Selendi Çıkrıkçı Köyü

Çıkrıkçı Köyü haberleri, Selendi Çıkrıkçı köyü güncel son dakika gelişmeleri, Çıkrıkçı köyü ile ilgili tüm video, fotoğraf ve haberler, Manisa Köyleri Arasında yer alan Çıkrıkçı köyünde vefat edenler, köyün eski adı haberimizde.

Selendi Çıkrıkçı köyü düğünleri, gelenek ve görenekleri, düğün videoları, Çıkrıkçı köyü son dakika gelişmeleri, Çıkrıkçı köyüne özgü yemekler, Selendi Çıkrıkçı köyünün tarihi, Çıkrıkçı köyü nerede, hangi il ve ilçeye bağlı, Çıkrıkçı köyüne ait haberler, son dakika gelişmeleri, tüm resim ve videoları bu haberimizde.

Çıkrıkçı , Manisa ilinin Selendi ilçesine bağlı bir köydür. Yolunuz ege bölgesine düşer ve bu köyün yakınlarından geçiyorsanız Çıkrıkçı köyü resimleri ve Çıkrıkçı köyü videoları sizin de ilginizi çekebilir.

Selendi Haber ile ilgili web sitesi ve uygulamalar hangileridir. ege yöresine özgü haber kanalı var mı? Selendi Manisa Arası Kaç Km? Selendi Hava Durumu? Selendi Köyleri ve Manisa Köyleri ni merak ediyorsanız doğru adrestesini demektir.

İnternetten araştırma yapıyor memleketinizdeki ünlü sanatçı ve futbolcular kimler diye merak ediyorsanız ve Manisalı iseniz Manisa Doğumlu Ünlüler  e göz atmak yararınıza olacaktır. Manisalı Ünlüler arasında Selendi Çıkrıkçı Köyünde doğan biri var mı? Selendi Doğumlu Ünlüler Kimler?

Çıkrıkçı , Manisa ilinin Selendi ilçesine bağlı bir mahalledir.

Çıkrıkçı Köyü tarihsel çerçevede çok eskilere dayanan bir yerleşim yeridir. Köy adını daha önceleri buraya yerleşen ,çıkrıkçılık yapan bir yörük beyinden esinlenerek almıştır. Çıkrıkçı mahallesine yakın olan Şimdiki Terziler mahallesi civarına yerleşen ve Çadır kuran bir yörük çevresinde Yün eğirmekte kullanılan Çıkrık denilen aleti yapıp satarmış. Dolayısıyla bu kişiye zanaatından dolayı Çıkrıkçı Lakabını takmışlardır. Bu kişinin vefatından sonra oğulları şimdiki Çıkrıkçı mahallesinin olduğu yere göç ederek burada mekan kurmuşlardır. Buraya yerleşen bu kişiler çıkrıkçı oğulları lakabı ile anılmışlardır. Bundan sonra buradaki yerleşen oğullar ve buraya sonradan gelerek çadır kuranlarla beraber yerleşim yeri adını ÇIKRIKÇIOĞULLARI olarak alır. Daha sonra köy olma aşamasında adı ÇIKRIKÇI olarak kalır.

Mahallenin yüksekliği takriben 1500 metre civarındadır. Yaylak olarak çobanlar tarafından kullanılan bu yer sonradan yerleşim alanı olmuştur.Çıkrıkçı tarihi çok eski bir yapıya sahiptir. Mahallede yaşayan yaşlılardan 1898 doğumlu Hacı Emin Koca demirden ve Muhtarı Mustafa Türkyılmaz’dan alınan bilgiler Mahallenin tarihine ışık tutmaktadır. Hacı Emin Kocademir:

“Mahallenin mezarlığının adı öteden beri Germiyan mezarlığı olarak dedelerimizden söylenegelmektedir. Bir gün mahallede bir cenaze zuhur etti. Bu cenazenin mezarını kazmak için adı geçen bu mezarlığa gittik. Mezar kazacak yer ararken çok eski ve oldukça da kalın bir kaba ağacın kuruduğunu dibinden kuruduktan sonra yan bir filiz çıktığını gördük. Yanımdakilerle birlikte kuruyan bu ağacı kesip kaldırarak bunun yerine mezarı kazmaya karar verdik. Mezarı oldukça tarihi ve kalın olan bu kuru ağacın gövdesini kaldırdıktan sonra köklerini ve daha aşağı kazmaya devam ederken ağacın tam dibinde bir cesedin iskeletine rastladık. Cesedin kemikleri bozulmadan duruyordu. Ancak dikkatimizi çeken bir şey oldu. Ağacın kökleri kafatası kemiklerini ve diğer kemiklerin ortasından delerek yukarıya doğru çıktıklarını gördük. Anlaşılıyordu ki Bu ceset bu ağaç burada bitmeden önce konulmuştu. Cesedi çıkardıktan sonra biraz daha derin olması için mezarı kazdık. Bu sefer aynı yerden bir de sadece kulpları kırık diğer yerleri sağlam bir çömlek çıkardık. Cesedin kemiklerini incelerken dişler ve kafatası çok fazla tahrip olmamış sapasağlam duruyordu. Cesedin azı dişlerinin birisinin çürük olduğu ve bu dişin çürük olan kovuğundan hiç bozulmamış bir üzüm çekirdeği çıkardık. Bu durum üzerine bilen kişilere buradan kazdığımız kuru ve kalın ağacın yaşının ne olabileceğini araştırdık. Tahminen 550-600 yıllık olabileceği kuvvetli ihtimal olarak bize söylendi.„

dedi.

Anlaşılıyor ki bir zamanlar Selendi, Germiyanoğulları Beyliği'ne bağlıydı. İlişkiler Kütahya merkezli olarak yürüyordu. Tahminen 1300-1400 ‘lü yıllarda Manisa Saruhan beyliğinden çıktıktan sonra Bayezit'in Hükümdarlığı sırasında 1389-1402 yıllarında Selendi ve civarı Germiyan beyliğine bağlı olarak iş gördüğü Kesinleşiyor. Ayrıca Selendi’de de yaygın olarak bilenen bir söylentide de Dilikoğullarından bir düğüne Germiyan Beyliğinden birisi katılır. Bu düğünde geline adet ve gelenekler gereği altın ve takı takılır. Burada geline çok altın takısı takıldığına şahit olur. Bunun üzerine Selendi’ye Altın çukuru olarak nitelendirerek Germiyan beyliğine övgüyle söz eder. Bundan sonra Selendi de vergilerin artırıldığı söylenir. Bütün bunlar Selendi’nin Kütahya’ya Germiyan Beyliği zamanında bağlı olarak yaşadığını göstermektedir. Çıkrıkçı mahallesi mezarlığının adının GERMİYAN mezarlığı denilmesi de buna bağlamak gerekirse mahallenin tarihinin çok eskiye dayalı olduğu ve ilçenin tarihine de ışık tuttuğunu söyleyebiliriz. Mahalleden birçok asker kurtuluş Savaşında çok değişik cephelerde savaşmıştır. Yemen, Çanakkalle, Balkan cephelerinde görev almışlardır. Hacı Emin Kocademir Seyh sait isyanını bastırmak için görev almış kişilerdendir. Ayrıca bu kişinin belirttiğine göre Mahalleden Balkan Harbine Katılıp da cephede kalan geriye dönmeyen insanlar olduğunu söyledi.

Bunlar; Kocaibrahimoğlu Mehmet, Şıh Hasan oğlu Nurullah, Somuncu İsmail‘in oğlu Halil, Kuzu baş Ahmet, Emin Efendi’nin amcası Mehmet, mahalleden Balkan harbine katılıp da geri dönmeyenlerden bilinenlerdir. Çıkrıkçı Köyü 1947 yılında Selendi’ye bağlandı.

Mahallenin gelenek ve görenekleri hakkında bilgi yoktur.

Mahallede geleneksel Türk yemekleri hakimdir. Keşkek, Bulgur Pilavı,Tarhana(her aile imece usulü bir araya gelerek tarhanalarını kendileri üretirler). Genelde her ailenin evinde yaptığı kepekli taşfırın somun ekmeği çok meşhurdur. Küçükbaş hayvancılık çok yaygın olduğu için peynir üretimi de yaygındır.

Manisa iline 184 km., Selendi ilçesine 17 km. uzaklıktadır.Köy, karasal iklime sahiptir. Kışlar, kar yağışlı ve çok soğuk geçmektedir. Yaz aylarında ise serin ve rüzgarlı bir hava hakimdir.Mahallenin ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.Ayrıca el sanatları alanında da gelişme vardır. El dokuması tezgâh halıcılığı, her türlü kilim dokumacılığı geçim kaynakları arasında yer almaktadır.

Mahallede ilköğretim okulu vardır. Mahallenin hem içme suyu şebekesi hem kanalizasyon şebekesi vardır. PTT şubesi yoktur ancak PTT acentesi vardır. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Mahalleye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup mahallede elektrik ve her evde telefonvardır.Mahallenin ilçe merkezine, ile ve İzmir'e ulaşım konusunda sıkıntısı yoktur.Düzenli olarak İzmir-Kütahya, Kütahya-İzmir arası günlük bir sefer köy karayolundan kütahya arabalarıda geçmektedir.

 

 

📷

Selendi Çıkrıkçı Köyü Resimleri

Çıkrıkçı , Manisa ilinin Selendi ilçesine bağlı bir köydür. Yolunuz ege bölgesine düşer ve bu köyün yakınlarından geçiyorsanız Çıkrıkçı köyü resimleri ve Çıkrıkçı köyü videoları sizin de ilginizi çekebilir.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

1

Manisa Haberleri

Gezmeye ne dersiniz?