Sakarya Üniversitesi Akademik ve Sosyal Gelişim Merkezi'nin (SASGEM) düzenlediği Çarşamba konferanslarına bu hafta Ceza Hukukçusu Prof. Dr. Ersan Şen konuk oldu.
SAÜ Kültür ve Kongre Merkezi'nde gerçekleşen "Hukuki Perspektiften Güncel Olaylar" başlıklı konferansta konuşan Prof. Dr. Ersan Şen, üniversitelerin bir eğitim yeri olmadığını, öğretilen, öğrenilen ve tartışılan yerler olduğunu söyledi. Sloganik sözlere ve dogmalara bağlı kalmadan, okumak, yazmak, tartışmak ve fikir üretmek gerektiğine dikkat çeken Prof. Dr. Şen, "Kim hangi güzel önerileri, hususları anlatırsa anlatsın, inancınız ne olursa olsun, aklınızı kiraya vermeyin. Önemli olan mesele budur. Asker ocağında eğitilirsin, ilkokulda eğitilirsin ama üniversite topraklarında kimse kimseyi eğitemez. Öğretim üyesinin söyledikleri de mutlak doğru değildir, kitaplarda yazılanlar da. Sizler onları alacaksınız, farklı fikirleri süzgecinizden geçireceksiniz ve siz üreteceksiniz" dedi.
"Hesap kapanmalı"
Anayasa Mahkemesi'nin OHAL kapsamında çıkarılan KHK'lar konusunda verdiği karara da değinen Prof. Dr. Ersan Şen, "Anayasa Mahkemesi (AYM), kararında olağanüstü hal döneminde bakacağı noktaları söyledi. AYM'nin verdiği kararla ümit ediyorum bu olağanüstü hal döneminden çıkacağız. Çünkü 1963-1966 yılından bu tarafa gelen bir yapının, cemaatin bir hesabı var. Bu hesap ne zaman kapanır, söyleyeyim. 2002 yılında katledilen Necip Hablemitoğlu'nun hesabını sorarsan bu hesabı kapatırsın. Gelin, şimdi kahramanlık yapanların o zaman ne yapabildiğine bakın. Şimdi konuşmak kolay. İnsanları din, mezhep, etnik kimlik üzerinden ayrıştırmak suretiyle etiketlemek en büyük yanlıştır. Bu konuda Batıyla da asla müttefik olamayız. Gitsinler onlar o söylediklerini kendi memleketlerindeki kendi insanlarına anlatsınlar. Bize değil. Bize akıl öğretmeyin, ırkçılığın, din ayrımının daniskasını yapıyorsunuz" diye konuştu.
"Uzmanlığa saygı gösterilmeli"
Hukuk kurallarının insanları cezalandırmak için değil, başkalarının hak ve hürriyetini korumak için konduğunu belirten Prof. Dr. Şen, "Tarih tarihçilere, hukuk hukukçulara bırakılmayacak kadar mühimdir" anlayışı palavradır. Buna inanmayın. Uzmanlığa saygı göstermek gerekir. Uzmanlık bakkaldan diploma dağıtılır gibi, gidip alma yöntemi değildir. Onu hazmetmektir, hak etmektir. Onun için zaten kural olmalı, hukuk düzeni olmalıdır. Türkiye Cumhuriyeti'nde de hukuk devleti ilkesi askıda değildir" dedi. Öğrencilerin yoğun ilgi gösterdiği konferans, soru-cevap bölümünün ardından Sakarya Barosu Başkanı Zafer Kazan'ın Prof. Dr. Ersan Şen'e hediye takdimiyle sona erdi.
İHA