Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) Mikrocerrahi ve Rekonstrüksiyon Vakfı'nca, Selçuk Üniversitesi (SÜ) Tıp Fakültesi Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Anabilim Dalı'na, mikrocerrahi operasyonlarının başarılı olup olmadığının ameliyat esnasında tespit edilmesini sağlayan SPY Kızılötesi Fluoresan Angiografi Perfüzyon değerlendirme cihazı bağışlandı.
SÜ Tıp Fakültesi Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Anabilim Dalı Bölüm Başkanı Prof. Dr. Zekeriya Tosun, törenin açılışında yaptığı konuşmada, TİSK Mikrocerrahi ve Rekonstrüksiyon Vakfı'nın Türkiye genelinde, mikrocerrahiyle ilgilenen birimlere yaptığı bağışlardan birine şahit olduklarını ifade etti. Cihazla ilgili 4 yıl öncesinde gerçekleştirdikleri yazışmaları anlatan Prof. Dr. Zekeriya Tosun, "Bizim için mikrocerrahi, "Bir gönül işi." Hakikaten bir özveri işi. Saatlerimizi ayırıyoruz. Gece bir daha geliyoruz. Var gücümüzle daha yorucu, daha emek sarfettirici bir eforla uğraşıyoruz, koşturuyoruz. Böyle bir cihazın varlığı, bizim bu eforumuzu daha da rahatlatacak. Replantasyonlar sonrası, crush yaralanmalar sonrası bu dokuların perfuzyonunu daha iyi değerlendirme imkanımız olacak. Cihaz, genel cerrahide safra yollarında, karaciğer, böbrek nakillerinde bile doku perfüzyonu göstermek açısından çok işe yarıyor. Bunun dışında kalp-damar cerrahisinde, ortopedik cerrahide kullanım alanı var. Fakültemizde böyle bir cihazın kullanılacak olması hepimiz için hakikaten hem çalışma konforumuzu artıracak hem de bizim insanımıza daha iyi hizmet vermemizi sağlayacak güzel bir ürün olarak envanterimize geçmiş olacak. Bu duygu dolu anı yaşattığı için Türker hocama ve TİSK Mikrocerrahi ve Rekonstrüksiyon Vakfı'na çok teşekkür ederiz" dedi.
"Bağış projesinin devamını diliyorum"
Sistemi üreten Novadaq firmasının Türkiye Temsilcisi Volkan Uyanık, görüntü sistemlerinin özellikleri hakkında sunum gerçekleştirdi. Sunumun ardından, TİSK Mikrocerrahi ve Rekonstrüksiyon Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Türker Özkan, başlattıkları bağış projesinin devamını diledi. Projenin çok yararlı olduğuna inandığını aktaran Prof. Dr. Türker Özkan, "Projenin ilk ortaya çıkış şekli, GATA'daki arkadaşların, gazilerin mayın tipi yaralanmalarla, crushta doku demarkasyon hattının daha önce belirlenmesiyle ilgiliydi. İlk oraya verdikten sonra iyi geri dönüş alınca devam etti. Bu geri dönüşler ne kadar güçlü olursa ben de bunu gerekli mercilere öyle iletip bunun devamını sağlayacağım. Onun için desteğinizi bekliyorum. Şimdiden hayırlı, uğurlu olmasını diliyorum. Başta Rektörüme ve öğretim üyelerine bu sıcak karşılama için teşekkür ediyorum" diye konuştu.
"Selçuk Üniversitesi marifet ve iltifatın buluştuğu yer oldu"
Konuşmasına Prof. Dr. Türker Özkan ve TİSK Mikrocerrahi ve Rekonstrüksiyon Vakfı'na teşekkür ederek başlayan SÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Şahin, "Genelde bu tür vakıfların, belirli dar alanlarda çalışmaları olurdu. Ama listeyi de gördük. Ülkemizdeki birçok önemli kurum ve kuruluşa bu cihazın gönderildiğini, hibe edildiğini görmüş olduk. Bu kurum bunu hak ediyor. Türker hocamızın da ifadesi buydu. Geriye dönüp düşündüğümüz zaman bunu gördük. Evet, gerçekten el cerrahisi ve mikrocerrahi noktasında arkadaşlarımız gece-gündüz çalışıyor. Burada olan tüm olaylar bize bildirildiği için ben biliyorum. Kolu kopan, bacağı kopan çok sayıda insanla ilgili önce biz aranırız, sonra arkadaşlar aranır. Yapılan işleri, verilen hizmeti, sarfedilen gayreti ve emeği gayet iyi biliyoruz. Ama bunu bir vakfın, bir kurumun da tespit etmiş olması bizi ayrıca mutlu etti. Evet, marifet iltifata tabidir ama iltifat da marifete tabidir. Ortada bir marifet yoksa iltifat gelmez. Marifet de iltifat edildiği yere doğru gider. İşte burası Selçuk Üniversitesi. Selçuk Tıp Fakültesi. İltifatın ve marifetin buluştuğu bir yer oldu. O açıdan ben teşekkürlerimi yinelemek istiyorum. Emeği geçen tüm arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum" şeklinde konuştu.
Konuşmaların ardından, Rektör Prof. Dr. Mustafa Şahin ve Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Anabilim Dalı Bölüm Başkanı Prof. Dr. Zekeriya Tosun, Vakfın Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Türker Özkan'a plaket takdim etti. Prof. Dr. Türker Özkan da Prof. Dr. Zekeriya Tosun ve Prof. Dr. Nedim Savacı'ya mikrocerrahi seti hediye etti.
SÜ Tıp Fakültesi'nde gerçekleştirilen cihaz teslim törenine, SÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Şahin, SÜ Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Serdar Göktaş, SÜ Tıp Fakültesi Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Hüseyin Yılmaz, SÜ Tıp Fakültesi Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Anabilim Dalı Bölüm Başkanı Prof. Dr. Zekeriya Tosun, Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Anabilim Dalı Bölüm Başkanı Prof. Dr. Nedim Savacı, TİSK Mikrocerrahi ve Rekonstrüksiyon Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Türker Özkan, sistemi üreten Novadaq firmasının Türkiye Temsilcisi Volkan Uyanık, SÜ Tıp Fakültesi Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Anabilim Dalı öğretim üyeleri ve diğer cerrahi birimlerdeki öğretim üyeleri katıldı.
İHA