Eski Seka çalışanı ve emeklisi 79 yaşındaki Sebahat Tutuk Seka Kağıt Müzesini ziyaret etti.
Seka Kağıt Fabrikası'nın eski çalışanlarından 79 yaşındaki Sebahat Tutuk, kızı ve iki torunu ile birlikte Seka Kağıt Müzesi'ni ziyaret etti. Müzeyi gezerek rehberlerden bilgi alan Sebahat Tutuk, bir zamanlar arkadaşlarıyla birlikte mesai yaptıkları, her metrekaresinde ayak izlerinin saklandığı, alın teri akıttıkları Seka Kağıt fabrikasının müzeye dönüştürülüp halka açılmasından memnuniyet duyduğunu söyledi.
1969 yılında Seka'da çalışmaya başladığını söyleyen Sebahat Tutuk, "Burada 20 yılım geçti. Çok güzel anılarımız oldu. Burası bizim evimiz, çalışma arkadaşlarımız da aileden birileri gibiydi. Gelecek nesillerin bu müze sayesinde fabrikayı görme imkânı bulacak olması beni sevindiriyor" ifadelerini kullandı. Müze ziyaretinden memnun olarak ayrılan eski Seka emeklisi Tutuk, böyle bir kazanım için Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu'na da teşekkür etti.
Seka Kağıt Farikası'ndan 1990 yılında emekli Sebahat Tutuk, müze ziyareti sırasında hatıra defterine şunları yazdı, "Seka'yı herşeyi ile görmeyi çok özlemiştim. 30 yaşımdayken beyim rahmetli oldu. Beni genel müdür Aziz Gümüş bey tercihen Seka'ya işe aldı. 20 yıl çalıştım, emekli oldum. Her şeyim evim, parkım Seka'yı bugün geldim gördüm. Personel hanımlar ve beyler çok ilgilendiler, kendilerine çok çok teşekkür ediyorum."
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi'nin endüstriyel mirası korumak ve yaşatmak amacıyla oluşturduğu Türkiye'nin ilk, dünyanın en büyük kâğıt müzelerinden SEKA Mehmet Ali Kağıtçı Kağıt Müzesi 6 Kasım 2016 tarihinde açıldı. 12 bin 345 metrekare alan üzerine kurulan ve 4 katlı, 16 farklı salondan oluşan müzede, fabrikanın kuruluş sürecinden başlayıp, Kocaeli "den Türkiye'ye yayılan kağıdın hayat hikâyesi sergileniyor.
Kağıt üretim sürecinde kullanılan tüm makina ve ekipmanları barındıran müzede, 5 adet matbaa makinası da sergilenmek üzere bakım ve onarımı yapılarak çalışır hale getirildi. Müzede, bu makine ve ekipmanların yanı sıra Roma dönemi sikkeleri, SEKA tarihine ait belgesel videolar, kağıttan ve geri dönüşüm malzemelerinden üretilen heykeller yer alıyor.
İHA