Şevval Orucunun Önemi! Şevval Orucu Ne Zaman ve Nasıl Tutulur?

Şevval orucu nedir? Ne zaman tutulur? Kaç gün tutulmalıdır? Şevval urucunun fazileti nedir?

ŞEVVAL ORUCU NEDİR?

Şevval orucu ramazan bayramından sonra şevval ayında 6 gün oruç tutmaktır.

ŞEVVAL ORUCUNUN FAZİLETLERİ?

Ramazan ayı boyunca bir ay oruç tutan Şevval ayında da 6 gün oruç tutarsa bütün seneyi oruçlu geçirmiş gibi olur.  Peygamber Efendimiz Şevval ayı orucunun bir sene oruç tutmuş gibi sevaba vesile olacağını duyurmuş, bu yüzden de bir ay Ramazân-ı Şerîf orucu tutanlar, Şevval ayında da altı gün oruç tutmakla bütün seneyi oruçlu geçirmiş olma sevabına nail olmak istemişlerdir.

ŞEVVAL ORUCU İLE İLGİLİ HADİSLER

“Kim oruçla geçirdiği Ramazan ayından sonraki Şevvâl ayında altı gün oruç tutarsa, bütün seneyi oruçla geçirmiş gibi olur.” (Müslim, Ebu Davud, Tirmizi, İbni Mace)

Peygamber Efendimiz (Sallâllâhu Aleyhi ve Sellem) bunu şu sözüyle açıklamıştır:
“Kim, Ramazan (orucunu tutar ve) bayramdan sonra altı gün oruç tutarsa, onun tutmuş olduğu oruç, senenin tamamının orucu olmuş olur. Her kim hayırlı bir iş ile gelirse (bir iyilik işlerse) kendisine onun (yapmış olduğu iyiliğin) on misli sevap verilir.” (İbni Mâce, Sıyâm, 33)

Peygamber Efendimiz (Sallâllâhu Aleyhi ve Sellem)
“Ramazandan sonra Şevval ayında da 6 gün oruç tutan, anasından doğduğu günkü gibi günahsız olur.”(Taberani) buyurmuştur.

ŞEVVAL ORUCU KAÇ GÜN TUTULUR? ŞEVVAL ORUCU 6 ARKA ARKAYA OLMASI ŞART MI?

Şevval orucu ramazan bittikten sonra 6 gün tutulur. Bu orucun arka arkaya olması şart değildir. Şevvâl ayı içinde olması yeterlidir.Ramazan orucundan sonra Şevvâl’de de altı gün oruç tutarak orucunu otuz altıya çıkaran kimse, bütün seneyi oruçlu geçirmiş gibi sevap almaktadır.

Bir de Ramazan içinde tutulamayan oruçlar varsa, önce o borç olanı tutmak da makul ve meşru olur. Bir an önce borçtan kurtulmayı düşünmek elbette çok yerindedir. Ancak borcu sonra da tutabilirim diye de düşünebilir.

Ömer Nasûhî Bilmen,  “Şevval ayında ayrı ayrı günlerde, haftada iki gün olmak üzere altı gün oruç tutmak müstehaptır. Bununla birlikte arka arkaya altı gün oruç tutulmasında da, tercih edilen görüşe göre, bir sakınca yoktur. Bazı âlimlere göre böyle arka arkaya tutulmasında kerahet vardır.”

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri

Dr. Onur Erişen Yaşamını Yitirdi
Konya’da Şiddet ! Hekimler İ̇ş Bırakıyor
Belediye Kreşleri Kapatılacak Mı? (veliler Tedirgin)
Tügva Sevgi Evi Çocuklarını Kampa Götürdü Mü ?
Şanlıurfa’da Hastane Acil Servisine Silahlı Baskın!