Seferihisar Tohum Takas Şenliği, UCLG–Uluslararası Sürdürülebilir Kentler Ağı tarafından verilen Mexico City-Culture 21 ödüllerinde, "Örnek Uygulama" seçildi.
2010 yılından bu güne yerel tohumun yaşatılması ve çoğaltılması hedefiyle Tohum Takas Şenliği düzenleyen Seferihisar Belediyesine Uluslararası Sürdürülebilir Kentler Ağı'ndan (UCLG) büyük bir ödül geldi. UCLG üyesi 83 kentin projelerini değerlendiren uluslararası jüri, Seferihisar Tohum Takas Şenliği'ne "Örnek Uygulama" ödülü verdi.
"Bölgenin tarım mirasını canlandıracak bir uygulama"
Yarışma jürisi, Seferihisar Belediyesi'ne verilen ödülle ilgili şu açıklamayı yaptı: "Jüri, Seferihisar (Türkiye) tarafından sunulan Tohum Takas Şenliği projesini, orijinalliği, kültürel ve biyolojik çeşitliliği koruması açısından dikkate değer bulmuştur. Tohumların sahipliği gibi son derece hassas bir konunun incelenmesi ve sadece ticari tohumların kullanımının kanunen zorunlu kılınmasına değinen festival, bölgenin kültürel değerlerini korumakla kalmayarak, çevresel ve ekonomik sürdürülebilirliğin devamını, ekonomik gelişmenin geleneksel tohumlar yardımıyla oluşturulmasını sağlamaktadır. Festival boyunca tüm bölgeden çiftçiler, doğal tohumları değiş tokuş etmekte, geleneksel tarım hakkında birbirleriyle görüş alışverişinde bulunmaktadır. Festivale getirilen söz konusu tohumlar ve aktarılan tarım yöntemleri veri tabanına işlenmektedir. Tohum değiş tokuşu tarih boyunca aidiyet duygusuyla ilişkilendirilmiştir. Dolayısıyla festival, tohum takasının ötesinde, bölgenin tarım mirasını canlandırmaya etki etmiştir. Bu nedenle Jüri, UCLG Kültür Komitesi'nin bu projeyi örnek uygulama olarak tanıtmasına karar vermiş bulunmaktadır."
"Çok gururluyuz"
Haberi alınca büyük bir mutluluk yaşadıklarını kaydeden Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer ise "Tarıma hep çok önem verdik. Köylünün mahsulüyle kentlinin sofrası buluşmalı dedik. Yerli tohumun üretilmesinin yasaklanmasına da karşı çıktık ve tohum takas şenlikleri düzenledik. Köy köy dolaşarak kaybolmaya yüz tutmuş tohumları ninelerimizin sandıklarından bulduk. Tohum Takas Şenliği düzenleyerek yayılmasına öncülük etmeye çalıştık. Bununla da yetinmedik, bir tohum merkezi kurduk ve adını Can Yücel Tohum Merkezi koyduk. Burada yerel tohumu çoğalttık ve fideler halinde Türkiye'nin tüm bölgelerine ulaştırdık. Sadece 2015 yılında 100 bin fideyi ücretsiz olarak Edirne'den Kars'a tüm Türkiye'den isteyenlere gönderdik" dedi.
Tarım çalışmalarına yoğunluk vermeye devam edeceklerini müjdeleyen Başkan Soyer, "Köylünün, çiftçinin ekmeğini büyütmeyi sürdüreceğiz. Başka bir tarımın mümkün olabildiğini göstermek istiyoruz. Bu noktada çalışmalarımız dört başlık altında sürdürüyoruz. Birincisi üretici pazarları. İkincisi üretici birlikleri kooperatifler, tek tek üreticileri aracıyla muhatap olmaktan kurtaran birlikler. Üçüncüsü ürünü işlemek tarım ürününü bir sanayi ürünü haline getirmek. Dördüncüsü, yerli tohuma sahip çıkmak. Burada yerel tohum üretmek, çoğaltmak yasaklanıyor, dünyanın seçkin ülkelerinden bir araya gelen şehirler tohum çoğaltma çabalarımızı dünyaya örnek gösteriyor. Bu ödülü bizimle birlikte hareket eden, bize güvenen çiftçimize, köylümüze, tüm Seferihisarlılara Türkiye'ye armağan ediyorum" ifadelerini kullandı.
İHA