Mersin Orman Bölge Müdürlüğü, 2017 programını Silifke ilçesindeki harap zeytinlerin aşılanmasıyla başlattı. Orman Bölge Müdürü Mahmut Yılmaz, "Artık Devlet ormancılığından, Millet ormancılığına dönüyoruz. Böylece orman köylüsü daha fazla kazanacak" dedi.
Boğsak mevkinde bozuk orman aralındaki halk arasında harap diye tabir edilen delice zeytinlerin ilk aşısını Silifke Kaymakamı Şevket Cinbir ve Orman Bölge Müdürü Mahmut Yılmaz birlikte yaptılar.
Aşılama çalışmalarından önce Silifke Orman İşletme Müdürlüğünde yapılan toplantıda bir konuşma yapan Kaymakam Cinbir, kendisinin de orman köylüsü bir ailenin çocuğu olduğunu, 10 yaşından üniversiteyi bitirip Kaymakam oluncaya kadar da ormanlarda çalıştığını kaydetti.
Orman teşkilatının Türkiye'de çok önemli bir teşkilat olduğunu ifade eden Cinbir, "Ormanların kıymetini, değerini anlatmaya gerek yok, ortada. Mersin Orman Bölge Müdürlüğünün fidanları toprakla buluşturma konusunda Türkiye'de birinci olması alkışlanacak bir birincilik. Yüzölçümü itibariyle diğer illerden çok geniş olduğu için değil orman teşkilatının çok iyi çalıştığı için bu birinciliği aldığı anlaşılıyor. Onları alkışlamak lazım" dedi.
Mersin Orman Bölge Müdürü Mahmut Yılmaz ise, aşılama çalışmalarının ardından yaptığı açıklamada, Mersin Bölge Müdürlüğü olarak 2015-2019 yılları içerisinde eylem planı çerçevesinde Delice aşılama eylem planı çerçevesinde 2017 programını Silifke'de başlattıklarını söyledi.
Aşılanan zeytinlerin daha sonra kura yöntemiyle eşit şekilde orman köylüsüne dağıtılacağını belirten Yılmaz, "Mersin ilimizde 2 bin 169 hektarlık sahanın yaklaşık 4 yüz bin adet zeytinin aşılamasını yapıyoruz. 2016 yılında 73 bin adet zeytin aşıladık, bu sene 2017 yılında da 80 bin adet zeytinin aşılanmasına start verdik. Bozuk orman arazilerindeki zeytinlerin aşılamasını yapıyoruz, 3 yıl bakımını yapıyoruz, daha sonra bunları orman köylümüze kura yöntemiyle eşit bir şekilde dağıtıyoruz. Amacımız orman köylümüzü yerinde kalkındırmak. Biz 3 yıl bakımını yapacağız, ondan sonra gelirleri köylümüze ait. Biz Mersin Orman Bölge Müdürlüğü olarak 2016 yılında yaklaşık 19 milyon adet fidanı toprakla buluşturduk. 13 milyon adet fidan üretimi yaptık yine toprakla buluşturduk. Ormancılık faaliyetlerimiz artarak devam edecek. Ben göstermiş olduğunuz ilgiye alakaya teşekkür ediyorum. 5 bin köye 5 bin orman projesi kapsamında zeytin aşılamamız, ceviz ormanları, badem ormanları, harnup ormanları koruma çalışmalarımız devam edecek. 2016 yılında 54 tane köyümüzde gelir getirici tür ağaçlandırılması yaptık. 16 tane köyümüzde zeytin aşılaması, 18 tane köyümüzde ceviz, badem, harnup aşılaması şeklinde, 2017 yılında da 44 köyümüzde gelir getirici tür ağaçlandırması yapacağız" dedi.
Aşılama çalışmalarına ise orman işçileriyle birlikte Silifke Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Köklü, Emniyet Müdürü Murat Esertürk, Jandarma Komutanı Yüzbaşı Serdar Arbaş ve daire müdürleri de katıldı.
İHA