Merkezinde bulunan 12 mahallesinden 7'sinin yerle bir olduğu Şırnak'ta, yasağın kaldırılmasıyla birlikte kente gelen vatandaşlar, zarar tespit komisyonlarına başvuruda bulunduktan sonra, göç ettikleri yerlere geri dönüyor. Vatandaşlar, büyük bir şantiye alanını andıran kentteki hasarın bir an önce giderilmesini ve zararlarının karşılanmasını istiyor.
Terör örgütü PKK mensupları tarafından kazılan hendek, kurulan barikat ve tuzaklanan patlayıcılar yüzünden 14 Mart'ta ilan edilen sokağa çıkma yasağının, 8 ay sonra, 14 Kasım'da kaldırıldığı Şırnak'ta, geçmişten eser kalmadı. Kentin merkezinde bulunan 12 mahallesinden, vatandaşların yoğun olarak yaşadığı ve çarşı merkezinin de bulunduğu Yeşilyurt, Gazipaşa, Yeni, İsmetpaşa, Cumhuriyet, Dicle ve Bahçelievler Mahalleleri yerle bir oldu. Söz konusu mahallelerde bulunan birkaç cami dışında bütün binalar enkaza dönüştü. Kent büyük bir şantiye alanını andırırken, yasağın kaldırıldığı gün dönen vatandaşların çoğu da, gördükleri manzaranın ardından bir kez daha kenti terk ederek, göç ettikleri yerlere döndü. Gençlik ve Spor Müdürlüğü'nün kapalı spor salonunda kurulan zarar tespit komisyonlarına başvuran vatandaşların çoğu, bir kez daha kente veda etti.
Kent nüfusu yarıya düştü
8 ay boyunca kimsenin girmediği kentte, ekonomi durdu. Ev kiraları artarken, yasaktan önce yaklaşık 85 bin olan kent nüfusu hem henüz kente gelmeyenlerin hem de gelip, geri dönenlerin olması nedeniyle neredeyse yarı yarıya düştü. Kentin diğer mahallelerindeki binaların büyük bir çoğunluğunun da hasarlı olduğu görüldü.
Vatandaşların yürek burkan dramları
Zarar tespit komisyonlarına başvuran vatandaşların dramları yürek burktu. Bazısı evinden, bazısı da içerisindeki eşyalardan olan vatandaşlar, hem kentteki hasarın bir an önce giderilmesini hem de zararlarının karşılanmasını istedi.
Kirada oturduklarını anlatan 7 çocuk annesi Meryem Kılınç, kente bugün geldiğini belirterek, "Makine, buzdolabı, fırın, çamaşır makinası, dolap hepsi kırılmış. Zarar ziyanımız karşılansın. Geldim başvuruda bulundum" dedi.
"Siirt'e geri döneceğim"
10 ay önce evlerini terk ettiklerini anlatan 6 çocuk annesi Akise Barkın, "Çıkmadan önce evimiz vardı, mecburen kaçtık. Sigortamız var diye kira parası vermediler bize. Çok mağduruz. Her şeyimiz evde kaldı. Evim yıkıldı. Önceden kira vermiyorduk. Şimdi 500 TL kira veriyoruz. Siirt'e yerleşmiştik. 2 gün önce komisyona başvurmak için geldim. Mecburen yine oraya gideceğim" diye konuştu.
"Ev bulamayan dönüyor"
Ekrem Ertaş adlı vatandaş ise herkesin kentte yaşananlara şahit olduğuna dikkat çekerek, şunları kaydetti:
"Çarşıda da bir şey kalmadı. Dileğimiz bir an önce bu mağduriyetlerin giderilmesi. Bununla ilgili çalışmalar da var. Devletimizle birlikte bu işe el attık mı bunun üstesinden geliriz. Kış geldi, talep edilen dilekçelere istinaden kira yardımları yapılacak biliyoruz ama dışarıda kalan insanların iş ve ekmek durumu var. İnşallah bu konular da göz önünde de bulundurulur. Tek isteğimiz taleplerin yerine getirilmesi, insanların mağduriyetlerinin giderilmesi."
Ev bulamayan vatandaşların geri döndüğünü de vurgulayan Ertaş, "Ev bulamayan vatandaş mecbur gidecek. Çevre köy, ilçe, illere dönecekler. Ben de mağdurum. Çocuklarım Siirt'te kalıyor. İşim gereği buradayım. Annemlerin yanındayım. Bir sürü sıkıntı var inşallah giderilir" ifadelerinde bulundu.
İHA