Siirt’te ‘Kredi Ve Sigorta Bilgilendirme’ Semineri Ve Sertifika Töreni Düzenlendi

Siirt'te Dicle Kalkınma Ajansı (DİKA) ile Eximbank tarafından ihracatçılara yönelik "Kredi ve Sigorta Bilgilendirme" semineri ve uygulamalı girişimcilik...

Siirt'te Dicle Kalkınma Ajansı (DİKA) ile Eximbank tarafından ihracatçılara yönelik "Kredi ve Sigorta Bilgilendirme" semineri ve uygulamalı girişimcilik eğitimi sertifika töreni düzenlendi.

Siirt Ticaret ve Sanayi Odası Konferans Salonunda düzenlenen toplantıya, Siirt Valisi Mustafa Tutulmaz, Emniyet Müdürü Mustafa Tokyay, DİKA Genel Sekreteri Yılmaz Altındağ, AK Parti İl Başkanı Fuat Özgür Çalapkulu, Siirt Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Vekili Nedim Kuzu, KOSGEB İl Müdürü Ömer Erkılıç ve işletmeciler katıldı.

Düzenlenen toplantıda konuşan Siirt Valisi Mustafa Tutulmaz, bu bölgenin en büyük ihtiyacının iş olduğunu ancak bunun karşılanmasının bu tür girişimcilik başlangıcıyla olacağını söyledi. Küçük bir şeyle başlayıp büyüyen o kadar çok örneklerin bulunduğunu, ancak bu enerjinin bu dinamizme sahip olması gerektiğini belirten Vali Tutulmaz, ayrıca devletin kaynak konusunda sıkıntısı bulunmadığını, KOSGEB; Eximbank, Kalkınma Bankası ve GAP idaresiyle bir sürü alanlarda krediler verildiğini kaydetti.

İlkini Mardin'de yapılan toplantının Batman'dan sonra Siirt'te de yapıldığını aktaran DİKA Genel Sekreteri Altındağ ise, daha sonra TRC-3 bölgesindeki yer alan Şırnak'ta da yapılacağını söyledi. Altındağ, "Eximbank Türkiye'de 20015 yılında ihracatının yüzde 21'ine katkı sağlayan yine bakanlar kurulu kararıyla kurulmuştur. Dolayısıyla bizim yüzde 98 ihracatımızın sadece Irak olduğumuz düşündüğümüzde yeni pazarlar aramak, yeni aktörler bulma noktasında Eximbank bize yol haritası olacak diye düşünüyoruz. İlk toplantımızı Mardin'de yaptık daha sonra Batman ve Siirt'te yaptık. Sonra da Şırnak'ta yapacağız. Irak'tan başka yanı başımızda duran İran, Kuzey Afrika ülkeleri var, Cezayir var, dolayısıyla yeni Pazar bulabilme noktası Eximbank bize öncülük edecektir" dedi.

Konu girişimcilik ve gençlik olunca kendileri için çok kıymetli olduğunu anlatan Altındağ, TRC-3 bölgesinde nüfusun yaklaşık yüzde 63'ün yani 13-21 gibi ciddi bir yaş grubu bulunduğunu söyledi. Altınadağ, "Buradan mezun olan gençlerimizin tamamı, üniversiteden mezun oluyorsa memur olma veya devlete atılma gibi öngörüleri var. Bu proje özellikle 18-40 yaş gurubu kardeşlerimize yeni bir girişimcilik ruhu katabilme mantığıyla yapıldı. Aslında batıya baktığımız zaman girişimcilik 23-25 bandında. Biz de ise maalesef 37 bandında. Yani 37 yaşına geldiğinde bir şeyler yapma içine giriyor, risk almıyor. Biz de bunu 37 yaşının altına çekebilmeyi amaçlıyoruz bu girişimcilik ruhunu. Çünkü özel sektörde inanılmaz fırsatlar var, girişimciliğin temel noktası uygulama girişimcilik ki bu noktada KOSGEB'e teşekkür ediyoruz bizimle yaptığı ortaklıktan dolayı" dedi.

KOSGEB İl Müdürlüğü bünyesinde yapılan çalışmaları anlatan İl Müdürü Ömer Erkılıç da 2016 yılında bin 270 kişiye belge verdiklerini belirterek, "Bu sayı KOSGEB desteği almaya başvuru hakkı kazanan kişi sayısıdır. 119 girişimci kurumumuzun verdiği desteklerden faydalanarak işyerlerini kurdu" diye konuştu.

Toplantı girişimcilere sertifikalarının verilmesiyle sona erdi.

İHA

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.