından konuyla ilgili yapılan açıklamada şu cümlelere yer verildi: “Sendikamıza gelen yazılı bildirimler ve sendikal faaliyetlerde; Şanlıurfa Eğitim Ve Araştırma Hastanesi servislerinde eczanelere ilaç alımı için hemşirelerin görevlendirildiği, hemşirelerin görev yerlerini terk ederek eczaneden ilaç almaya gönderildiği, hemşirelerin görev tanımında yazılmayan bir uygulama yaptırıldığı öğrenilmesi üzerine 19.12.2022 tarihinde hastane yönetimine, bu durumun hukuka ve norm hiyerarşisine göre çözülmesi için başvuruda bulunduk. Hastane temsilcilerimizin özverili çalışmaları neticesinde hastane yönetimi, gerekli düzenlemeyi yaparak uygunsuzluğun düzeltilmesi yoluna gitmiştir. Artık ilaçlar eczaneden hemşireye serviste teslim edilecektir. Kamuoyuna saygıyla duyurulur. Hukuk birimimizle daima yanınızdayız. HEP-SEN’inleyiz.”

THD: Görev Tanımlarınızda Yer Almayan İşleri Yapmayın!

Türk Hemşireler Derneği (THD) Genel Başkanı Azize Atlı Özbaş, hemşirelere görev tanımlarında olmadığı halde yaptırılan çok sayıda görev olduğunu belirterek, ‘yapmayın’ diye seslenmişti. BSHA’nın Mayıs ayında söyleşi gerçekleştirdiği Başkan Özbaş, hemşirelerin görev tanımı dışındaki işlerde çalıştırılması ile ilgili şunları söylemişti: “Meslektaşlarımız görev tanımı içerisinde olmayan ama yapmaları istenen işleri yapmazlarsa başlarına bir iş geleceğini düşünüyorlar. Görev yerim değiştirilir, sürülürüm endişesi taşıyor. Hemşirelik mesleği kendine ait yönetmeliği olan nadir mesleklerdendir. Sağlık Bakanlığı’nca belirlenmiş bir görev tanımımız var ama sahada uygulanmıyor. Hemşire her işi yapar konusunu kabullenmemeliyiz. Benim görevim ne ise ben onu yaparım ve görevimin ne olduğu da çok net bir şekilde tanımlanmıştır. Görev tanımları dışında işler yapmamaları için öncelikli tavsiyemiz mevzuatı bilmeleridir. Hemşirelik yönetmeliğini bilmeleri gerekiyor. Sahadaki sorunlar ile ilgili meslektaşlarımızın her zaman yanlarında oluruz.” (BSHA-Bilim Ve Sağlık Haber Ajansı)

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Sağlık Haberleri

20 Bin Diş Hekimi Atama Bekliyor
Sigara İ̇çmek Akciğer Kanseri Riskini 30 Kat Artırıyor
Ege Üniversitesi Hastanesi’nde Böcek Skandalı
Diş Hastaları Mağdur Oluyor!
Kamu Diş Hekimlerinin Şartları İ̇yileştirilmeli