Serka, Serhat İllerini Habitat Konferansı’nda Tanıttı

Serhat Kalkınma Ajansı (SERKA), Ekvador'un Quito kentinde bu yıl üçüncüsü düzenlenen "Konut ve Sürdürülebilir Kentsel Gelişme" temasıyla gerçekleştirilen...

Serhat Kalkınma Ajansı (SERKA), Ekvador'un Quito kentinde bu yıl üçüncüsü düzenlenen "Konut ve Sürdürülebilir Kentsel Gelişme" temasıyla gerçekleştirilen Habitat Konferansı'nda Ağrı, Ardahan, Iğdır ve Kars illerinin tarihi potansiyelini ve kültürel mirasını tanıttı.

Birleşmiş Milletler (BM) tarafından 20 yılda bir organize edilen Habitat Konferansı'nın üçüncüsü Güney Amerika ülkesi Ekvador'un Kito (Quito) kentinde yapıldı. Konferansa 167 ülkeden bakanlıklar, bölgesel ve yerel yönetimler, sivil toplum örgütü, kadın ve gençlik organizasyonlarının temsilcileri ile gönüllü paydaşlardan oluşan yaklaşık 30 bin kişi katıldı. "Konut ve Sürdürülebilir Kentsel Gelişme" temasıyla gerçekleştirilen 3.Habitat Konferansı'nda çeşitli kurum ve kuruluşların temsilcileri tarafından çok sayıda projenin tanıtımı yapıldı. Habitat Konferansı'na Türkiye, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın koordinasyonunda çeşitli kurumları temsilen yaklaşık 25 kişilik bir delegasyon ile katılım sağlarken Ağrı, Ardahan, Iğdır ve Kars illerini temsilen Serhat Kalkınma Ajansı'nın koordinatörlüğünde Orta Anadolu Kalkınma Ajansı ve Dicle Kalkınma Ajansı da faaliyet yürüttükleri illerdeki tarihi ve kültürel mirası tanıtma olanağı buldu.

Konferansa Serhat Kalkınma Ajansı'nı temsilen Ajans Uzmanı Bayram Emre Ünal, Kars'ta tarihi ve kültürel mirasın korunması için yürütülen iki projenin tanıtımını yaptı. Ünal, "Tarihi Kimliği İle Kars Kenti Projesi" kapsamında Ordu Caddesi'ndeki tarihi yapıların turistik bir kümelenme ile turistik bir gezi rotası oluşturacak şekilde geliştirilmesi, sokak sağlıklaştırması ve cephe iyileştirmelerinin yapılacağını söyledi. Ünal, "Büyük kısmı Avrupa Birliği bütçesinden finanse edilen yaklaşık 9 milyon avroluk bütçesiyle proje Kars ve çevresine çok büyük katkı sağlayacaktır. Proje bittiğinde kentteki turizm altyapısı önemli ölçüde gelişecek ve kente gelen turist sayısı ve turistlerin geceleme sayısı artacaktır. 2016 yılında UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'ne kaydedilen Ani Antik Kenti'nde de iyileştirmeler yapılacaktır" dedi.

Ünal, ikinci proje olarak da "Kars'ta Tarihi Dokunun Korunması" projesini tanıttı. Başta Evliya Cami, Harakani Türbesi ve Kümbet Cami'nin bulunduğu bölgenin çevre düzenlemesi restorasyon, bakım ve onarımının yapılacağını belirten Ünal, "Çoğunluğu Osmanlı döneminden kalan tarihi bir mahallenin canlandırılarak turistik bir cazibe merkezi ve rekreasyon alanı oluşturulmasını hedeflemekteyiz. Bütçesi 4 milyon TL'yi aşan projenin bitirilmesiyle kent daha modern bir görünüme kavuşacaktır" dedi. Öte yandan Uluslararası Anıtlar ve Sitler Konseyi (ICOMOS), hazırladığı broşürde Serhat Kalkınma Ajansı'nca yürütülen "Kars'ta Tarihi Dokunun Korunması" projesine yer verdi. Proje sunumlarının ardından Ağrı, Ardahan, Iğdır ve Kars illerinin tarihi, kültürel ve sosyal yaşamını yansıtan foto-slayt gösterisi yapıldı. Sunumları beğeniyle izleyen katılımcılar, bölgedeki kentler hakkında Ünal'dan bilgi aldı.

İlki 1976 yılında Kanada'nın Vancouver kentinde yapılan Habitat Konferansı'nın ikincisine 1996 yılında İstanbul ev sahipliği yapmıştı.

İHA

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.