Saü’de Düzenlenen ‘Endüstri Mühendisliği Günleri’ Sona Erdi

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Endüstri Mühendisliği Topluluğunun bu yıl 16'ncısını düzenlediği "Endüstri Mühendisliği Günleri" sona erdi.

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Endüstri Mühendisliği Topluluğunun bu yıl 16'ncısını düzenlediği "Endüstri Mühendisliği Günleri" sona erdi.

SAÜ Kültür ve Kongre Merkezinde düzenlenen ve üç gün süren programda, her oturumda farklı bir sektör mercek altına alındı. Alanlarında uzman mühendisler, akademisyenler, müdürler, şirket ve fabrika yöneticileri, "Yarının Sınırında" sloganıyla gerçekleştirilen etkinlikte sanayiye, ekonomiye, bilime ve mühendisliğin geleceğine yönelik değerlendirmelerde bulundu. Etkinliğin ilk gününde bilişim, tekstil ve e-ticaret sektörlerinden kurumsal firma yetkilileri söz aldı. Konuşmacılardan DELL EMEA (Avrupa, Orta Doğu ve Afrika) bölgesi müşteri danışmanı Didem Duru, öğrencilere iş hayatına nasıl atıldığını anlattı ve iş hayatında yaşadığı deneyimlerinden bahsetti. Duru, "Yurt dışına gitmek isteyen öğrencilere şunu söylemek istiyorum. Sadece tecrübe olsun diye gitmeyin. Yurt dışında kariyerinizde yükselmenizi sağlayacak bir iş varsa işte o zaman bu fırsatı kaçırmayın" dedi.

Beymen Operasyonel Mükemmellik ve Süreç Geliştirme Müdürü Bahar Yıldırım ise konuşmasında öğrencilere iş hayatını, tekstil sektörünü, Türkiye'deki tekstil sektörünün gelişimi ile tekstil sektörü ve endüstri mühendisliği arasındaki ilişkiyi anlattı. Türkiye'de tekstilin 80'li yıllardan sonra ihracatın en önemli kalemi haline geldiğini belirten Yıldırım, "Serbest piyasa ekonomisine dayalı dışa açılma ve ihracatı teşvik politikalarıyla birlikte tekstil ve hazır giyim ihracatı bu yıllarda önemli oranda arttı. 1980'li yılların başında daha çok iplik, elyaf, kumaş ihraç eden Türkiye, 1980'lerin ortasında ise daha fazla hazır giyim ihraç etmeye başladı. Türkiye ekonomisinin lider sektörlerinden birisi olan tekstil, en büyük gelir getirici sektördür. İhracat gelirinin yüzde 23'e yakınını oluşturmaktadır ve sektörde yaklaşık 2 milyon kişi çalışmaktadır" ifadelerini kullandı.

Etkinliğin ikinci gününde ise endüstri 4.0 konusu işlendi. Piyano dinletisi ile başlayan etkinlikte ilk olarak söz alan SIEMENS Satış Bölge Müdürü Osman Çağlar Özer, Endüstri 4,0'ın evrim mi yoksa devrim mi olduğu konusunda tartışmalar bulunduğunu söyledi. Özer, "Endüstri 4.0 öncesinde de programlanabilir kontroller, robotlar ve sensörler vardı. Bugün bunlar hala var. Endüstri 4.0 küçük değişiklikler yaparak hayatımıza giriyor. Dolayısıyla bunun bir devrim olmadığına, evrim olduğuna hemfikiriz. Endüstri 4.0'ı tamamlayacak ve devrim olmasını sağlayacak olan yapay zekâ, şimdi deneniyor. 2020-2025 gibi hayatımıza girmesi bekleniyor" diye konuştu. ARÇELİK Ürün Teknolojisi Müdürü Mustafa Esenlik ise endüstri mühendisliğinin dünyada üretim alanında da hala etkin olduğunu belirterek, "Dünya ticaretinin yüzde 70'i üretim alanında. Yazılım ise bunun içinde yüzde 15'i bulmaz. Dünyada dönen paranın ve üretilen değerin büyük kısmı hala üretimde" dedi. Etkinliğin son gününe katılan NETLOG LOJİSTİK Grup Müdürü Osman Teker, lojistiği ve lojistik sektörünü anlattı. Küresel rekabetin, işletmelerin işlerini daha hızlı, daha ucuz ve daha kaliteli yaparak daha kısa zamanda teslim etmeye zorladığını belirten Teker, "Bu alanda lojistik hizmetin kalitesi özellikle uluslararası pazarda rekabet edebilmenin önemli bir unsuru haline gelmiştir" dedi.

OTOKAR Tank Planlama Müdürü Eylem Altıntaş ise savunma sanayi konusunda bilgiler verdi. Altıntaş, Altay tankı projesinin Türkiye'yi hem teknoloji hem de silah gücü olarak dünya ülkeleri arasında farklı bir konuma getireceğini söyledi.

İHA

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.