Sığır Kalbinin Zarından Üretilen Kalp Kapakçığı Ameliyatsız Nakledildi

Malatya'da 74 yaşındaki hastaya sığırın kalp zarından yapılmış kalp kapakçığı ameliyatsız olarak nakledildi.

Malatya'da 74 yaşındaki hastaya sığırın kalp zarından yapılmış kalp kapakçığı ameliyatsız olarak nakledildi.

Hatay'da yaşayan 74 yaşındaki Makbule Korkmaz bir süre önce rahatsızlığından dolayı İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi'ne başvurdu. Yapılan tetkikler sonucu hastanın kalp ritminde bozukluk tespit edildi. Daha önce kalbinden çeşitli operasyonlar geçiren hastaya Kardiyoloji Kliniğinde ilk kez denenen bir yöntemle müdahale edildi. Kardiyoloji Kliniğinden Prof. Dr. Hasan Pekdemir, Doç. Dr. Jülide Yağmur ve Doç. Dr. Nusret Açıkgöz'ün katıldığı başarılı bir operasyon ile hastaya sığır kalp zarından yapılmış kalp kapakçığı nakledildi.

Kardiyoloji Kliniğinde ilk kez uygulanan yöntem hakkında bilgi veren Kardiyoloji Kliniği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hasan Pekdemir, "Naklettiğimiz bu kalp kapakçığının en büyük özelliği Daha önceki kalp kapakçıkları domuz kalbinin zarından yapılıyordu, bu ise sığır kalbinin zarından özel dizayn edilmiş uç kısmı özel olarak pozisyon alabilen bir taşıyıcı sistemidir" dedi.

İhlas Haber Ajansı'nın da takip ettiği operasyon yaklaşık 2 saat sürerken, operasyon esnasında kalp kapakçığının başarılı bir şekilde hastaya nakledilmesinin ardından Prof. Dr. Hasan Pekdemir ve ekibi bu anı birbirlerini alkışlayarak kutladı.

"Türkiye'de ilk kez kullanan merkezlerden birisiyiz"

Ameliyat esnasında açıklamada bulunan Pekdemir, "Daha önceki kalp kapakçıkları domuz kalbinin zarından yapılıyordu. Bu kapakçık sığır kalbinin zarından özel dizayn edilmiş uç kısmı özel olarak pozisyon alabilen bir taşıyıcı sistemidir. Bu kapakçığın en büyük özelliği söylediğimiz gibi sığır pelikardından yapılmış olması ve dayanıklılık süresinin uzun olmasıdır. Bunun ömrünün 15 yılı bulabileceği söyleniyor. Bir de bu kapaktaki en büyük özellik, eteklerinin olması. Kapak takıldıktan sonra aradaki kaçakları tamamen önlediği görüldü. Türkiye'de ilk kez kullanan merkezlerden birisiyiz. Daha önce bu ameliyatı açığa çıkararak yapardık, ancak şimdi çok küçük bir damardan ameliyatsız yerleştirebiliyoruz. İşlem sonrasında da operasyon yerini ameliyatsız kapatabiliyoruz" ifadelerini kullandı.

Bu arada ameliyat sonrasında Prof. Dr. Hasan Pekdemir ve ekibinin özel bir talebi oldu. Pekdemir, yetkililere seslenerek Malatya Turgut Özal Tıp Merkezi'ne bir kalp hastanesi talebinde bulundu.

İHA

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Sağlık Haberleri

Çocuklara Empati Kazandırmanın Önemi
Ambulanslar Çalışmayacak, 6 Bin Sağlık Personeli İ̇şsiz Kalabilir
Diş Hekimleri İ̇ş Bırakıyor
Kabızlık Kader Değil
Işık Frekansı Nedir?