Seferihisar’da Yerel Tohuma Destek Bayramı

Seferihisar Belediyesi tarafından düzenlenen "Yerel Tohumu Yaşatıyoruz" etkinliğine, Türkiye'nin dört bir yanından yerel tohum ve mahsulleri getirildi.

Seferihisar Belediyesi tarafından düzenlenen "Yerel Tohumu Yaşatıyoruz" etkinliğine, Türkiye'nin dört bir yanından yerel tohum ve mahsulleri getirildi. Tüm mahsuller Anadolu Aşı sofrasında aynı tencerede buluştu ve Anadolu Aşı yemeği pişirildi. Tohumların yok olmaktan kurtulup yeniden sofralarda yerini alışı, bir bayram havası içerisinde kutlandı.

Seferihisar Belediyesi 2011 yılında başlattığı ve Türkiye'ye yayılmasına öncülük ettiği Tohum Takas Şenliklerini bir adım ileriye taşıyarak, dağıttığı tohumların meyve ve sebzelerini aynı sofrada buluşturdu. Anadolu Aşı adı verilen yemekte, Anadolu'nun yerel tohumlarının mahsulleriyle yemek yapıldı. Şenlik, KKTC Mehmetçik, Muğla Büyükşehir, Diyarbakır Büyükşehir, Tekirdağ, Avcılar, İncirliova, Çine, Evciler Belediyeleri, Foça Yeryüzü Sofrası, GEMA Vakfı, TEMA Vakfı, EGEÇEP, Turgutlu Yaşamder, Yerel Tohum Merkez, Yarımada ve Muğla Şubeleri ve Seferihisar Can Yücel Tohum Merkezi'nin katılımıyla gerçekleşti.

Etkinlikte konuşan Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer, konuşmasına Soma maden ocağı faciasında hayatını kaybeden 301 maden şehidini 3.ölüm yıldönümleri nedeniyle anarak başladı. Daha sonra "Yerel Tohumu Yaşatıyoruz" etkinliği ve kurulan Anadolu Aşı sofrası hakkında bilgiler veren Başkan Soyer; "Bu paylaşıldıkça önemi artan, büyüyen bir hikaye. Öncelikli olarak bugün Türkiye'nin çeşitli yerlerinden buraya gelen misafirlerimize çok teşekkür ediyorum. İnanıyorum ki bu ışık Türkiye'ye yol aydınlatıcı olur, geleceğimizi aydınlatır, topraklarımıza sahip çıkmamız gerektiğini hatırlatır. Can Yücel Tohum Merkezi'nden sonra, KKTC'de Zeka Bey Tohum Merkezi kuruldu. Türkiye'nin birçok yerinde tohum merkezleri hayata geçirildi. Herkes kendi yerel tohumunu, tekrar keşfetmeye, çoğaltmaya başladı. Bugün ilk kez bu merkezlerde büyüyen, yeşeren, filizlenen ürünler aynı sofraya taşındı. Bugün görüyoruz ki bu bir masal değil! O tohumlar yeşerdi, meyve oldu, sebze oldu ve bugün soframızı donattı" dedi.

Şenliği Ürkmez Mahallesinde yapmalarıyla ilgili de açıklamalar yapan Başkan Soyer; "Ürkmez dünyanın en güzel köşelerinden biri. Öyle bir sahili var ki Ürkmez'in, Ne Miami, ne Fransa Riviera'sı hepsinden güzel. Sekiz kilometre muhteşem bir kumsal. Biz Ürkmez'in bu olağanüstü güzelliğini İzmir'le, Türkiye'yle, Dünya'yla buluşturmak için elimizden geleni yapacağız. Bugün aynı zamanda Ürkmez'in olağanüstü güzelliklerini de herkes keşfetmeye başladı" dedi.

Konuşmasının ardından Belediye Başkanı Tunç Soyer, Seferihisar Çocuk Belediyesi'nden çocuklarla birlikte lavanta fidesi dikti.

100 bin tohum ve fide dağıtıldı

Yerel Tohum Yaşatıyoruz Şenliği'nde Ürkmez yöresine ait "Mari Başı" şeklinde yöresel kıyafetler giymiş kızlar ve yöresel gelin-damat karşılayışının canlandırması yapılırken, etkinliğe katılan binlerce kişi, Ürkmez sahilinden renkli görüntüler eşliğinde kortej yürüyüşüyle alana ulaştı. Seferihisar Can Yücel Tohum Merkezi 100 bin tohum ve fide, misafir tohum dernekleri de kendi yerel tohumlarının dağıtımını gerçekleştirdi. Açılan üretici pazarları şenliğe katılanların büyük ilgisini gördü. Suluboya Derneği yaklaşık 50 ressamla atölye çalışmaları gerçekleştirdi. Birbirinden keyifli sahne şovları ve müzik dinletileri güne ayrı bir renk kattı. Program efsane müzik grubu Yeni Türkü'nün konseriyle tamamlandı.

İHA

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Genel Haberleri

Kestane nasıl pişirilir? Kestane pişirmenin püf noktaları nedir?
Dünya Kız Çocukları Günü ne zaman 2021? En güzel Dünya Kız Çocukları Günü mesajları