Sebze Meyve İhracatındaki Kriz, Muz Üreticisine Yaradı

Antalya'nın Gazipaşa ilçesinde turfanda sebze üretiminde istediğini bulamayan üreticiler, örtü altı muz üretimine yöneldi.

Antalya'nın Gazipaşa ilçesinde turfanda sebze üretiminde istediğini bulamayan üreticiler, örtü altı muz üretimine yöneldi. Devlet teşviklerinin de katkısıyla 2014 yılında 400 dekar olan örtü altı muz üretimi, 3 yılda 5 kat artışla 2 bin 150 dekara yükseldi. Üreticinin örtü altı muz üretimine yönelmesinde en önemli sebep devlet desteği ve sebze ihracatının durması olarak gösterildi.

Açık arazide yetiştirdiği muz ağaçlarından senede 1 kez hasat yapan ve masrafını ancak karşılayan üretici, sebze meyvede ihracat krizini nedeniyle muz üretimine yönelmek zorunda kaldı. Açık alanda bir ağaçtan 20 kilo muz hasatı yapan üretici, seradaki ağaçtan ise 50 kilograma kadar muz almaya başladı. Bütün bunlara örtü altında 2 hasat imkanı ve devlet teşviği de eklenince üretici, Gazipaşa'yı muz serasına çevirdi. Son üç yılda 400 dekar alanda kurulu olan seralar, üç yılda 5 kat artarak 4 bin 150 dekara çıktı.

Kilogramı 4-5 TL, zahmeti yok

Devlet teşvikiyle 2016 yılında muz serası yapan ve bu yıl hasat yapmaya başlayan üretici Mahmut Büyükakça, 1980 yılından buyana açık alanda muz üretimi yaptığını ancak devlet desteği sonrası kapalı alanda muz üretimine başladığını söyledi. Gazipaşa'da muz üretiminin yüzde 40'ına yakınının kapalı alanda yapılmaya başlandığını belirten Büyükakça, "Kapalı alanda üretime geçtikten sonra verimimiz arttı. Açıkta 20 kilo gelen muz dalı kapalıda 50 kiloya kadar çıkıyor. Kapalıda 2 kez hasat yapabiliyoruz. Sene başında 2 liradan sattığım muz şu an 4-5 lira, her geçen gün de fiyatlar artıyor. Vatandaş arayış içersinde. Serada turfanda sebze üretiminden daha avantajlı muzculuk. Kesiyorum muzu, çağırıyorum alıcıyı, tartıp paramı veriyor. Bakımı kolay, zahmeti az" dedi.

Yıllık üretimini 2 tondan 7 tona çıkardı

Baba mesleği olan muz üretimini 20 yıldır yaptığını belirten Yusuf Yılmaz da açıkta yaptığı üretimin fazla bir kar bırakmadığını, devlet teşviğinin başlamasıyla birlikte kapalı muz üretimine geçiş yaptığını söyledi. Açık alanda dönümde 2 ton muz aldıklarını ancak örtü altında 7 tona kadar ürün aldıklarını ifade eden Yılmaz, "Son yıllarda örtü altı sebze ihracatı iyi gitmeyince üretici muza yöneldi. Sebze seralarının büyük bölümü muz serasına çevriliyor. Açıkta üretilen muz ucuza gidiyor, görünüşü de iyi olmuyor. Kapalı alanda üretilen muzun kilosu 5 liraya satılıyor. Şu an açık alanda zaten muz yok" diye konuştu.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının "Genç Çifti" Projesinden 30 bin TL hibe ve düşük faizli kredi imkanından faydalanarak muz serası kuran ev hanımı Vildan Yalçın ise bakımı kolay olduğu ve kar oranı yüksek olduğu için muz serası kurmayı tercih ettiğini söyledi. Henüz hasat yapmadığını ancak ümitli olduğunu söyleyen Yalçın, muz yetiştiriciliğinde bakımın zor olmadığını dile getirdi.

Kaymakam Kaya: "43 bin ton üretimin yüzde 3'ü örtü altından"

Seraları gezip üreticiden bilgi alan Gazipaşa Kaymakamı Nurullah Kaya, örtü altı muz üretimindeki artışa değindi. Gazipaşa'nın muz üretiminde merkez ve marka haline geldiğini belirten Kaymakam Kaya, "2014 yılında 400 dekar olan örtü altı muz üretimi 2 bin 150 dekara ulaştı. Yeni yapılanlarla birlikte bu rakam 5 katın üzerinde çıkıyor. Bu artış verim artışını da beraberinde getiriyor. Şuan 43 bin ton olan üretimimizin 12-13 bin tonunu örtü altından elde ediyoruz. Bu sayı artarak devam edecek. Üreticimiz, yeni üretim anlayışlarıyla, yeni tat ve ürünlerle üretime devam edecek" dedi.

İHA

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri

Online Alışverişlerde Yeni Dönem: Kart Numarası Kalkıyor
FED Faiz Oranını Sabit Tuttu
Trafik Sigortasında Prim Artışı
Makdis Pırlanta 14’üncü Yılında Perakende Ağını Genişletecek
Johnson Health Tech Türkiye’de 3 Markasıyla Büyüyecek