Silifke’de Örtü Altındaki Erikler Çiçek Açtı

Mersin'in Silifke ilçesinde örtü altında döllenmesi doğal olarak arılar tarafından sağlanan erik ağaçları çiçek açtı.

Mersin'in Silifke ilçesinde örtü altında döllenmesi doğal olarak arılar tarafından sağlanan erik ağaçları çiçek açtı.

Örtü altı üretimin merkezi olan Silifke ilçesinde açık alanda hasadı nisan ayının ilk haftası yapılan can eriğinin, örtü altında mart ayının ilk haftası hasat edilmesi hedefleniyor. Çiçeklerin meyveye dönüşmesi aşamasındaki döllenme ise yine sera içerisine konan kovanlardaki arılarla sağlanıyor.

Mersin Bölge Sulama Kooperatifleri Birliği Başkanı Ersin Akdoğan, Türkiye genelinde kar yağışı nedeniyle her yer beyaza bürünürken Silifke'de eriklerin çiçek açmasıyla bahar havasının görüldüğünü söyledi.

Akdoğan, Göksu Vadisi köylerinde yaklaşık 100 dönümlük erik bahçesinin örtü altına alındığını ve yaklaşık 100 ton erik hasadının yapılmasının hedeflendiğini ifade etti. Başkan Akdoğan yaptığı açıklamada, "Şubat ayının ilk haftasında örtü altında bulunan erik ağaçları çiçek açmaya başladı. Üreticilerimiz gece gündüz seralarında nöbet tutup ağaçları erken uyandırabilmek için soba yaktılar. Örtü altına alınan bahçelerde Mart ayının ilk haftasında hasat yapabiliyoruz. Erken hasat yapıldığı için de fiyatlar yüksek oluyor. Açık alanda ilk erik hasadı ise Nisan ayında yapılıyor" dedi.

Göksu Vadisi'nin mikroklima özelliği nedeniyle Türkiye'de ilk turfanda eriğinin hasadının da Silifke'de yapıldığını vurgulayan Başkan Akdoğan, çok alandan çok verim almanın önemli olmadığını, esas önemli olanın az alan çok verim almak olduğunu kaydetti.

Akdoğan bunun yolunun da gelişen teknolojiyi değerlendirmekten geçtiğini ifade etti. Birçok erik üreticisinin bu yıl ağaçlarını örtü altına aldığını da belirten Akdoğan, "Geçtiğimiz yıllarda 8-10 dönüm erik bahçesi örtü altında iken bu yıl yaklaşık 100 dönüm erik bahçesi örtü altına alındı. Üretici ürününü Türkiye genelinden önce çıkartıp biraz olsun para kazanmak istiyor" diye konuştu.

"Silifke'de de kar ve fırtına erik, zeytin, portakal ağaçlarımızda zarara yol açtı" diyen Akdoğan, "Seralar çöktü ağaçlar kırıldı. Vatandaşlarımızın kayıpları oldu. Kardan dolayı 200 çiftçimiz 4 milyon TL zarar etti. Fırtınadan dolayı da 180 çiftçimiz 3,5 milyon TL zarar gördü. Gönül isterdi ki çiftçilerimizin hepsi ürünlerini seralarını sigortalatsın. Yüzde on sigortalı çiftçimiz var. Kardan dolayı bir de can kaybı yaşadık. Buna rağmen çiftçilerimize bol kazançlı günler bereketli günler diliyor ve bir daha böyle afetlerin yaşanmaması temennisinde bulunuyorum" şeklinde konuştu.

2 dönümlük erik bahçesini sezon öncesi örtü altına aldığını ve erik ağaçlarının çiçek açtığını söylen Keben Mahalle Muhtarı ve Erik Üreticisi Murat Temur, "10 Yıl önce ektiğim erik ağaçlarını bu yıl örtü altına aldım. Yaklaşık 70 bin TL harcama yaparak örtü altına aldığım ağaçlar çiçek açtı. Çiçeğin meyveye dönüşmesini bekliyoruz. Umarım yaptığımız yatırımların karşılığını alırız" dedi.

Bölgenin mikro klima özelliği ve ürünün doğal yollarla yetiştirilmesinden dolayı meyvenin çok daha lezzetti olduğunu belirten Temur, "Her tüccar bizin buranın mahsulünü almak istiyor. Ürünlerimiz iyi rağbet görüyor. Umarım hasat dönemi de çiçek dönemi gibi verimli geçer" ifadelerini kullandı.

İHA

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Genel Haberleri

Kestane nasıl pişirilir? Kestane pişirmenin püf noktaları nedir?
Dünya Kız Çocukları Günü ne zaman 2021? En güzel Dünya Kız Çocukları Günü mesajları