Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Meslek Yüksekokulları Koordinatörlüğü tarafından düzenlenen "Mesleki ve Teknik Eğitime Yeni Bir Bakış Açısı" isimli etkinliğe, Milliyet Gazetesi Eğitim Editörü Abbas Güçlü konuk oldu.
Sakarya Üniversitesinin dünyadaki değişim ve gelişimlere açık bir üniversite olduğunu belirten Abbas Güçlü, "Sakarya Üniversitesi kendi döneminde kurulan hatta daha önce kurulmuş üniversitelerden bile iyi gelişen ve önemli sıçramalar yapan bir üniversite. Pek çok üniversite kafasını kuma gömerken Sakarya Üniversitesi hep dışarıya açık oldu ve dolayısıyla büyüdü. 3+1 ve 7+1 iş yeri uygulama modeliyle ise çağdaş ve yenilikçi bir sistemin öncüsü oldu" dedi. SAÜ Kültür ve Kongre Merkezinde düzenlenen etkinlik, Milliyet Gazetesi Eğitim Editörü Abbas Güçlü, SAÜ Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Elmas, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ümit Kocabıçak, Sakarya İş-Kur Müdürü Tekin Kaya, Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Kösemusul, Teknoloji Fakültesi Dekanı ve Meslek Yüksekokulları Koordinatörü Prof. Dr. Mehmet Sarıbıyık ve çok sayıda akademisyen ve öğrencinin katılımı ile gerçekleştirildi.
Meslek Yüksekokullarının gelişmesi için öneride buluna Güçlü, "Meslek Yüksekokullarının ve teknik okulların farklı bir yapı içerisinde olmaları ve kendi içerisinde tamamen bağımsız olmaları gerekiyor. YÖK'e bağlı olmadan direkt sanayi ticaret odalarının oluşturacağı farklı bir mütevelli heyeti kontrolünde olmalı ki gelişebilsinler. Bir proje çerçevesinde 20'ye yakın üniversite gezdim, üniversitenin mezun ettiği elemanlardan sanayi hiçbir zaman memnun değil. Mezun olan öğrencilerin ekstra bir eğitime ihtiyacınız oluyor" diye konuştu. SAÜ'lü öğrencilere "sürekli olarak kendinizi geliştirin" tavsiyede bulunan Güçlü, "Geleceğinizi ciddiye alın, kendinizi iyi yetiştirin, hangi alanda olursanız olun Türkiye'de işsizlik çok ama sanayicilerin dediği işini seven, severek çalışan biri bulamıyoruz diyorlar. Okulun verdiğiyle, yönlendirmesiyle, son sınıfı bekleyerek yetinmeyin, her yaz ayında staj yapın. Kendinizi daha birinci sınıftan itibaren mesleğinize adayın. Artık iş yerlerinde sadece diplomaya, nereden mezun olduğunuza bakmıyor, neler yaptınız sosyal medya hesaplarınıza, yaptınız makaleleriniz var mı, ondan sonra sizinle ilgili fotoğrafınızı çekiyorlar. Dünyaya açılın, kendinizi sadece İstanbul, Ankara mezunlarıyla değil dünyadaki mezunlarla kıyaslayın çünkü Türkiye'deki şirketlerin çoğu çok ortaklı şirketler oldular ve artık onlara yabancı başvurular da geliyor dolayısıyla özgeçmişinizin altını ne kadar doldurursanız o kadar iyi" şeklinde konuştu.
Sakarya Üniversitesinin iş dünyası ile olan işbirliklerine çok ayrı bir önem verdiğini belirten Rektör Prof. Dr. Muzaffer Elmas, "Artık dünyada tüm işlerde olduğu gibi eğitim- öğretimde de sonuç odaklı olduğu için çıktıya bakılıyor. Bakılan şey şu, mezunların bilgi ve yetkinliği ne kadar ve ne düzeyde olduğu, kolay iş bulabilmesi, piyasaya ve dünyaya ne kadar sürede adapte olduğudur. Önceden daha çok bunların işlev ve süreçlerine bakılıyordu. Dolayısıyla beş yıl önce, bize eğitim de sonuç olarak üretken, Sakarya'nın iş dünyasındaki gelişmelerini dikkate alarak öğrencilerimize 30-40 senedir konuşulan üniversite, sanayi işbirliği projesini başlattık. Şuan 3+1 ve 7+1 sistemiyle bu işin ilk adımlarını atmış olduk" ifadelerini kullandı. Teknoloji Fakültesi Dekanı ve Meslek Yüksekokulları Koordinatörü Prof. Dr. Mehmet Sarıbıyık ise, 7+1 ve 3+1 iş yeri uygulamasına sektörden yüksek talep olduğuna dikkati çekerek, yaptıkları anketlere bakıldığında öğrenci, akademisyen ve sektör temsilcilerinin de uygulamadan memnun olduğunu gördüklerini belirtti.
İHA