Selçuklu Devleti zamanında yapılan 752 yıllık cami hala orijinalliğini koruyor

Bilecik'te Osmanlı Devleti kurulmadan 34 yıl önce Selçuklu Devleti zamanında yapılan Osmanlı Devletinin kurulduğu yıllarda Dursun Fakıh zamanında tadilatı...

Bilecik'te Osmanlı Devleti kurulmadan 34 yıl önce Selçuklu Devleti zamanında yapılan Osmanlı Devletinin kurulduğu yıllarda Dursun Fakıh zamanında tadilatı yapıldığından Şıh Dursun İl-Fakih Camii adını alan cami, hala ibadete açık.

Bilecik'in Söğüt ilçesine bağlı Tuzaklı köyünde bulunan ve yapımı Selçuklu Devletine dayanan Şıh Dursun İl- Fakih Cami orijinalliğini korurken, camide halen ibadet yapılıyor. Caminin geçmişi hakkında İHA muhabirine açıklama yapan Tuzaklı Köyü Muhtarı Mehmet Ergin, köylerinde bulunan Şıh Dursun İl- Fakih Cami'nin yapılışının 1265'li yıllara dayandığı söyleyerek, "Bu cami Selçuklu Türklerine ait tarihi bir camidir. Camimizin her tarafındaki ahşap doğramalar orijinaldir. Daha önce duvarlarda çok eski yazılar varmış, tadilat olduğundan dolayı boya yapmışlar, kaybolmuş bu eski yazılar. Tavanlar orijinal, hutbe orijinal, ağaç doğramaların hepsi orijinal. Köyümüz tarihi bir köy. Selçuklu Türklerine ait bu köyümüz. Kalıntılar hep onu gösteriyor" dedi.

"Osmanlı döneminin ilk başlarında Dursun Fakıh tadilat yaptırmış"

Tuzaklı Köyü Muhtarı Mehmet Ergin, Selçuklu Türkleri tarafından yaptırılmış caminin Osmanlı Devletinin Kurucu Osman Gazi'nin bacanağı, Şeyh Edebali'nın hem öğrencisi hem de damadı, 28 Eylül 1299 yılında Karacahisar fethedildikten sonra Osman Gazi adına Cuma Hutbesini okuyup, Osmanlı Devletinin istiklalini dünyaya ilan etmiş, Osmanlı Devletinin ilk imam-hatibi ve ilk kadısı Dursun Fakıh tarafından tadilat yapıldığı söyledi. Bu tadilat sonrası caminin tekrar ibadete açıldığını anlatan Muhtar Ergin sözlerine şöyle devam etti:

"Camimizin girişindeki hitabeler orijinal bir hitabedir. Tarihi hitabelerin orijinal, değişmediği bunu gelen arkadaşlar hep bu şekilde anlatıyor bize söylüyor. Bu camimizde bir tarih kokuyor, hiç ellenmemiş. Ahşap doğramaları ellenmemiş. Tadilat olmuş ama ahşap dokusuna hiç ellenilmemiş. Her şey orijinal bir tarih kokuyor camimizde. Camimizde hiçbir direk yok. Hiçbir direk olmadan yani Selçuklu Türklerinden beri ayakta kalmış, atalarımız yapmış. Camimizin kapısının kilitleri dahi değişmemiş. O gün ki tarihi yansıtıyor. Köyümüzün ismi Tuzaklı. İsmi şuradan geliyor; burada çınar ağacımız var tarihi bir çınar ağacımız. Burada sazlık ve sulaklışmış burası. Burada Osmanlı yaban hayvanlarına tuzak kuruyormuş. Köyümüzün ismi buradan Tuzaklı kalmış. Köyümüz 7 obalı toplamda. Davut ağa isminde bir vatandaş 7 köyü bir araya getirmiş, bu köyü bir araya toplamış. Köyümüz çok tarihi yani Osmanlı'dan öncesi Selçuklulara ait bir köyümüz. Camimizin minaresinin ucundaki hilalin ortasındaki lale Selçuklu Türklerini anlatan bir simge. O da orijinaldir."

İHA

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Genel Haberleri

Kestane nasıl pişirilir? Kestane pişirmenin püf noktaları nedir?
Dünya Kız Çocukları Günü ne zaman 2021? En güzel Dünya Kız Çocukları Günü mesajları