Galeri Diani 16 Kasım – 3 Aralık 2019 tarihleri arasında son yıllarda figüratif resimde sıkça adından bahsettiren genç temsilcilerinden Sevinç Çiftçi’nin İnsanın iç dünyasında ve doğasında barındırdığı ikiliği izleyiciye aktardığı “Ters Yüz II” adlı sergisine ev sahipliği yapıyor.
Sanatçı Sevinç Çiftçi’nin gerçekleştireceği serginin ilkini Ekim 2018’de Berlin’de aynı tema ile sanatseverlerin beğenisine sunmuş ve bu temaya devam edeceğini hatta çok uzun soluklu olacağını da belirtmektedir. Serinin ikinci sergisi olan ‘Ters Yüz II’ sergisinde yağlı boya resimlerin yanı sıra karışık teknikle ürettiği kağıt işlerin de bulunduğu bir seçki ile karşısına çıkacak sanatseverlerin. Tersyüz etmek, içi dış ile değiş tokuş etmek basitçe. Ama böylesine ufak bir yer değiştirme sonucunda bir anda nesnelerin ve olguların görünmeyen, öteki yüzüyle karşı karşıya kalmak olduğunu söyleyen Özcan Türkmen; tersyüz edişlerin ve tersyüz oluşların, insan yaşamına asıl anlamını katan bilincin, özgür emeğin yolculuğu olduğunu ve Sevinç Çiftci’nin resimlerinde, hayvanlardan çocuklara, endüstriyel tüketim ürünlerinden evlere, iç mekanlara uzanan bir konu ve imge çeşitliliği içinde, sanatçının, duyarlılıkla ötekinin öyküsüyle buluşup örtüşen kişisel yolculuğunun uğraklarına tanıklık ettiğini belirtiyor.
VAHŞİ VE MEDENİ
Sanatçının sanat yolculuğunda başlıca konularından birini oluşturan çocuklar yine bu ikilik teması içinde yeralıyorlar. Kimi eserlerde çocuklar, bize geleceğin büyükleri olarak, büyüdükçe başka bir dünyaya doğru itildikleri ölçüde çocuk kalamayışlarıyla görünüyorlar, kimilerinde ise saflık ve kırılganlıklarıyla izleyicilerin karşısına çıkıyor. Sevinç Çiftçi’nin ‘Ters Yüz II’ sergisi, izleyicileri yaşamın sarsıcı karşıtlıklarının (vahşi ve medeni, suçlu ve masum, yasak ve meşru gibi onay mekanizmalarının) önümüze çıkardığı geniş olasılıklar evreninde gezdirecek.
Sevinç Çiftçi Kimdir?
1976’da İstanbul’da doğdu. 1997 yılında M.Ü.G.S.F resim bölümünden mezun oldu. Sinema ve televizyon alanında sanat yönetmenliği mesleğini 10 yıl boyunca sürdürerek, birçok proje için kostüm ve dekor tasarımı gerçekleştirdi. Ardından Türvak Sinema Televizyon okulunda sanat yönetmenliği eğitimi verdi. 2008’de Oluşum Drama Enstitüsü’nde “Drama Liderlik Programı”nı tamamlayarak, aynı kurumda “Sanat Akımları ve Drama” konulu dersi yürüttü. Birçok bienal ve fuarda çocuklarla drama atölyeleri gerçekleştirdi. 2012 yılında İtalya’da Florance Academy of Art ‘Painting Figure in Oil’ programına katılan sanatçının eserleri, ulusal ve uluslararası resim sergilerinde yer aldı ve kişisel sergiler açtı. Sanatçı halen İstanbul’daki atölyesinde çalışmalarını devam etmektedir.
BSHA - Bilim Sağlık Haber Ajansı