Sel Kaynaklı Ölümlerin Önlenebilmesi Mümkün

Türkiye’nin en çok yağış alan bölgesi olan Doğu Karadeniz’de; heyelan, sel ve taşkınlardan dolayı yüzlerce ölüm gerçekleştiğinin altını çizen Türk Tabipler Birliği yetkilileri, “En son, 14 Temmuz 2021 tarihinde Rize’de; şiddetini...

Türkiye’nin en çok yağış alan bölgesi olan Doğu Karadeniz’de; heyelan, sel ve taşkınlardan dolayı yüzlerce ölüm gerçekleştiğinin altını çizen Türk Tabipler Birliği yetkilileri, “En son, 14 Temmuz 2021 tarihinde Rize’de; şiddetini artıran yağışların sonucu derelerin taşması ve heyelan nedeniyle son resmi verilere göre 7 yurttaşımız hayatını kaybetmiştir, 1 yurttaşımız ise halen kayıptır. Hayatını kaybeden yurttaşların yakınlarına başsağlığı diliyoruz. Kayıp yurttaşımıza ise en kısa sürede sağ salim ulaşılmasını umuyoruz” açıklaması yaptı.

TTB’nin açıklamasında şu ifadelere yer verildi, “Son 200 yıllık süreçte, dünyada doğa felaketleri, önemli bir şekilde artış gösterdi. Doğa felaketlerinin çoğunluğu; sel, kuraklık gibi su ile ilgili olan afetlerdi. Doğa felaketlerindeki bu belirgin artış; doğa talanı ve tahribatına neden olan kapitalizmin eseridir. Kapitalist sistemin yarattığı iklim krizi nedeniyle hava sıcaklıkları artmış, yağışlar ise dengesizleşmiştir. Bunun yanında; ormanların yerini betonların alması, çarpık yapılaşma, özellikle havza ve dere yataklarında yapılaşma, su kaynaklarının bilinçsiz kullanımı gibi faktörler de su ile ilişkili felaketlere zemin hazırlamıştır. Türkiye’de henüz pek olmasa da merkez kapitalist ülkelerde etkisini artıran; “doğa dostu kapitalizm” yöntemleri de kapitalizmin asıl çelişkisini gizlemekten uzak olup, doğanın dengesine zarar vermemeyi başaramamaktadır. O halde; insanı ve doğayı, hem doğrudan hem de afetlerle dolaylı şekilde katleden asıl nedenin ne olduğu açıktır”

Doğa Talanı

Tarım ve Orman Bakanlığı Meteoroloji Genel Müdürlüğü “2020 Yılı Meteorolojik Afetler Değerlendirmesi” raporuna göre ülkemizde 2000’li yıllardan itibaren sel felaketleri artış göstermiştir. Türkiye’deki plansız ve bilinçsiz yapılaşmaların, hidroelektrik santrallerinin (HES) de 2000’li yıllardan itibaren artış göstermesinin tesadüf olmadığının altını çizen TTB yetkilileri, “Türkiye’de 1940 yılından bu yana en çok sel afetinin görüldüğü üç yıl; 2018, 2019 ve 2020 yıllarıdır. Aynı zamanda, ülkemizde 1940 yılından beri en çok heyelanın görüldüğü yıl 2020 yılıdır. Karadeniz’deki sellerde, üç önemli faktör öne çıkmaktadır. İlki dere yataklarında yapılaşma; ikincisi, Karadeniz Sahil Yolu’nun oluşturduğu setin, derelerin denize ulaşmasına engel olması; üçüncüsü, HES’lerin derelerin akış rejimini bozmasıdır. Karadeniz’de gerçekleşen sel felaketlerinin azalabilmesi için bu üç bileşenle ilgili adımların atılması gerekirken, iktidar ve yandaş sermayedarları; canlıların yaşamlarını hiçe sayarak, doğanın talanına devam etmeyi tercih etmiştir. Rize İkizdere’deki halkın, doğayı korumak için gösterdiği direnişe rağmen, zor kullanılarak taş ocağı yapımına devam edilmiştir. Önümüzdeki yıllarda, Karadeniz’de rant için gerçekleştirilecek birçok yeni projenin de katılımıyla mevcut durum daha da kötüleşecektir” şeklinde konuştu. (BSHA – Bilim ve Sağlık Haber Ajansı)

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri

20 Bin Öğretmen Atamasında Mülakat Tartışması Sürüyor
Milli Sporculardan Beden Eğitimine Atanacak Sözleşme Öğretmen Duyurusu
Eğitim Sen’den Bakan Yusuf Tekin’e İ̇stifa Çağrısı
Acun Ilıcalı Ve Tv8’e Yasa Dışı Bahis Soruşturması!
Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu’na Patikli Protesto